- Nazwa przedmiotu:
- Enzymologia 
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. Maria Bretner , dr inż. Monika Wielechowska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- 	Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2016/2017
- Liczba punktów ECTS:
- 5
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1.	godziny kontaktowe 60  h, w tym: a)	obecność na wykładach 30 h, b)	obecność na laboratorium 30 h 2.	przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie 40 h, przygotowanie do laboratorium i obecność 40 h Razem nakład pracy studenta: 200 h, co odpowiada 5 punktom ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1.	obecność na wykładach i egzaminie 35 h, 
2.	obecność na laboratorium 30 h 
Razem: 65 h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1.	przygotowanie do laboratorium 10 h,
2.	opracowanie wyników, przygotowanie sprawozdań 15 h
Razem:  25 h, co odpowiada  1 punktom ECTS.
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium30h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien: •	mieć ogólną wiedzę na temat budowy enzymów, typu reakcji które katalizują •	mieć ogólną wiedzę na temat roli enzymów w metabolizmie komórek i metabolizmie leków, •	znać zastosowanie enzymów w medycynie, przemyśle chemicznym, farmaceutycznym, •	znać podstawowe techniki izolacji, oczyszczania i określania aktywności enzymów.
- Treści kształcenia:
- Celem wykładu jest zapoznanie słuchaczy z mechanizmami  reakcji enzymatycznych, rodzajami  reakcji z udziałem enzymów, regulacją aktywności enzymów w organizmie oraz ich wpływem na przebieg procesów metabolicznych, jak również  z nowoczesnymi metodami wykorzystania izolowanych enzymów, preparatów  tkankowych i żywych  mikroorganizmów do  biotransformacji związków chemicznych. Omówione będą sposoby wyodrębniania enzymów lub ich nadekspresji, ich budowa i właściwości katalityczne. Podane będą teoretyczne podstawy katalizy enzymatycznej, możliwości jej wykorzystania w syntezie chemicznej, oraz przykłady jej przemysłowego zastosowania do otrzymywania różnego typu związków chemicznych, w tym także półproduktów do syntezy związków biologicznie czynnych (leki, pestycydy, środki zapachowe, smakowe itp.).  
- Metody oceny:
- brak
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1.	P. Kafarski i B. Lejczak, Chemia bioorganiczna, PWN 1994. 2.	K. Faber, Biotransformations in Organic Chemistry, Springer 2011.  3.	R. K. Murray, D. K. Granner, P. A. Mayes, V. W. Rodwell, Biochemia Harpera.
4. . Publikacje orginalne 
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Efekt W01
- Posiada podstawową wiedzę z zakresu enzymologii
 Weryfikacja: Egzamin + sprawozdanie
 Powiązane efekty kierunkowe: 
                        K_W13
 Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt W02
- Posiada ogólną orientację w aktualnych kierunkach rozwoju biotechnologii i przemysłu biotechnologicznego 	 	
 Weryfikacja: Egzamin + sprawozdanie
 Powiązane efekty kierunkowe: 
                        K_W08
 Powiązane efekty obszarowe: 
                        T1A_W05
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Efekt U01
- Potrafi pozyskiwać i rozumie informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; potrafi interpretować uzyskane informacje, oraz oceniać ich rzetelność i wyciągać z nich wnioski, formułować i uzasadniać opinie	
 Weryfikacja: Egzamin + sprawozdanie
 Powiązane efekty kierunkowe: 
                        K_U01
 Powiązane efekty obszarowe: 
                        T1A_U01
- Efekt U02
- Posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w zakresie enzymologii	
 Weryfikacja: sprawozdanie
 Powiązane efekty kierunkowe: 
                        K_U15
 Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt U03
- Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą stosowaną w enzymologii, również w języku angielskim 	
 Weryfikacja: Egzamin + sprawozdanie
 Powiązane efekty kierunkowe: 
                        K_U03
 Powiązane efekty obszarowe: 
                        T1A_U03, T1A_U06
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Efekt K01
- Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się - podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych, potrafi określić kierunki dalszego uczenia się i realizować proces samokształcenia
 Weryfikacja: Egzamin + sprawozdanie
 Powiązane efekty kierunkowe: 
                        K_K01
 Powiązane efekty obszarowe: 
                        T1A_K01