- Nazwa przedmiotu:
- Organizacja produkcji i zarządzanie jakością
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. / Leszek Powierża / adiunkt
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Mechanika i Budowa Maszyn
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- MS1A_24
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2015/2016
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 15, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 4, przygotowanie do zaliczenia - 9, razem - 28; Laboratorium: liczba godzin według planu studiów - 15, przygotowanie do zajęć - 4, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 4, przygotowanie do zaliczenia - 5, razem - 28; Projekty: liczba godzin według planu studiów - 15, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 1, opracowanie wyników - 5, napisanie sprawozdania - 3, sporządzenie dokumentacji rysunkowej - 4, razem - 28; Razem - 84
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Wykłady - 15 h, Laboratorium - 15 h, Projekty - 15 h, Razem - 45 h = 1,8 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium15h
- Projekt15h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Matematyka, Metrologia
- Limit liczby studentów:
- Wykład: min. 15; Laboratorium: 8 - 12; Projekt: 10 - 15
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studentów podstawowej wiedzy i kompetencji w zakresie organizacji systemów produkcyjnych, nowoczesnych metod zarządzania działalnością podstawową, a także elementarnej wiedzy dotyczącej zarządzania i sterowania jakością. Zakres tematyczny zajęć praktycznych (laboratorium, projekty) umożliwia zdobycie elementarnej wiedzy i umiejętności związanych z planowaniem, projektowaniem i analizą przedsięwzięć (w tym produkcyjnych) oraz stosowaniem metod statystycznego sterowania i kontroli jakości procesów wytwórczych.
- Treści kształcenia:
- W1 - Funkcje zarządzania działalnością podstawową a organizacja. Decyzje.; W2 - Zarządzanie działalnością podstawową, rentowność działalności wytwórczej.; W3 - Typy, formy i odmiany organizacji produkcji.; W4 - Zintegrowane systemy zarządzania, planowania i sterowania oraz informatyczne wspomaganie produkcji.; W5 - Współczesne koncepcje zarządzania i narzędzia do ich realizacji (WCM, Lean Manufacturing i inne).; W6 - Zarządzanie jakością i kontrola jakości – cele, metody, narzędzia.; W7 - Logistyka w przedsiębiorstwie - podstawowe pojęcia.
L1 - Metody statystyczne w sterowaniu jakością i doskonaleniu jakości. Użycie narzędzi informatycznych w analizie jakości,; L2 - Podstawy sterowania procesami (SPC) – sporządzanie, analiza i interpretacja kart kontrolnych.; L3 - Podstawowe karty kontrolne przy ocenie właściwości procesu i produktu.; L4 - Wskaźniki zdolności procesu i ich interpretacja, ocena jakości produkcji.; L5 - Wybrane metody analityczne w zarządzaniu jakością.
P1 - Analiza układów organizacyjnych procesów wytwórczych.; P2 - Optymalizacja w problemach logistycznych przedsiębiorstwa.; P3 - Planowanie przedsięwzięcia.
- Metody oceny:
- Warunkiem zaliczenia części wykładowej przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z końcowego sprawdzianu pisemnego lub pisemno-ustnego w semestrze (tryb zaliczenia jest ustalany ze studentami na pierwszych zajęciach wykładowych w semestrze), obejmujących sprawdzenie wiedzy z zakresu zagadnień omawianych podczas wykładów, w tym również wiedzy nabytej samodzielnie przez studenta ze wskazanej przez prowadzącego literatury i innych źródeł. Końcowe zaliczenie części wykładowej powinno odbyć się nie później niż na ostatnich zajęciach wykładowych w semestrze. Oceną zaliczeniową jest średnią ocen ze sprawdzianów przeprowadzanych w semestrze lub ocena z zaliczenia końcowego. Szczegółowe zasady organizacji dla sprawdzianu zaliczeniowego i poprawkowego, zasady korzystania z materiałów pomocniczych, zasady promowania aktywności studentów podczas zajęć oraz zasady oceny podawane są na początku zajęć dydaktycznych.
Warunkiem zaliczenia części laboratoryjnej przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z rozwiązania indywidualnie przydzielonego zadania problemowego (rozwiązanie w formie sprawozdania), związanego z oceną jakości procesu produkcyjnego i produktu, obejmującego sprawdzenie wiedzy i umiejętności (w tym obejmujących zastosowanie narzędzi informatycznych oraz metod analitycznych i statystycznych) z zakresu problematyki zadań rozwiązywanych na zajęciach laboratoryjnych oraz wiedzy nabytej samodzielnie przez studenta ze wskazanej przez prowadzącego literatury i innych źródeł. Zaliczenie z części laboratoryjnej powinno odbyć się nie później niż na ostatnich zajęciach laboratoryjnych w semestrze. Przy ocenie uwzględniana jest kompletność i poprawność merytoryczna rozwiązania poszczególnych części zadania oraz poprawność odpowiedzi ustnej na pytania sprawdzające poziom wiedzy i zrozumienie przez studenta zagadnień z zakresu oceny jakości produkcji. Ogólne zasady organizacji zaliczenia i zasady zaliczenia poprawkowego podawane są na początku zajęć dydaktycznych, natomiast szczegółowe zasady oceny zadania problemowego (sprawozdania) podawane są wraz z przekazywaniem studentom indywidualnych treści zadań zaliczeniowych. Przy ocenie części laboratoryjnej uwzględniane jest również przygotowanie studenta do zajęć i jego aktywność na zajęciach.
Warunkiem zaliczenia części projektowej przedmiotu jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich przewidzianych w planie zadań projektowych. Ocena za zadanie projektowe wystawiana jest na podstawie projektu wykonanego indywidualnie i samodzielnie przez każdego studenta oraz oceny z odpowiedzi ustnej na pytania kontrolne związane z tematem projektu. W przypadku ćwiczeń projektowych, których tematy są realizowane na kilku kolejnych zajęciach, student zobowiązany jest oddać projekt po zakończeniu ostatnich zajęć z danego tematu, w terminie wskazanym przez prowadzącego. Projekty powinny być wykonane samodzielnie przez studenta, zgodnie z wytycznymi podanymi przez prowadzącego zajęcia, a w szczególności napisane lub wydrukowane w sposób czytelny. Ocenie podlegają następujące elementy zadania projektowego: poprawność merytoryczna i kompletność obliczeń, poprawność i czytelność dokumentacji rysunkowej, umiejętność opisu, analizy i wyciągania wniosków. W przypadku oceny negatywnej zadania projektowego, prowadzący ustala ze studentem zakres poprawek i dodatkowy termin jego oddania. Dodatkowe zaliczenia zadań projektowych mogą odbywać się w ramach godzin konsultacyjnych wyznaczonych przez prowadzącego. Ocena końcowa z ćwiczeń projektowych jest średnią arytmetyczną ocen za wszystkie projekty wykonane przez studenta z uwzględnieniem terminowości oddawania projektów.
Ocena końcowa (zaliczeniowa) dla przedmiotu jest oceną łączną, wyznaczaną jako średnia ważona trzech pozytywnych ocen z zaliczenia części wykładowej (waga 0,3), laboratoryjnej (waga 0,4) i projektowej (waga 0,3). Przy ocenie końcowej brane jest pod uwagę przygotowanie oraz aktywność studentów podczas zajęć wykładowych i laboratoryjnych, a także systematyczność oddawania projektów (możliwość podwyższenia lub obniżenia oceny końcowej o 0,5). W sprawach nieuregulowanych w regulaminie przedmiotu, zastosowanie znajdują odpowiednie przepisy Regulaminu Studiów w Politechnice Warszawskiej.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Bagiński J. (red): Zarządzanie jakością, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2004. 2. Bałuk J., Lenard W.: Organizacja procesów produkcyjnych - materiały pomocnicze do ćwiczeń, Wydawnictwa PW, Warszawa 1991. 3. Durlik I.: Inżynieria zarządzania. Strategia i projektowanie systemów produkcyjnych. Strategie wytwarzania, projektowanie procesów i systemów produkcyjnych, Agencja Wydawnicza PLACET, Warszawa 1996. 4. Dwiliński L.: Zarządzanie jakością i niezawodnością wyrobów, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2000. 5. Dwiliński L.: Zarządzanie produkcją, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2002. 6. Greber T.: Statystyczne sterowanie procesami - doskonalenie jakości z pakietem Statistica, Statsoft, Kraków 2000. 7. Lenard W., Bałuk J., Gąsiorkiewicz L: Organizacja i zarządzanie - ćwiczenia, Wydawnictwa Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1979. 8. Montgomery D. C.: Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons, Inc., New York 2005. 9. Muhlemann A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G.: Zarządzanie. Produkcja i usługi, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995. 10. Sałaciński T.: SPC statystyczne sterowanie procesami produkcji, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2009. 11. Vollmuth H. J.: Controlling. Analizy operacyjne. Analizy strategiczne, Agencja Wydawnicza PLACET, Warszawa 1997.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- Program studiów opracowany na podstawie programu nauczania zmodyfikowanego w ramach Zadania 38 Programu Rozwojowego Politechniki Warszawskiej.
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W05_01
- Zna i potrafi scharakteryzować nowoczesne typy i formy organizacji produkcji, nowoczesne metody i techniki zarządzania działalnością wytwórczą, w tym zarządzania jakością. Potrafi scharakteryzować na poziomie podstawowym nowoczesne systemy informatyczne przeznaczone do wspomagania zarządzania działalnością przedsiębiorstwa.
Weryfikacja: Kolokwium (W3 - W7)
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_W05_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W05
- Efekt W08_01
- Potrafi wytłumaczyć wpływ sposobu zarządzania działalnością podstawową oraz organizacji działalności wytwórczej na efektywność przedsiębiorstwa na rynku.
Weryfikacja: Kolokwium (W1 - W7); Zadanie projektowe (P1)
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_W08_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W08
- Efekt W09_01
- Rozróżnia oraz potrafi wymienić i objaśnić klasyczne typy, formy i odmiany organizacji produkcji. Potrafi wymienić oraz scharakteryzować cele i metody zarządzania i sterowania jakością. Zna wybrane metody i narzędzia analityczne wykorzystywane w zarządzaniu przedsiębiorstwem i sterowaniu jakością.
Weryfikacja: Kolokwium (W3 - W7); Sprawozdanie (L1 - L5)
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_W09_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W09
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U07_01
- Posługuje się oprogramowaniem komputerowym do wspomagania planowania przedsięwzięć produkcyjnych i kalkulacji związanych z organizacją produkcji. Wykorzystuje w sposób praktyczny oprogramowanie komputerowe do zestawiania, analizy i prezentacji wyników analiz danych z badań jakości produkcji.
Weryfikacja: Zadanie projektowe (P1 - P3); Sprawozdanie (L1 - L5)
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_U07_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U07
- Efekt U09_01
- Potrafi wykorzystać wybrane metody analityczne w problemach organizacyjnych przedsiębiorstwa. Umie wyciągać wnioski na podstawie wyników analiz danych statystycznych lub eksperymentalnych.
Weryfikacja: Sprawozdanie (L2 - L5); Zadanie projektowe (P1, P2)
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_U09_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U09
- Efekt U09_02
- Stosuje wybrane metody statystyczne do analizy danych o jakości produkcji i jakości funkcjonowania systemów wytwórczych.
Weryfikacja: Sprawozdanie (L1 - L4)
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_U09_02
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U09
- Efekt U10_01
- Przy planowaniu przedsięwzięcia stosuje podejście systemowe. Potrafi poprawnie uwzględnić w projekcie przedsięwzięcia współzależność zadań i relacje między nimi.
Weryfikacja: Zadanie projektowe (P3)
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_U10_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U10
- Efekt U16_01
- Potrafi opracować i analizować (w wyznaczonym zakresie) projekty związane z organizacją procesów (np. wytwórczych) oraz opracować plan przedsięwzięcia wykorzystując odpowiednie metody analityczne i narzędzia informatyczne.
Weryfikacja: Zadanie projektowe (P1 - P3)
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_U16_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U16
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K02_01
- Ma świadomość wagi stosowanych w praktyce metod organizacji pracy i systemów produkcyjnych, metod zarządzania jakością oraz odpowiedzialności kadry kierowniczej zarządzającej przedsiębiorstwem za pozycję rynkową przedsiębiorstwa i sprawność realizacji zadań produkcyjnych przez zespoły pracownicze. Rozumie rolę kadry inżynierskiej w przedsiębiorstwie jako grupy inicjującej działania projakościowe i innowacyjne.
Weryfikacja: Kolokwium (W1 - W7); Sprawozdanie (L3 - L5)
Powiązane efekty kierunkowe:
M1A_K02_01
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_K02