Nazwa przedmiotu:
Produkty perfumeryjne
Koordynator przedmiotu:
prof. Kaleta
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2014/2015
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 30h, w tym: a) obecność na wykładach – 30h, b) zapoznanie z literaturą, przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie 30h, Razem 60 h, co odpowiada 2 punktom ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładach – 30h, 1 punkt ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Planowane zajęcia nie mają charakteru praktycznego (0 punktów ECTS).
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat metod pozyskiwania surowców zapachowych, tworzenia złożonych układów w postaci kompozycji zapachowych oraz zasad wprowadzania ich do wyrobów perfumeryjnych, kosmetycznych, toaletowych, chemii gospodarczej i innych. • na podstawie prowadzonego wykładu student zyskuje wiedzę z zakresu stosowania kompozycji zapachowych i aromatów spożywczy w przemyśle oraz informacje z zakresu prawodawstwa związanego z tą tematyką. • dodatkowo zajęcia zaznajamiają studentów w sposób czynny z całą paletą zapachów i prawidłowym nazewnictwem po przez wąchanie wybranych surowców oraz nauka samodzielnego oceniania wyrobów zaperfumowanych w panelach porównawczych .
Treści kształcenia:
-
Metody oceny:
egzamin
Egzamin:
nie
Literatura:
-
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
zna najważniejsze metody pozyskiwania surowców zapachowych pochodzenia naturalnego jaki i syntetycznego, oraz ich charakterystykę zapachowo- smakową, podstawowe pojęcia związane z perfumerią
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W02, K_W04, K_W06, K_W08
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W04, T2A_W05, T2A_W05, T2A_W06, T2A_W07, T2A_W02, T2A_W03, T2A_W04, T2A_W02, T2A_W04, T2A_W06, T2A_W07
Efekt W02
zna zasady wytwarzania produktów z użycie kompozycji zapachowych i aromatów spożywczych oraz posiada niezbędne informacje związane z statusem prawnych regulacji obowiązujących w Unii Europejskiej i w innych częściach świata w tej tematyce.
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W04, K_W07, K_W10
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W05, T2A_W06, T2A_W07, T2A_W04, T2A_W05, T2A_W09, T2A_W11

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
posiada umiejętność korzystania ze źródeł literaturowych oraz zasobów internetowych dotyczących rozwiązywanego zadania
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_U01, K_U03
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U01, T2A_U05, T2A_U10, T2A_U01, T2A_U03, T2A_U06
Efekt U02
potrafi w oparciu o przyswojoną wiedzę z wykładu pracować w przemyśle związanym z zastosowaniem substancji zapachowo-smakowych, w aspekcie badawczo-produkcyjnym jak również z punktu widzenia norm ustawowych.
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_U07, K_U08, K_U13
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U07, T2A_U05, T2A_U08, T2A_U09, T2A_U11

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
potrafi pracować samodzielnie studiując wybrane zagadnienie oraz wybierając najważniejsze elementy w celu publicznego ich zaprezentowania
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_K01, K_K02
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K02, T2A_K05, T2A_K06