Nazwa przedmiotu:
Standaryzacja w technice
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Olga Iwasińska - Kowalska
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Mechatronika
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
SZJ
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2015/2016
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
wykład 30 godzin, laboratorium 15 godzin, przygotowanie do zajęć laboratoryjnych 15 godzin, przygotowanie do egzaminu 15 godzin, studia literatury 20 godzin, wykonanie sprawozdań 15, 4 godziny egzamin suma 114 = 4 ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
wykład 30 godzin, laboratorium 15 godzin, 4 godziny egzamin suma 49 = 2 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
laboratorium 15 godzin, przygotowanie do zajęć laboratoryjnych 15 godzin, wykonanie sprawozdań 15 suma 45 = 1 ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium15h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wymagana jest znajomość podstawowych zagadnień dotyczących systemów zarządzania jakością, systemu badań i certyfikacji w Polsce oraz zagadnień z zakresu projektowania, technik wytwarzania i systemów pomiarowych. Wskazane jest zaliczenie wcześniej następujących przedmiotów: Projektowanie urządzeń mechatroniki, Technologia urządzeń mechatroniki, Metrologia techniczna, Zarządzanie jakością, Analiza wyników pomiarów.
Limit liczby studentów:
30
Cel przedmiotu:
Przygotowanie do dokumentowania i wdrażania systemów jakości zgodnie z wymaganiami normy ISO 9001: 2009. Ponadto nabycie umiejętności w zakresie monitorowania procesów produkcyjnych i pomiarowych oraz oceny jakości dostaw i kwalifikowania dostawców
Treści kształcenia:
Zakres wykładu: 1. elementy normalizacji w wewnętrznych i wewnętrznych wymaganiach jakości. Znaczenie jakości w warunkach swobodnego przepływu wyrobów (towarów) w UE. Prawne i umowne uregulowania dotyczące jakości: dyrektywy techniczne UE, ustawy, rozporządzenia ministrów, normy międzynarodowe, regionalne i krajowe. Inne czynniki pro-jakościowe. 2. Systemy zarządzania jakością wg nowej serii norm. Rodzaje dokumentów, szczegółowa struktura dokumentacji, analiza zawartości wybranych dokumentów. Etapy dokumentowania i wdrażania SZJ. Podejście procesowe do zarządzania jakością. Opracowywanie map procesów. Dokumentowanie i monitorowanie procesów produkcyjnych. Certyfikacja systemów zarządzania jakością. Jednostki certyfikujące systemy zarządzania jakością. Procedura certyfikacji systemu zarządzania jakością. Narzędzia statystyczne stosowane w systemach zarządzania jakością, podstawy statystyczne, normy i dokumenty normalizacyjne. 3. Inne systemy zarządzania jakością: Systemy zarządzania w laboratoriach badawczych i wzorcujących. Standardy dla przemysłu motoryzacyjnego, spożywczego, HACCP, środowiskowe. 4. System oceny zgodności w Unii Europejskiej: Nowe i globalne podejście do harmonizacji technicznej w UE. Certyfikacja. Wyroby podlegające wymaganiom dyrektyw nowego podejścia. Analiza modułowej struktury demonstrowania zgodności. Certyfikacja systemów zarządzania jakością a certyfikacja wyrobów. Dopuszczanie wyrobu do obrotu i użytkowania. Odpowiedzialność producenta. 5. Zasady i wiarygodność orzekania o zgodności wyrobów z wymaganiami: Formułowanie wymagań wobec wyrobów – granice specyfikacji. Niepewność pomiaru a tolerancja specyfikacji. Podstawy statystyczne do oceny zgodności. Reguły orzekania zgodności lub niezgodności ze specyfikacją wg normy PN-EN ISO 14253-1. Ocena ryzyka podjęcia błędnej decyzji. 6. Filozofia stosowania SPC w sterowaniu jakością produkcji: Analiza przyczynowo-skutkowa zmienności procesu. Czynniki wpływające na zmienność właściwości produkowanych wyrobów. Analiza wskaźników oraz procedury określania zdolności jakościowej procesów wytwórczych i pomiarowych. SPC w zapewnieniu jakości procesów. 7. Wybrane narzędzia do monitorowania procesów produkcyjnych: Podstawy statystyczne do konstrukcji kart kontrolnych, badanie charakteru rozkładu, testowanie hipotez, przedział ufności. Rodzaje kart kontrolnych. Karty kontrolne systemu Shewharta oraz karty sum skumulowanych - statystyczne narzędzia sterowania procesem. Metody i zasady projektowania kart kontrolnych na podstawie zapisów normatywnych. Obszary zastosowań poszczególnych rodzajów kart kontrolnych. Analiza wykresów na kartach. 8. Metody oceny wyrobów dostarczanych partiami: Podstawy statystyczne do badan wyrywkowych, plan eksperymentu. Kontrola odbiorcza produktów sztukowych lub umownie sztukowych. Metody statystycznej kontroli jakości wg oceny alternatywnej i wg oceny liczbowej z wykorzystaniem norm. Metody pobierania losowych próbek do badań. Plany badania na podstawie akceptowanego poziomu jakości (AQL) i na podstawie jakości granicznej (LQ). Procedury kontroli skokowej. Kontrola wyrywkowa na podstawie oceny liczbowej. 9. Możliwości globalnej oceny dostaw i dostawców na podstawie wyników sukcesywnych kontroli: Wyznaczanie wskaźników zdolności jakościowej procesów na podstawie analizy wyników dostaw. Wyznaczanie jakości dostaw przed kontrolą i po kontroli, na podstawie rejestru wyników badania sukcesywnie dostarczanych partii ocenianych metodą alternatywną. Zakres laboratorium: 1. Ocena jakości procesów selekcji wymiarowej 2. Statystyczne podstawy projektowania karty kontrolnej, wyznaczanie granic kontrolnych, badanie charakteru rozkładu 3. Projekt i monitorowanie procesu za pomocą kart kontrolnych Shewhart’a wg oceny alternatywnej i oceny liczbowej zgodnie z normą. 4. Statystyczna kontrola jakości dostaw na podstawie oceny alternatywnej 5. Statystyczna kontrola jakości dostaw na podstawie oceny liczbowej 6. Projektowanie zapisów i dokumentów w systemach zapewnienia jakości
Metody oceny:
zaliczenie ustne w czasie dyskusji problemowej, sprawdziany przed przystąpieniem do ćwiczeń i zaliczenie sprawozdań
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Harmol A., Mantura W.: Zarządzanie jakością – Teoria i praktyka, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2006 2. Maciej Urbaniak Zarządzanie jakością środowiskiem oraz bezpieczeństwem w praktyce gospodarczej, Difin, Warszawa 2007 3. Jerzy Łunarski Zarządzanie jakością standardy i zasady WNT Warszawa 2008 4. Latzko W.J., Saunders D.M.: Cztery dni z Demingiem – Nowoczesna teoria zarządzania, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1998 5. Arendarski J. i inni: Statystyczne metody kontroli jakości i sterowania jakością, preskrypt IMISP, Warszawa 2000 6.Ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności, (Dz. U. Nr 166 poz.1360., z późniejszymi zmianami) 7. Ustawa z dnia 22 stycznia 2000 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz. U. Nr 15, poz. 179) 8. Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz.27 1, z późniejszymi zmianami)
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt SZJ_W1
zna techniki pomiarowe i umie dobrać urządzenie, przetwornik, metodę pozyskania danych o procesie, metody pozyskania próbki, zna metody analizy wyników, także znormalizowane stosowana dla potrzeb monitorowania i sterowania jakością procesu wytwarza lub usługi
Weryfikacja: dyskusja i zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: K_W10
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W02, T1A_W04
Efekt SZJ_W2
Student potrafi dobrać i zastosować odpowiednie narzędzia jakościowe do oceny cech wyrobu, usługi, systemu w jego w cyklu życia. Poznaje metody projektowania procesów, monitorowania cech na etapie wytwarzania, pozyskiwania informacji w czasie eksploatacji i utylizacji wyrobu.
Weryfikacja: dyskusja, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: K_W19
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W06
Efekt SZJ_W3
Zapoznaje się z wybranymi elementami systemów zarządzania jakości zgodnie za aktualnymi normami takimi jak standardy dla przemysłu motoryzacyjnego, środowiskowe, zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy.
Weryfikacja: dyskusja, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: K_W21
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W09

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt SZJ_U2
Wie czym jest dyrektywa. Zna różnicę między certyfikacją systemów zarządzania jakością a certyfikacja wyrobów. Potrafi wyjaśnić jakie są podstawowe zasady przy dopuszczaniu wyrobu do obrotu i użytkowania w UE
Weryfikacja: zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: K_U16, K_U26
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U07, T1A_U10
Efekt SZJ_U1
Umie analizować wyniki uzyskane na podstawie badań serii wyrobów monitorowanych karta kontrolną, projektować karty zgodnie z normą, jak również zaprojektować karty specjalizowane
Weryfikacja: zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: K_U10, K_U13
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U07, T1A_U08, T1A_U09, T1A_U08, T1A_U16
Efekt SZJ_U3
Umie wyjaśnić na poziomie podstawowym na czym polegają podstawowe wytyczne norm związnaych z oceną ryzyka, zarządzania środowiskiem i bezpieczeństwem
Weryfikacja: dyskusja, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: K_U27
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U11

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt SZJ_K01
Dostrzega związki działalności technicznej na środowisko w kontekście wybranych norm
Weryfikacja: egzamin, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: K_K02
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K02