Nazwa przedmiotu:
Przedsiębiorczość innowacyjna
Koordynator przedmiotu:
dr Agnieszka Skala, adiunkt, Wydział Transportu Politechniki Warszawskiej, Zakład Infrastruktury Transportu
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Transport
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
Semestr nominalny:
8 / rok ak. 2015/2016
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
60 godzin, w tym: praca na wykładach: 18 godz., studiowanie literatury przedmiotu: 10 godz., konsultacje: 3 godz., przygotowanie do zaliczenia wykładu: 9 godz., przygotowanie pracy projektowej poza godzinami zajęć: 20 godz.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,0 pkt. ECTS (21 godziny, w tym: praca na wykładach: 18 godz., konsultacje: 3 godz.)
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,0 pkt. ECTS (przygotowanie pracy projektowej poza godzinami zajęć: 20 godz.)
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawowe wiadomości w zakresie ekonomii
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Wykształcenie wśród studentów pro-przedsiębiorczej orientacji zawodowej. Zaznajomienie studentów ze specyfiką kariery zawodowej opartej na własnej inicjatywie gospodarczej.
Treści kształcenia:
Przedsiębiorczość na świecie na przełomie XX i XXI w. Zmiany w sferze technologii, przełomowe rozwiązania organizacyjne, zmiany preferencji konsumentów, skutki globalizacji i konkurencji międzynarodowej. Przedsiębiorczość w Polsce na tle międzynarodowym. Własny biznes jako opcja kariery zawodowej po studiach . Przedsiębiorczy styl zarządzania. Cechy operacyjne skutecznych liderów nowego biznesu. Sytuacja młodych kandydatów na przedsiębiorców. Doskonalenie podstawowych umiejętności w prowadzeniu biznesu przed jego uruchomieniem. Pomysł a koncepcja biznesu. Jak zidentyfikować dobry pomysł na biznes. Typowe źródła inspiracji. Inspiracja wewnętrzna i zewnętrzna. Metody zwiększania efektywności poszukiwań. Poszukiwanie pomysłów przez ludzi młodych i niedoświadczonych. Fazy realizacji przedsięwzięcia biznesowego. Wstępna koncepcja biznesu (WKB) - zawartość i metody opracowania. Biznesplan - definicja i podstawowe nieporozumienia związane z tym pojęciem. Finansowanie nowego biznesu - generalne tendencje. Taktyka "stania na własnych nogach". Środki własne. Dostosowanie modelu funkcjonowania biznesu w fazie rozruchu przy ograniczonych środkach własnych. Praktyczne metody maksymalizacji wpływów i minimalizacji wydatków. Kredyt bankowy. Banki a nowy biznes. Zdolność kredytowa a wiarygodność finansowa. Preferowany przez banki profil kredytobiorcy. Wybór banku do współpracy. Wielkość i w warunki dostępnego kredytu dla rozpoczynających działalność. Fundusze pożyczkowe. Fundusze poręczeń kredytowych. Środki na rozwój z funduszy strukturalnych UE. Venture capital. Aniołowie biznesu. "Składane finansowania" nowego biznesu. Forma prawna a koncepca biznesu. Jakie formy mamy do dyspozycji. Analiza porównawcza - kryteria. Samodzielnie czy ze wspólnikami? Oddzielenie sfery życia osobistego od sfery biznesu. Wymagany poziom kapitału założycielskiego. Czas i koszty związane z rejestracją. Elastyczność operacyjna. Implikacje podatkowe. Potencjał rozwojowy. Wybór formy prawnej w przypadku dynamicznych firm. Kluczowe decyzje dotyczące systemu finansowo-księgowego. Księgowość - podstawowe mity i nieporozumienia. Księgowość pełna czy uproszczona. Komu powierzyć prowadzenie ksiąg? Audyt sprawozdań finansowych firmy. Kontrola bieżącej sytuacji finansowej firmy. Specyfika problemów kadrowych na starcie. Lider zespołu czy zespół przywódczy? Aktualne tendencje. Proces formowania się zespołów założycielskich. Zasady doboru- doświadczenia praktyczne. Kluczowe działania związane z wejściem nowej firmy na rynek. Cechy dobrej nazwy firmy. Ograniczenia formalnoprawne w kształtowaniu nazw przedsiębiorstw. Rejestracja znaków towarowych. Rejestracja domeny internetowej. Promocja nowego biznesu. Jak zdobyć pierwszych klientów? Nawiązanie podstawowych kontaktów biznesowych Franchising a przedsiębiorczość. Istota biznesowa franczyzy i jej podstawowe odmiany. Franchising w Polsce. Zostajemy franczyzobiorcą: dla kogo opcja franczyzy, wybór sieci, umowa franczyzy, zagrożenia i pułapki franczyzy. Negocjowanie umowy i szczegółowych warunków franczyzy. Przekształcenie biznesu w sieć franczyzową: koncepcja przedsięwzięcia franczyzowego, dobór franczyzobiorców. Szansa w międzynarodowym franchisingu. Przedsiębiorczość w procesie globalizacji. Przedsiębiorczość międzynarodowa w Polsce. Opcja międzynarodowa dla nowego przedsięwzięcia. Eksporter w działaniu Nowe przedsięwzięcia technologiczne - istota i skala zjawiska. Inicjatorzy nowych przedsięwzięć technologicznych. Identyfikacja, selekcja i weryfikacja pomysłów opartych na innowacjach technologicznych. Wykorzystanie informacji patentowej na etapie przygotowawczym. Potwierdzenie unikalnego charakteru własnych rozwiązań i braku zagrożenia naruszenia praw osób trzecich. Ochrona praw do wynalazku. Udzielenie licencji na korzystanie z chronionego rozwiązania przez inne podmioty. Uruchomienie produkcji opartej na dostępnej na rynku technologii. Współpraca o charakterze kooperacyjnym. Finansowanie przedsięwzięć technologicznych. Wsparcie przedsięwzięć technologicznych ze środków publicznych. Specyfika fazy rozruchu przedsięwzięć technologicznych. Założenie firmy. Rozruch działalności nowej firmy. Specyfika fazy rozruchu. Trudności i zagrożenia charakterystyczne dla fazy rozruchu. Problemy i zagrożenia - jak sobie z nimi radzić?. Osiągnięcie platformy stabilnego biznesu. Przygotowanie organizacyjne do stadium przyspieszonego wzrostu. Specyfika przyspieszonego wzrostu. Nowy wymiar problemów i zagrożeń. Ewolucja systemu zarządzania. Realizacja zysków z inwestycji. Dlaczego plan wyjścia? Formy realizacji opcji wyjścia. Część warsztatowa: Praca studentów w grupach 3-5-osobowych: Praca z narzędziem (tzw. Ewaluatorem) pozwalającym na wyłonienie najlepiej rokującego pomysłu biznesowego w każdej z grup Stworzenie Wstępnej Koncepcji Biznesu (WKB) dla wybranego pomysłu Praca nad prezentacją wyników prac każdej z grup (stworzenie prezentacji Power Point), jej publiczne wygłoszenie i ocena na zajęciach końcowych
Metody oceny:
Ocena jest wystawiona na podstawie: - obecności i aktywności na zajęciach - prezentacji końcowej projektu, nad którym studenci pracują w grupach - testu z wiedzy dot. materiału z wykładów
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Jerzy Cieślik: Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Wyd. 2, 2008. ISBN 978-83-61408-61-1 Liczba stron: 448, oprawa zintegrowana. 2. Materiały dydaktyczne na portalu: www.pw.seipa.edu.pl
Witryna www przedmiotu:
www.pw.seipa.edu.pl
Uwagi:
Przedmiot z uchwalonego przez Radę Wydziału wykazu dodatkowych przedmiotów obieralnych hes na rok akademicki 2015/2016. O ile nie powoduje to zmian w zakresie powiązań danego modułu zajęć z kierunkowymi efektami kształcenia w treściach kształcenia mogą być wprowadzane na bieżąco zmiany związane z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć naukowych.

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
Posiada wiedzę teoretyczną o przedsiębiorczości w Polsce i za granicą
Weryfikacja: Wykład- egzamin część pisemna
Powiązane efekty kierunkowe: Tr1A_W14
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W09, T1A_W11, InzA_W04
Efekt W02
Ma wiedzą dotycząca sposobu doskonalenia podstawowych umiejętności w prowadzeniu biznesu przed jego uruchomieniem. Ma wiedzę jak zidentyfikować dobry pomysł na biznes. Zna metody zwiększania efektywności poszukiwań Ma wiedzę dotycząca faz przedsięwzięcia biznesowego, wstępna zawartość i metody opracowania
Weryfikacja: Wykład- egzamin część pisemna, wykonanie projektu
Powiązane efekty kierunkowe: Tr1A_W14
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W09, T1A_W11, InzA_W04
Efekt W03
Ma wiedzę dotyczącą biznesplanu - definicja i podstawowe nieporozumienia związane z tym pojęciem. Finansowanie nowego biznesu - generalne tendencje. Taktyka
Weryfikacja: Wykład- egzamin część pisemna
Powiązane efekty kierunkowe: Tr1A_W14
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W09, T1A_W11, InzA_W04
Efekt W04
Ma wiedzę na temat: kredytów bankowych, zdolność kredytowej. Ma wiedzę dot. preferowanego przez banki profilu kredytobiorcy. Ma wiedzę dotycząca funduszy pożyczkowych, poręczeń kredytowych, środków na rozwój z funduszy strukturalnych UE. Venture capital
Weryfikacja: Wykład- egzamin część pisemna
Powiązane efekty kierunkowe: Tr1A_W14
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W09, T1A_W11, InzA_W04
Efekt W05
Ma wiedzę dotyczącą: form prawnych związanych z koncepcją biznesu
Weryfikacja: Wykład- egzamin część pisemna
Powiązane efekty kierunkowe: Tr1A_W14
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W09, T1A_W11, InzA_W04
Efekt W06
Ma wiedzę dotyczącą Franchisingu przedsiębiorczości, istoty biznesowej franczyzy i jej podstawowej odmiany. Ma wiedzę na temat przekształcenia biznesu w sieć franczyzową: koncepcja przedsięwzięcia franczyzowego, dobór franczyzobiorców
Weryfikacja: Wykład- egzamin część pisemna
Powiązane efekty kierunkowe: Tr1A_W14
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W09, T1A_W11, InzA_W04
Efekt W07
Ma wiedzę dotyczącą założenia firmy, rozruchu działalności nowej firmy, specyfiki fazy rozruchu, trudności i zagrożeń charakterystycznych dla fazy rozruchu
Weryfikacja: Wykład- egzamin część pisemna
Powiązane efekty kierunkowe: Tr1A_W14
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W09, T1A_W11, InzA_W04

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
Potrafi wykorzystać narzędzie (tzw. Ewaluatorem) pozwalające na wyłonienie najlepiej rokującego pomysłu biznesowego, potrafi też stworzyć Stworzyć Wstępną Koncepcję Biznesu (WKB) dla wybranego pomysłu
Weryfikacja: Wykonanie projektu przygotowanie prezentacji i jej publiczne wygłoszenie
Powiązane efekty kierunkowe: Tr1A_U16
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U12, InzA_U04