Nazwa przedmiotu:
Sensory i biosensory
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. Elżbieta Malinowska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2014/2015
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 45h, w tym: a) obecność na wykładach – 30h b) obecność na ćwiczeniach – 15h 2. przygotowanie i wygłoszenie prezentacji – 25h 3. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 15h Razem nakład pracy studenta: 85h, co odpowiada 4 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładach – 30h 2. obecność na ćwiczeniach – 15h Razem: 45h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt15h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia analityczna – analiza instrumentalna
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat budowy sensorów oraz mechanizmów towarzyszących rozpoznawaniu analitów i generowaniu sygnału chemicznego w warstwie receptorowej sensora • znać perspektywy rozwoju sensorów i biosensorów, • oceniać prawidłowo przydatność określonych sensorów i biosensorów do oznaczeń analitycznych w kontroli analitycznej (np. procesów biotechnologicznych, diagnostyce medycznej, przemyśle spożywczym i ochronie środowiska).
Treści kształcenia:
Niniejszy przedmiot jest przeznaczony dla wszystkich pragnących poznać zagadnienia związane z projektowaniem i zastosowaniem sensorów chemicznych i biosensorów. We wstępnej części wykładu przedstawione zostaną informacje dotyczące budowy sensorów, mechanizmów towarzyszących rozpoznawaniu analitów i genero-waniu sygnału chemicznego w warstwie receptorowej sensora, typy stosowanych przetworników oraz podstawowe parametry pracy (bio)sensorów. Przedstawione zostaną także przykłady możliwości i ograniczeń zastosowania sensorów chemicznych i biosensorów do oznaczania przykładowych (bio)analitów. Pokazane zostaną także perspektywy rozwoju sensorów i biosensorów. W ramach ćwiczeń studenci zdobywać będą umiejętność oceny przydatności określonych sensorów i biosensorów do oznaczeń analitycznych stosowanych głównie w kontroli analitycznej procesów biotechnologicznych, diagnostyce medycznej, jak również przemyśle spożywczym i ochronie środowiska.
Metody oceny:
Egzamin pisemny w formie testu
Egzamin:
nie
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
zna budowę sensorów i biosensorów oraz mechanizmy towarzyszące rozpoznawaniu analitów i generowaniu sygnału chemicznego w warstwie receptorowej
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W01, K_W09
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W01, T2A_W03, T2A_W05, T2A_W06
Efekt W02
zna perspektywy rozwoju sensorów i biosensorów
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W01, K_W09
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W01, T2A_W03, T2A_W05, T2A_W06

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
potrafi ocenić przydatność określonych sensorów i biosensorów do oznaczeń analitycznych
Weryfikacja: egzamin, prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe: K_U13, K_U17
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U09, T2A_U11, T2A_U13, T2A_U15
Efekt U02
potrafi zaproponować sposób kontroli analitycznej wybranych procesów biotechnologicznych
Weryfikacja: egzamin, prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe: K_U08, K_U13
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U05, T2A_U08, T2A_U09, T2A_U11

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
potrafi pracować samodzielnie studiując wybrane zagadnienie
Weryfikacja: egzamin, prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe: K_K02
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K06