Nazwa przedmiotu:
Przygotowanie produkcji i usług
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Krystyna Lamparska-Jasińska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Z1 - Zarządzanie innowacjami
Kod przedmiotu:
1P1Z1
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2014/2015
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
75h (3 ECTS): 20h (zajęcia ćwiczeniowe) + 1h (konsultacje) + 14h (studia literaturowe) + 8x5h (realizacja kolejnych etapów projektu)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,8 ECTS: 20h (zajęcia ćwiczeniowe) + 1h (konsultacje) = 21h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,7 ECTS: 8x5h (realizacja kolejnych etapów projektu) = 40h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia300h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wiedza w zakresie: definiowania podstawowych pojęć z zakresu przygotowania produkcji i usług, identyfikowania czynników wpływających na zakres prac przygotowawczych, odzwierciedlenia przyjętych rozwiązań w koszcie bezpośrednim wyrobu i usługi. Umiejętność planowania pracy urządzeń i pracowników z wykorzystaniem adekwatnych metod, przy uwzględnieniu specyfiki danej organizacji, we współpracy z innymi.
Limit liczby studentów:
od 15 do 30 (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał podstawową wiedzę z zakresu przygotowania produkcji przemysłowej i usług, - potrafił, wykorzystując narzędzia teoretyczne, zaplanować produkcję konkretnego detalu, - potrafił współpracować z innymi przy realizacji przygotowania produkcji i usług.
Treści kształcenia:
Projekt zespołowy: 1) Przyjęcie i analiza założeń projektowych. 2) Opracowanie harmonogramu pracy stanowisk i pracowników. 3) Szacowanie kosztów bezpośrednich. 4) Przyjęcie i analiza zmian konstrukcyjnych, technologicznych i organizacyjnych. 5) Wybór kryteriów optymalizacyjnych. 6) Opracowanie harmonogramu pracy stanowisk i pracowników po zmianach. 7) Szacowanie kosztów bezpośrednich po zmianach. 8) Analiza i opracowanie wniosków końcowych.
Metody oceny:
Ocena wartości merytorycznej ćwiczeń projektowych, stopnia dostosowania do specyfiki wybranego przedsiębiorstwa, terminowości wykonania projektu, redakcja projektu, wynik rozmowy zaliczeniowej zespołu z prowadzącym. Ocena końcowa: zaliczenie kolejnych ćwiczeń projektowych na ocenę min. 3.0
Egzamin:
nie
Literatura:
[1] Dworczyk M., Szlasa R.: Zarządzanie innowacjami. OWPW 2001. [2] Kawecka-Endler A.: Organizacja technicznego przygotowania produkcji – prac rozwojowych. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej Poznań 2004. [3] Szatkowski K.: Przygotowanie produkcji. PWN, W-wa 2008. [4] Żuber R.: Planowanie i kierowanie przygotowaniem produkcji. PWN 1991.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt 1P1Z1_W01
ma usystematyzowaną wiedzę z zakresu: przygotowania procesu produkcji i usług oraz jego aspektu kosztowego, jego wpływu na organizację produkcję, wpływu otoczenia konkurencyjnego na zakres prac przygotowawczych
Weryfikacja: weryfikacja merytoryczna projektu
Powiązane efekty kierunkowe: W_1Z1
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W03, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W11

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt 1P1Z1_U01
potrafi wykorzystywać nabytą wiedzę z przygotowania produkcji i usług do opisu procesów przygotowawczych, do rozumienia podstaw teoretycznych, i rozwiązywania pojawiających się problemów. Potrafi – zgodnie z zadaną specyfikacją – zaprojektować prosty proces przygotowania produkcji i usług, używając właściwych metod, technik i narzędzi oraz stosując wybrane kryteria optymalizacji
Weryfikacja: weryfikacja merytoryczna projektu
Powiązane efekty kierunkowe: U_1Z1
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt 1P1Z1_K01
Potrafi, przy projektowaniu przygotowania produkcji i usług, uwzględnić specyfikę organizacji. Rozumie przyczy-ny wadliwie działających systemów przygotowania pro-dukcji i nieprawidłowo przeprowadzonych wdrożeń. Potrafi współpracować przy realizacji procesów z pracownikami innych działów przedsiębiorstwa
Weryfikacja: ocena współpracy na zajęciach i sposobu realizacji projektu zespołowego
Powiązane efekty kierunkowe: K_1Z1
Powiązane efekty obszarowe: S1A_K03, S1A_K05, S1A_K06