Nazwa przedmiotu:
Organizacja produkcji
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Ryszard Rafalski
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
obowiązkowe
Kod przedmiotu:
ORGAP
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2015/2016
Liczba punktów ECTS:
6
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
150 h (6 ECTS): 18h (wykład) + 10h (laboratorium) + 2h (kons. grupowe) + 1h (kons. indywidualne) + 4x6h (opracowanie rozwiązania zadań) + 46h (zapoznanie się z podaną literaturą) + 25h (przygotowanie do egzaminu) + 24h ( przygotowanie do zaliczenia laboratorium)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,2 ECTS: 18 h (wykład) + 10 h (laboratorium) + 2h (kons. grupowe) + 1h (kons. indywidualne) = 31h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2,3 ECTS: 10h (laboratorium) + 4x6h (opracowanie rozwiązania zadań) + 24h (przygotowania do zaliczenia laboratorium) = 58h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład270h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium150h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza z zakresu nauki o organizacji, obejmująca, takie zagadnienia jak: ogólne modele i typologie organizacji, otoczenie organizacji, cele i efektywność organizacji. Podstawowa wiedza z badania metod pracy w zakresie materialnych warunków pracy oraz humanizacji produkcji; podstawowa wiedza z zarządzania projektami i innowacjami w zakresie formułowania podstawowych założeń projektowych, planowania projektu, procesów innowacyjnych i aktywności innowacyjnej.
Limit liczby studentów:
od 15 osób do limitu miejsc w sali (wykład); od 10 do 30 (zajęcia laboratoryjne / projekty komputerowe)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał podstawową wiedzę z zakresu organizacji produkcji, - potrafił przygotować analizę i syntezę działalności produkcyjnej w przedsiębiorstwie oraz wykazał umiejętność wykorzystania podstawowych zasad i metod w projektowania organizacji produkcji dla potrzeb efektywnego zarządzania przedsiębiorstwem - potrafił ocenić negatywne skutki społeczne nieefektywnego wprowadzenia nowych produktów i technologii w procesie produkcyjnym.
Treści kształcenia:
Wykład: 1) Wprowadzenie, pojęcia podstawowe, otoczenie i zakres organizacji produkcji, przedsiębiorstwo jako system produkcyjny, efektywność organizacji produkcyjnych. 2) Produkcja w strukturze organizacyjnej przedsiębiorstwa, zmiany w strukturze przedsiębiorstwa, charakterystyka funkcji produkcji, zasady organizacji produkcji, decyzje w organizacji produkcji. 3) Ewolucja produkcji jako następstwo zmieniających się żądań rynku, strategie produkcyjne. Marketing i planowanie produktów oraz analiza technologii produkcji. 4) Proces produkcyjny, istota i elementy składowe procesu, klasyfikacje procesu produkcyjnego, struktura procesu produkcyjnego. Typy, formy i odmiany organizacji produkcji. Projektowanie procesów produkcyjnych. 5) Organizacja procesu produkcyjnego w przestrzeni. Struktura produkcyjna, rozwój struktur produkcyjnych. Projektowanie struktury produkcyj-nej. 6) Organizacja procesu produkcyjnego w czasie, istota cyklu produkcyjnego, struktura i długość cyklu, cykl produkcyjny złożonego wyrobu. Projektowanie gniazda produkcyjnego. 7/8) Przygotowanie nowej produkcji. Organizacja projektu inwestycyjnego nowego przedsiębiorstwa, uruchomienie nowych produktów, zmiany technologii produkcji . Techniczne i organizacyjne przygotowanie produkcji. Planowa-nie zasobów przygotowania produkcji. 9) Gospodarka materiałowa. Planowanie zapotrzebowania materiałowego, pojęcia i klasyfikacja zapasów produkcyjnych. Systemy magazynowania. Procesy i procedury zakupów i ich związki z płynnością procesów produkcyjnych.10/11) Planowanie produkcji i sterowanie produkcją. Planowanie produkcji jako system hierarchiczny, planowanie operacyjne, zadania powtarzalne i niepowtarzalne, procedury planowania, główny plan produkcji. Istota i podstawy sterowania zasobami materiałowymi, zdolnością produkcyjną i przepływem produkcji. Systemy informatyczne w planowaniu i sterowaniu produkcją. 12) Rozwój koncepcji i metod organizacji produkcji oraz zarządzania produkcją. Organizacja zmian w procesie produkcyjnym. 13) Rezerwy i wąskie ogniwa w organizacji procesu produkcji. Gotowość i niezawodność urządzeń produkcyjnych. Organizacja i zarządzanie projektami innowacji w produkcji. 14) Wybrane problemy jakości i ryzyka w organizacji produkcji. Wpływ zintegrowanego zarządzania w przedsiębiorstwie na organizację produkcji. Podsumowanie zajęć (wykładów). Laboratorium: 1) Obliczanie podstawowych wielkości wydziału metodą wskaźnikową. 2) Obliczanie programu produkcyjnego wyrobu złożonego. 3) Obliczanie wielkości partii produkcyjnej. 4) Obliczanie okresu technologicznego. 5) Obliczanie zapasów obrotowych. 6) Projektowanie rozmieszczenia stanowisk roboczych.
Metody oceny:
Wykład. Ocena formatywna: ocena poprawności zadań przez studentów podczas ćwiczeń laboratoryjnych, wybrane interaktywne formy prowadzenia wykładu (studia przypadków). Ocena sumatywna : przeprowadzenie egzaminu pisemnego, a szczególnych przypadkach dodatkowo ustnego; ocena z egzaminu w zakresie 2-5; do zdania egzaminu wymagane jest uzyskanie oceny > = 3,0 Laboratorium. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikuje się wykonanie zadań; elementy zadań są dyskutowane i oceniane jest ich zrozumienie. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna zadań, samodzielność rozwiązanych przez studentów zadań i wniosków; ocena zadań w zakresie 2 – 5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania ocena oceny > = 3,0. Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony, jeśli zarówno ocena z wykładu jak i laboratorium jest > = 3,0; Ocena z przedmiotu jest obliczona zgodnie z formułą: 0,4 *ocena laboratorium + 0,6* ocena z wykładu (egzaminu).
Egzamin:
tak
Literatura:
[1] Brzeziński M.(red): Organizacja i sterowanie produkcją. Placet, Warszawa 2002. [2] Durlik I.: Inżynieria Zarządzania. Strategie organizacji produkcji. Nowe koncepcje zarządzania. Wyd.7, Placet, Warszawa 2004. [3] Grandys E.: Podstawy zarządzania produkcją. Difin, Warszawa 2013. [4] Gajdzik B., Kuczyńska – Chałada M., Sosnowski R.: Organizacja i zarządzanie w przemyśle. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2011. [5] Jasiński Z.(red. naukowa): Podstawy zarządzania operacyjnego. Oficyna Wolters Kluwer Business, Warszawa 2011. [6] Muhlemann A.P., Oakland J. S., Lockyer K.G.: Zarządzanie, produkcja i usługi. PWN Warszawa 1995. [7] Pająk E.: Zarządzanie produkcją. Produkt, technologia, organizacja. PWN Warszawa 2006. [8] Pasternak K.: Zarys zarządzania produkcją. PWE Warszawa 2005. [9] Szatkowski K.: Przygotowanie produkcji. PWN Warszawa 2008. [10] Waters D.: Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi. PWN Warszawa 2001.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt ORGAP_W01
ma usystematyzowaną wiedzę w zakresie procesów produk-cyjnych dyskretnych, analizy procesu przepływu produkcji, projektowania przepływu produkcji, organizacji i form pro-dukcji, produkcji seryjnej, jednostkowej, technologii grupo-wej, dokumentacja związana z przepływem produkcji
Weryfikacja: egzamin, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: K_W01
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W01
Efekt ORGAP_W02
ma elementarną wiedzę z zakresu produktu: projektowanie, jakość, niezawodność, konkurencja i popyt; procesu: plano-wania i sterowania produkcją, zarządzanie zapasami, zdolno-ścią produkcyjną, harmonogramowanie, rozmieszczenie urządzeń (przedmiotowe, technologiczne i mieszane); przed-siębiorstwa: lokalizacja obiektów, obsługa eksploatacyjna
Weryfikacja: egzamin, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: K_W01
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W01
Efekt ORGAP_W03
ma usystematyzowaną wiedzę z zakresu logistyki zaopatrzenia, logistyki produkcji, logistyki dystrybucji
Weryfikacja: egzamin, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: K_W02
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W04

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt ORGAP_U01
potrafi – zgodnie z zadaną specyfikacją – zaprojektować prosty proces, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Weryfikacja: ocena wartości merytorycznej przygotowanych zadań, egzamin i zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: k_U11
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U02
Efekt ORGAP_U02
potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi wykorzystywanych w organizacji i zarządzaniu produkcją oraz wybrać właściwą metodę i narzędzie
Weryfikacja: ocena wartości merytorycznej przygotowanych zadań, egzamin i zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: k_U12
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U03
Efekt ORGAP_U03
potrafi posługiwać się doborem procesów produkcyjnych oraz opracowywania dokumentacji związanej z przepływem produkcji
Weryfikacja: ocena wartości merytorycznej przygotowanych zadań, egzamin i zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe: k_U10
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U07

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt ORGAP_K01
zna przykłady i rozumie przyczyny wadliwie dzia-łających systemów technicznych i zarządzania, które doprowadziły do poważnych strat finansowych i spo-łecznych
Weryfikacja: ocena wypowiedzi i prac egzaminacyjnych i laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_K01
Powiązane efekty obszarowe: S1A_K01