Nazwa przedmiotu:
Laboratorium zarządzania produkcją
Koordynator przedmiotu:
mgr inż. Justyna Smagowicz
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Z2 - Zarządzanie produkcją
Kod przedmiotu:
2P1Z2
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2016/2017
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
75h (3 ECTS) 20h (ćwiczenia) + 1h (konsultacje) + 22h (studia literaturowe) + 8x4h (opracowanie projektów z poszczególnych zajęć ćwiczenio-wych)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,8 ECTS 20h (ćwiczenia) + 1h (konsultacje) = 21h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2 ECTS 20h (ćwiczenia) + 8x4h (opracowanie projektów z poszczególnych zajęć laboratoryjnych) = 52h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia300h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wiedza w zakresie organizacji procesów produkcyjnych. Umiejęt-ność wykorzystania podstawowych metod stosowanych w organiza-cji produkcji.
Limit liczby studentów:
od 15 do 30 (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał podstawową wiedzę z zakresu zastosowania podstawowych metod zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, - potrafił posługiwać się metodami i technikami wykorzystywanymi w planowaniu, organizowaniu, kierowaniu, motywowaniu i kontrolowaniu produkcji w przedsiębiorstwie, - potrafił zrozumieć skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Treści kształcenia:
1) Zajęcia organizacyjne. Wprowadzenie. 2) Metody prognozo-wania popytu. 3) Planowanie wg cyklu produkcyjnego. 4) Plano-wanie potrzeb materiałowych - metoda MRP. 5) Planowanie według stanu magazynowego min-max. 6) Planowanie produkcji jednostkowej - metody sieciowe CPM i PERT. 7) Sterowanie pro-dukcją z wykorzystaniem kart kanban. 8) Sterowanie produkcją z wykorzystaniem reguł priorytetu. 9) Całkowita efektywność sprzętu – OEE. 10) Zaliczenie.
Metody oceny:
Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonanie projektów z ćwiczeń laboratoryjnych na podstawie raportów składanych przez studentów (termin złożenia raportu – następne zajęcia); po dokonaniu oceny przez koordynatora przedmiotu elementy raportu są omawiane ze studentami. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna projektów i uzyskane na ich podstawie wnioski, terminowość wykonania prac,redakcja raportu projektowego; ocena z laboratorium w zakresie 2-5;do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
Egzamin:
nie
Literatura:
[1] Brzeziński M. (red): Organizacja i sterowanie produkcją. Wy-dawnictwo Placet, Warszawa 2002. [2] Durlik I., Inżynieria zarzą-dzania, t.1 i 2. Wydawnictwo Placet, Warszawa 1996. [3] Imai M.: Kaizen. Wyd. MT Biznes, Warszawa 2007. [4] Imai M.: Gemba Ka-izen. Wyd. MT Biznes, Warszawa 2006. [5] Kosieradzka A.(red.): Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia, OWPW, Warszawa 2008. [6] Muhleman A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G.: Zarządzanie. Produkcja i usługi. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995. [7] Pająk E.: Zarządzanie produkcją. Produkt, technologia, organizacja. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006. [8] Waters D.: Zarządzanie operacyjne. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001. [9] Womack J.P., Jones D.T.: Lean thinking – szczupłe myślenie. Wydawnictwo ProdPress.com, Wrocław 2008.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt 2P1Z2_W01
ma usystematyzowaną wiedzę z zakresu zastosowania pod-stawowych metod zarządzania produkcją w przedsiębior-stwie
Weryfikacja: weryfikacja projektów z ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: W_1Z2
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06
Efekt 2P1Z2_W02
ma usystematyzowaną wiedzę niezbędną do rozwiązywania prostych zadań związanych z zarządzaniem produkcją
Weryfikacja: weryfikacja projektów z ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: W_1Z2
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt 2P1Z2_U01
potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę z zakresu zarządzania produkcją do opisu procesów produkcyjnych
Weryfikacja: weryfikacja projektów z ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: U_1Z2
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05
Efekt 2P1Z2_U02
potrafi posługiwać się metodami i technikami wykorzysty-wanymi w planowaniu, organizowaniu, kierowaniu, moty-wowaniu i kontrolowaniu produkcji w przedsiębiorstwie
Weryfikacja: weryfikacja projektów z ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: U_1Z2
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt 2P1Z2_K01
zna przykłady i rozumie przyczyny wadliwie działających systemów produkcyjnych, które mogą doprowadzić przed-siębiorstwo do strat finansowych i społecznych
Weryfikacja: weryfikacja projektów z ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_1Z2
Powiązane efekty obszarowe: S1A_K03, S1A_K04