Nazwa przedmiotu:
Czynniki robocze chłodnictwa
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Artur Rusowicz, prof. PW.
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Energetyka
Grupa przedmiotów:
Specjalnościowe
Kod przedmiotu:
ML.NS512
Semestr nominalny:
7 / rok ak. 2014/2015
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1) Liczba godzin kontaktowych - 17, w tym: a) udział w wykładach - 15 godz., b) konsultacje. 2) Praca własna studenta - 10 godz. a) przygotowywanie się do kolokwiów - 10 godz.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,7 punktu ECTS - liczba godzin kontaktowych - 17, w tym: a) udział w wykładach - 15 godz., b) konsultacje.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Po zaliczeniu przedmiotu student uzyskuje wiedzę i umiejętności w zakresie czynników roboczych wykorzystywanych w chłodnictwie, ogrzewnictwie i klimatyzacji, w tym: podziału czynników chłodniczych i chłodziw, właściwości poszczególnych czynników, aspektów prawnych i ekologicznych ich stosowania.
Treści kształcenia:
Nauczenie sposobu oceny przydatności określonych czynników chłodniczych i chłodziw do konkretnych zastosowań w urządzeniach chłodniczych, klimatyzacyjnych i pompach ciepła. Szczegółowe treści merytoryczne: Student poznaje czynniki chłodnicze i chłodziwa wykorzystywane w chłodnictwie i klimatyzacji. Prezentowane są różne sposoby podziału czynników chłodniczych i ich zastosowanie. Zwrócona jest uwaga na właściwości najczęściej stosowanych czynników w postaci właściwości termofizycznych, współpracy z innymi elementami urządzeń chłodniczych, wpływu na środowisko naturalne oraz na bezpieczeństwo użytkowania. Prezentowane są aktualne przepisy prawne sankcjonujące wykorzystywanie poszczególnych czynników chłodniczych.
Metody oceny:
Dwa kolokwia sprawdzające (jedno w połowie, drugie na koniec semestru). W celu zaliczenia przedmiotu należy uzyskać pozytywne oceny z obydwu kolokwiów. Ocena końcowa stanowi średnią arytmetyczną ocen z kolokwiów.
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Bonca Z., Butrymowicz D. i In.: Nowe czynniki chłodnicze i nośniki ciepła, MASTA 2004. 2. Dvorak Z., Petrak J.: Własności cieplne czynników chłodniczych, WNT 1982. 3. Grzebielec A., Pluta Z., Ruciński A., Rusowicz A.: Czynniki chłodnicze i nośniki energii, OW PW 2009. 4. ASHRAE Handbook Fundamentals 2001. Dodatkowa literatura: - Materiały na stronach internetowych producentów czynników chłodniczych DuPont, Forane, Solvay.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt ML.NS512_W1
Student ma wiedzę na temat różnych właściwości czynników chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W05
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07
Efekt ML.NS512_W2
Student wie o ograniczeniach technicznych, prawnych, środowiskowych stosowania czynników chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W11
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W03, T1A_W04, T1A_W07
Efekt ML.NS512_W3
Student ma wiedzę dotyczącą właściwości nośników energii stosowanych w chłodnictwie, klimatyzacji i pompach ciepła.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W20
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W04
Efekt ML.NS512_W4
Student ma wiedzę dotyczącą aspektów bezpieczeństwa przy stosowaniu rożnych nośników energii (chłodziw).
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W24
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W05

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt ML.NS512_U1
Student jest w stanie zaproponować czynnik chłodniczy do określonego typu urządzenia chłodniczego.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_U23
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U09, T1A_U14
Efekt ML.NS512_U2
Student umie określić podstawowe parametry fizykochemiczne naturalnych czynników chłodniczych w różnych temperaturach i ciśnieniach.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_U24
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U09, T1A_U15