- Nazwa przedmiotu:
- Zarządzanie bezpieczeństwem pracy
- Koordynator przedmiotu:
- prof. nzw. dr hab. inż. Ewa Górska
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- Z6 - Ergonomia i bezpieczeństwo pracy
- Kod przedmiotu:
- 2P1Z6
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2016/2017
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 75h (3 ECTS):
20h (ćwiczenia) + 2x7h (przygotowanie odpowiedzi na pytania przedkolokwialne) + 2x8h (opracowanie projektów przedkolokwialnych) + 14h (opracowanie projektu) + 1h (konsultacje) + 10h (przygotowanie do zaliczenia)
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,8 ECTS:
20h (ćwiczenia) + 1h (konsultacje) = 21h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2,2 ECTS:
2x7h (przygotowanie odpowiedzi na pytania przedkolokwialne) + 2x8h (opracowanie projektów przedkolokwialnych) + 14h (opracowanie pro-jektu) + 1h (konsultacje) + 10h (przygotowanie do zaliczenia) = 55h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia300h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- od 15 do 30 (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- miał podstawowa wiedzę o zasadach bezpieczeństwa i higieny pracy,
- potrafił podejmować decyzje dotyczące zarządzania bezpieczeń-stwem ,
- rozumiał potrzebę uczenia się przez całe życie.
- Treści kształcenia:
- 1) Systemy, procedury i procesy w zarządzaniu bezpieczeństwem pracy. 2) Dobre praktyki produkcyjne GMP. 3) Dobre praktyki higieniczne GHP. 4) Zarządzanie bezpieczeństwem żywności HACCP.
- Metody oceny:
- Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonanie ćwiczeń; projekt jest dyskutowany i weryfikowany, jest możliwość poprawienia wyników.
Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna projektów, ter-minowość wykonania prac, redakcja raportu; ćwiczenia kończy zalicze-nie pisemne; ocena z ćwiczenia w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- [1] Górska E., Lewandowski J.: Zarządzanie i organizacja środowiska pracy. WPW, Warszawa 2010. [2] Górska E.: Metody oceny ryzyka za-wodowego. OWPW, Warszawa 2012. [3] Karczewski J.T. (red.): Pod-ręcznik zarządzania bezpieczeństwem pracy. Ocena ryzyka zawodowe-go. Wyd. Forum, Poznań 2010. [4] Koradecka D. (red): Bezpieczeństwo pracy i ergonomia. CIOP, Warszawa 2007. [5] Rączkowski B.: BHP w praktyce. ODDK, Gdańsk 2012.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt 2P1Z6_W01
- ma podstawowa wiedzę o zasadach bezpieczeństwa i higie-ny pracy
Weryfikacja: zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt 2P1Z6_U01
- potrafi podejmować decyzje dotyczące zarządzania bez-pieczeństwem pracy
Weryfikacja: ocena przygotowanego projektu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt 2P1Z6_K01
- rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
Weryfikacja: zaliczenie pisemne, ocena przygotowanego projektu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: