Nazwa przedmiotu:
Mikrobiologia ogólna i przemysłowa
Koordynator przedmiotu:
prof. Karwowska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2014/2015
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 60 h, w tym: a) obecność na wykładach – 60 h, 2. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie - 90 h Razem nakład pracy studenta: 60 + 90 h = 150 h, co odpowiada 6 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładach 60 h, Razem: 60h, co odpowiada 2.punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład60h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, Biochemia
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat morfologii i fizjologii bakterii i grzybów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych oraz wpływu czynników środowiskowych na wzrost i przeżywalność drobnoustrojów, • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat wymagań co do szczepów drobnoustrojów przydatnych w procesach biotechnologicznych oraz metod ich przechowywania, izolacji, diagnostyki jak również sposobów hodowli drobnoustrojów, • mieć ogólną wiedzę na temat podstawowych procesów biotechnologicznych prowadzonych przez bakterie i grzyby oraz przyczyn zakłóceń procesów wynikających z zanieczyszczeń mikrobiologicznych,. • znać sposoby niszczenia drobnoustrojów na różnych etapach przebiegu procesu biotechnologicznego oraz metody oceniające skuteczność zastosowanych procedur.
Treści kształcenia:
Morfologia bakterii, grzybów i wirusów, struktury komórkowe i metody rozmnażania. Zarys fizjologii i systematyki mikro-organizmów. Wpływ czynników środowiskowych na wzrost i przeżywalność drobnoustrojów. Mikroflora gleby, wody i powietrza. Rola mikroorganizmów w obiegu węgla, azotu, siarki i fosforu oraz w samooczyszczaniu wód.. Niekorzystne działanie drobnoustrojów jako czynników psujących żywność, powodujących rozkład i korozję materiałów czy wywołujących choroby ludzi, roślin i zwierząt. Metody izolacji i identyfikacji drobnoustrojów oraz sposoby doskonalenia szczepów przydatnych w procesach biotechnologicznych (metody klasyczne i technologia rekombinacji DNA). Metody przechowywania szczepów warunkujące zachowanie ich cech biotechnologicznych. Metody określające wielkość populacji drobnoustrojów, w tym również najnowsze metody instrumentalne. Niszczenie drobno-ustrojów wprowadzających zakłócenia w produkcji żywności, w przemyśle biotechnologicznym i farmaceutycznym oraz metody sprawdzające efektywność zastosowanych procedur. Wykorzystanie bakterii i grzybów w podstawowych procesach biotechnologicznych (browarnictwo, winiarstwo, produkcja drożdży piekarskich, produkcja etanolu, antybiotyków, kwasów organicznych, probiotyków, amino-kwasów, bakteriocyn, fermentowanej żywności) oraz w przygoto-waniu kultur starterowych. Zastosowanie rekombinowanych szczepów w procesie otrzymywania produktów ważnych z punktu widzenia zdrowia człowieka (hormonu wzrostu, insuliny, immunoszczepionek).
Metody oceny:
egzamin
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Z. Libudzisz, K. Kowal, Mikrobiologia Techniczna, t. I i II, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2000. 2. W. Kunicki-Goldfinger, Życie bakterii, PWN, 2007.
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
Posiada podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej i przemysłowej
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W12
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt W02
Posiada ogólną wiedzę na temat przebiegu i oceny procesów stosowanych aktualnie w przemyśle biotechnologicznym, przyczyn istniejących zakłóceń oraz sposobów ich zapobiegania.
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W08, K_W11
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W05, T1A_W02

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
Potrafi pozyskiwać i rozumie informacje z wykładu, literatury, bazy danych i innych źródeł
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_U01
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U01
Efekt U02
Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą stosowaną w mikrobiologii i biotechnologii, również w języku angielskim
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_U03
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U03, T1A_U06
Efekt U03
W oparciu o wiedzę ogólną potrafi wyjaśnić podstawowe zjawiska związane z istotnymi procesami w biotechnologii
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_U12
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U08

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ustawicznego dokształcania się
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_K01
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K01