- Nazwa przedmiotu:
- Produkty perfumeryjne
- Koordynator przedmiotu:
- prof. Kaleta
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2014/2015
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 30h, w tym:
a) obecność na wykładach – 30h,
b) zapoznanie z literaturą, przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie 30h,
Razem 60 h, co odpowiada 2 punktom ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na wykładach – 30h, 1 punkt ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Planowane zajęcia nie mają charakteru praktycznego (0 punktów ECTS).
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat metod pozyskiwania surowców zapachowych, tworzenia złożonych układów w postaci kompozycji zapachowych oraz zasad wprowadzania ich do wyrobów perfumeryjnych, kosmetycznych, toaletowych, chemii gospodarczej i innych.
• na podstawie prowadzonego wykładu student zyskuje wiedzę z zakresu stosowania kompozycji zapachowych i aromatów spożywczy w przemyśle oraz informacje z zakresu prawodawstwa związanego z tą tematyką.
• dodatkowo zajęcia zaznajamiają studentów w sposób czynny z całą paletą zapachów i prawidłowym nazewnictwem po przez wąchanie wybranych surowców oraz nauka samodzielnego oceniania wyrobów zaperfumowanych w panelach porównawczych .
- Treści kształcenia:
- -
- Metody oceny:
- egzamin
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- -
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W01
- zna najważniejsze metody pozyskiwania surowców zapachowych pochodzenia naturalnego jaki i syntetycznego, oraz ich charakterystykę zapachowo- smakową, podstawowe pojęcia związane z perfumerią
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W02, K_W04, K_W06, K_W08
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W04, T2A_W05, T2A_W05, T2A_W06, T2A_W07, T2A_W02, T2A_W03, T2A_W04, T2A_W02, T2A_W04, T2A_W06, T2A_W07
- Efekt W02
- zna zasady wytwarzania produktów z użycie kompozycji zapachowych i aromatów spożywczych oraz posiada niezbędne informacje związane z statusem prawnych regulacji obowiązujących w Unii Europejskiej i w innych częściach świata w tej tematyce.
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W04, K_W07, K_W10
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W05, T2A_W06, T2A_W07, T2A_W04, T2A_W05, T2A_W09, T2A_W11
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U01
- posiada umiejętność korzystania ze źródeł literaturowych oraz zasobów internetowych dotyczących rozwiązywanego zadania
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U01, K_U03
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U01, T2A_U05, T2A_U10, T2A_U01, T2A_U03, T2A_U06
- Efekt U02
- potrafi w oparciu o przyswojoną wiedzę z wykładu pracować w przemyśle związanym z zastosowaniem substancji zapachowo-smakowych, w aspekcie badawczo-produkcyjnym jak również z punktu widzenia norm ustawowych.
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U07, K_U08, K_U13
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U07, T2A_U05, T2A_U08, T2A_U09, T2A_U11
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K01
- potrafi pracować samodzielnie studiując wybrane zagadnienie oraz wybierając najważniejsze elementy w celu publicznego ich zaprezentowania
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K01, K_K02
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_K02, T2A_K05, T2A_K06