- Nazwa przedmiotu:
- Metody badania i oceny jakości
- Koordynator przedmiotu:
- mgr inż. Iwona Głażewska
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- Z5 - Kwalitologia i inżynieria jakości
- Kod przedmiotu:
- 2P1Z5
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2015/2016
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 75h (3ECTS):
12h (ćwiczenia) +6x3h (przygotowanie do ćwiczeń) + 25h (opracowanie projektu) + 2h (konsultacje) + 18h (przygotowanie do kolokwium końcowego)
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,6 ECTS:
12h (ćwiczenia) + 2h (konsultacje) = 14h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1,8 ECTS:
6x3h (przygotowanie do ćwiczeń) + 25h (opracowanie projektu) + 2h (udział w konsultacjach) = 45 h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia180h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Wiedza podstawowa zakresu zarządzania przedsiębiorstwem oraz czynników wpływających na jakość produktów.
- Limit liczby studentów:
- od 15 do 30 (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- posiadał podstawową wiedzę z zakresu doboru i stosowania tradycyj-nych i nowych narzędzi doskonalenia jakości oraz posiadał uporządko-waną wiedzę w zakresie możliwości zastosowania odpowiednich metod badań i oceny jakości do doskonalenia procesów w przedsiębiorstwie,
- potrafił zdobywać samodzielnie wiedzę z zakresu metod badań i oceny jakości organizacji oraz zastosować te metody i narzędzi do badań i oceny jakości procesów występujących w organizacji,
- potrafił pracować w zespole, rozumiał potrzebę zachowań personal-nych i przestrzegania zasad etyki i uczciwości oraz rozumiał, że w za-rządzaniu wiedza dotycząca metod i technik badań i oceny jakości szybko się starzeje i wymaga ciągłej aktualizacji.
- Treści kształcenia:
- 1) Klasyfikacja metod badań i oceny jakości. 2) Tradycyjne narzędzia doskonalenia jakości: wykresy Ishikawy, wykresy Pareto; histogramy, diagram przepływu, diagram korelacji . 3) Statystyczna Kontrola Jako-ści – bieżąca: karty kontrolne. 4) Statystyczna Kontrola Jakości Odbiorcza. 5) Nowe narzędzia doskonalenia jakości: diagram pokrewieństwa, diagram relacji, diagram drzewa; diagram tablicowy, metoda PDPC, diagram strzałkowy
- Metody oceny:
- Ocena formatywna: ocena poprawności ćwiczeń wykonanych przez stu-dentów podczas kolejnych zajęć w ramach pracy grupowej;
Ocena sumatywna : przeprowadzenie jednego kolokwium, zwierających test, opracowanie zadania projektowego; ocena z kolokwium w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli zarówno ocena z testu końcowego, projektu jak i ćwiczeń >=3; ocena z przedmiotu jest obliczana zgodnie z formułą: 0,4 * ocena z ćwiczeń + 0,3* ocena z projektu + 0,3* ocena z testu
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- [1] Szczepańska K., Metody i techniki w TQM, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2009. [2] Hamrol A., Zarządza-nie jakością z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005. [3] Łuczak J., Matuszak-Flejszman A.: Metody i techniki zarzą-dzania jakością. Quality Progress, Poznań 2007
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt 2P1Z5_W01
- ma elementarną wiedzę z zakresu doboru i stosowania tra-dycyjnych narzędzi doskonalenia jakości oraz nowych na-rzędzi doskonalenia jakości
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń w ramach zajęć oraz zaliczenie testu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt 2P1Z5_W02
- posiada uporządkowaną wiedzę w zakresie możliwości za-stosowania odpowiednich metod badań i oceny jakości do doskonalenia procesów w przedsiębiorstwie
Weryfikacja: wykonanie projektu realizowanego w ramach przedmiotu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt 2P1Z5_U01
- potrafi zastosować wiedzę teoretyczną z zakresu metod i narzędzi do badań i oceny jakości produktów
Weryfikacja: ocena testu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt 2P1Z5_U02
- potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę korzystając z róż-nych źródeł z zakresu metod badań i oceny jakości produk-tów
Weryfikacja: weryfikacja ćwiczeń wykonywanych w ramach przedmiotu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt 2P1Z5_U03
- potrafi zaprojektować odpowiednie procedury badań i oce-ny jakości wykorzystując poznane metody i narzędzia
Weryfikacja: weryfikacja wykonywanego w ramach grupy projektu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt 2P1Z5_K01
- rozumie, że w zarządzaniu wiedza dotycząca metod badań i oceny jakości wymaga ciągłej aktualizacji
Weryfikacja: ocena aktualności informacji zawartych w projekcie
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt 2P1Z5_K02
- ma doświadczenia z pracą zespołową przy realizacji projek-tu
Weryfikacja: ocena współpracy na zajęciach i sposobu realizacji projektu zespołowego
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt 2P1Z5_K03
- potrafi pracować w zespole, rozumie potrzebę zachowań
personalnych i przestrzegania zasad etyki i uczciwości
Weryfikacja: ocena współpracy na zajęciach podczas wykonywania ćwi-czeń,
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: