Nazwa przedmiotu:
Produktywność
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Anna Kosieradzka
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Z2 - Systemy produkcyjne i logistyczne
Kod przedmiotu:
8P2Z2
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2015/2016
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
75h (3 ECTS): 20h (zajęcia audytoryjne) + 27h (studiowanie literatury) + 12h (przygotowanie eseju) + 2x6h (projekty) + 3h (przygotowanie się do ćwiczeń wykonywanych na zajęciach) + 1h (konsultacje)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,8 ECTS: 20h (zajęcia audytoryjne) + 1h (konsultacje) = 21h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,4 ECTS: 2x6 h (przygotowanie projektów) + 12h (przygotowanie eseju) + 3h (przygotowanie się do ćwiczeń wykonywanych na zajęciach) + 3x2h (ćwiczenia wykonywane na zajęciach) + 2h (zaliczenie) + 1h (konsultacje) = 36h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia300h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wiedza w zakresie organizacji systemów produkcyjnych oraz podstawowych koncepcji i metod zarządzania produkcją.
Limit liczby studentów:
od 15 do 30 (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał uporządkowaną wiedzę z zakresu analizy, oceny oraz tworzenia programów poprawy produktywności w przedsiębiorstwie w oparciu o koncepcje, metody i techniki wykorzystywane w zarządzaniu , - potrafił pozyskiwać informacje na temat produktywności, analizować je i wykorzystywać wiedzę zdobytą w toku studiów do wskazania sposobów poprawy produktywności systemów produkcyjnych - rozumiał przyczyny niskiej produktywności systemów produkcyjnych, które prowadzą do poważnych strat finansowych i społecznych
Treści kształcenia:
1) Pojęcie produktywności. Znaczenie produktywności. Międzynarodowy kontekst produktywności. 2) Czynniki wpływające na produktywność. 3) Ocena produktywności. Mierniki produktywności. Benchmarking. Projekt 1. Opracować statystykę produktywności dla wybranego zagadnienia.4) System oceny produktywności w przedsiębiorstwie Mierniki produktywności dla stanowisk pracy i komórek I stopnia. Projekt 2. Opracować mierniki produktywności dla wybranego stanowiska. 5) Kaizen- podstawowa koncepcja poprawy produktywności. Organizacja poprawy produktywności w przedsiębiorstwie. 6) Programy poprawy produktywności. Koncepcje zarządzania ukierunkowane na poprawę produktywności (Lean Manufacturing, TOC, TQM, TPM, Six Sigma, BPR). Esej na temat związany z problematyką produktywności systemów produkcyjnych. 7) Metody i techniki wykorzystywane dla poprawy produktywności. Ćwiczenie 1. Diagram Ishikawy. 8) Metody i techniki wykorzystywane dla poprawy produktywności - cd. Ćwiczenie 2. Diagram Pareto. 9) Metody i techniki wykorzystywane dla poprawy produktywności - cd. Ćwiczenie 3. Diagram Konfliktu. 10) Omówienie prac zaliczeniowych i zaliczenie przedmiotu.
Metody oceny:
Ocena formatywna: ocena poprawności ćwiczeń wykonanych przez studentów podczas zajęć oraz interaktywna forma prowadzenia zajęć audytoryjnych. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna, terminowość wykonania oraz redakcja projektów i eseju, a ponadto wynik rozmowy zaliczeniowej z prowadzącym. Przedmiot jest zaliczony jeśli projekty oraz esej są zaliczone na ocenę co najmniej 3.
Egzamin:
nie
Literatura:
[1] Kosieradzka A.: Zarządzanie produktywnością w przedsiębior-stwie, C.H. Beck, Warszawa 2012. [2] Kosieradzka A., Lis S.: Programowanie poprawy produktywności, IOPM „ORGMASZ”, Warszawa 1998. [3] Lis S. (red.): Vademecum produktywności. Placet 1999. [4] Kosieradzka A. (red.): Metody i techniki pobudzania kreatywności w organizacji i zarządzaniu. Edu-Libri 2013. [5] Imai M. - Kaizen, MT Biznes, Warszawa 2007. [6] Imai M.: Gemba Kaizen, MT Biznes, Warszawa 2006. [7] Womack J., Jones D.: Lean Thinking. ProdPress.com, Wrocław 2008. [8] Goldratt E., Cox J.: Cel. Doskonałość w produkcji, MINT Books, Warszawa 2007. [9] The Productivity Press Development Team - Identyfikacja marnotrawstwa na hali produkcyjnej. ProdPress.com, Wrocław 2008. [10] The Productivity Press Development Team - 5S dla operatorów. ProdPress, Wrocław 2008.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt 8P2Z2_W01
ma uporządkowaną wiedzę z zakresu analizy i oceny produktywności
Weryfikacja: projekt 1, projekt 2
Powiązane efekty kierunkowe: W_2Z2
Powiązane efekty obszarowe: S2A_W06, S2A_W07, S2A_W08
Efekt 8P2Z2_W02
ma pogłębioną wiedzę z zakresu wykorzystania współczesnych koncepcji zarządzania oraz metod i technik szczegółowych do poprawy produktywności systemów produkcyjnych.
Weryfikacja: esej
Powiązane efekty kierunkowe: W_2Z2
Powiązane efekty obszarowe: S2A_W06, S2A_W07, S2A_W08

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt 8P2Z2_U01
umie pozyskiwać informacje na temat produktywności z literatury i internetowych serwisów statystycznych oraz analizować je
Weryfikacja: projekt 1
Powiązane efekty kierunkowe: U_2Z2
Powiązane efekty obszarowe: S2A_U02, S2A_U06, S2A_U07
Efekt 8P2Z2_U02
potrafi wykorzystywać zdobytą wiedzę do analizowania i rozwiązywania problemów związanych z poprawą produktywności
Weryfikacja: projekt 2 i ćwiczenia wykonywane na zajęciach
Powiązane efekty kierunkowe: U_2Z2
Powiązane efekty obszarowe: S2A_U02, S2A_U06, S2A_U07

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt 8P2Z2_K01
potrafi zidentyfikować przyczyny niskiej produktywności systemów produkcyjnych, które prowadzą do poważnych strat finansowych i społecznych
Weryfikacja: esej
Powiązane efekty kierunkowe: K_2Z2
Powiązane efekty obszarowe: S2A_K04, S2A_K06