- Nazwa przedmiotu:
- Technologia i biotechnologia surowców naturalnych
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Joanna Główczyk-Zubek
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2014/2015
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 15h, w tym:
a) obecność na wykładach – 15h,
3. przygotowanie do zaliczenia pisemnego – 20h
Razem nakład pracy studenta: 15h + 20h = 35h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na wykładzie - 15h,
Razem: 15h, co odpowiada 1punktowi ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat rodzajów surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym
• znać budowę chemiczną, właściwości fizykochemiczne i fizjologiczne ważnych grup związków pochodzenia naturalnego o znaczeniu praktycznym
• znać metody pozyskiwania lub otrzymywania i przekształcania na skalę technologiczną niektórych surowców naturalnych
- Treści kształcenia:
- Wykład wprowadza słuchaczy w problematykę surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Nacisk położony zostanie na właściwości fizjologiczne, funkcję w produktach, bezpieczeństwo stosowania, źródła pozyskiwania i metody wytwarzania. Zostaną omówione następujące duże grupy surowców: węglowodany i ich pochodne, aminokwasy, peptydy i białka i ich pochodne, lipidy naturalne i związki z nich otrzymywane, terpeny, sterole i inne. Przy omawianiu poszczególnych grup surowców studenci zapoznają się ze źródłami ich pochodzenia i metodami wytwarzania, ze szczególnym uwzględnieniem metod biotechnologicznych i fermentacyjnych stosowanych np. w przetwórstwie polimerów naturalnych i produkcji biosurfaktantów
- Metody oceny:
- sprawdzian pisemny
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. A.O. Barel, M. Paye, H.I. Maibach, Handbook of Cosmetic Science and Technology, Marcel Dekker, New York, 2001.
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W01
- zna budowę chemiczną i właściwości podstawowych grup surowców naturalnych
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W06
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W02, T2A_W03, T2A_W04
- Efekt W02
- zna metody pozyskiwania ze źródeł naturalnych lub metody syntezy niektórych surowców naturalnych
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W04
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W05, T2A_W06, T2A_W07
- Efekt W03
- zna zastosowanie i ograniczenia stosowania surowców naturalnych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W02, K_W06
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W04, T2A_W05, T2A_W02, T2A_W03, T2A_W04
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U01
- Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą z zakresu chemii, biochemii i biologii
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U03
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U01, T2A_U03, T2A_U06
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K01
- Ma świadomość potrzeby przestrzegania zasad etyki zawodowej, bioetyki i poszanowania prawa.
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K01
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_K02, T2A_K05