Nazwa przedmiotu:
Ergonomia w projektowaniu wyrobów i systemów
Koordynator przedmiotu:
dr hab.inż. Ewa Górska, prof. PW
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2017/2018
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
50h: 10h (wykład wprowadzający) + 10h (odbycie ćwiczeń) + 15h (przygotowanie raportów z ćwiczeń) + 10h (analiza literatury i przygotowanie do kolokwium) +5h (udział w konsultacjach)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1 ECTS: 10h (wykład wprowadzający) + 10h (odbycie ćwiczeń) + 5h (udział w konsultacjach)
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,5 ECTS: 10h (odbycie ćwiczeń) + 15h (przygotowanie raportów z ćwiczeń) + 10h (analiza literatury i przygotowanie do kolokwium)
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności w zakresie projektowania wyrobów i systemów człowiek- obiekt techniczny/informacja-otoczenie
Treści kształcenia:
Działania ergonomiczne w sferze techniki. Elementy metodyki projektowania ergonomicznego. Ergonomiczne kryteria projektowe dla wyrobów i systemów. Procedura wykonania zadania projektowego. Założe-nia ergonomiczno-techniczno-ekonomiczne. Poszukiwanie koncepcji rozwiązania zadania projektowego z uwzględnieniem wiedzy o cechach psychofizycznych i antropometrycznych użytkownika.
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: częściowo interaktywna forma pro-wadzenia wykładu. 2. Ocena sumatywna : przeprowadzenie dwóch kolokwiów, pytania, ocena z kolokwium w zakresie 2-5; do za-liczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3. B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonanie ćwiczeń; projekt jest dyskutowany i weryfikowany, jest możliwość poprawienia wyników. 2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna projektów, terminowość wykona-nia prac, redakcja raportu oraz wynik rozmowy zaliczeniowej członków zespołu z prowadzącym; ocena z ćwiczenia w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
Egzamin:
nie
Literatura:
Górska E., 2015, Ergonomia. Projektowanie, diagnoza, eksperymenty, OWPW Górska E., Lewandowski J., 2016, Zarządzanie i organizacja środowiska pracy, OWPW Jabłoński J.(red), 2006, Ergonomia produktu, WPP, Poznań Tytyk E., Butlewski M., Ergonomia w technice, wyd. I, Wyd. Politechniki Poznańskiej, Poznań 2011 Strumińska-Kutra M, Rok B., (red.), 2016, Innowacje w miejscu pracy, pomiędzy efektywnością a jakością życia zawodowego, Wyd. Poltext, Warszawa. Trocki M., Nowoczesne metody projektowania, PWE, Warszawa 2012
Witryna www przedmiotu:
www.electurer.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt I1_W06
Absolwent zna teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie identyfikacji, budowy i reorganizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów produkcyjnych
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków, zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_W13
Absolwent zna cechy człowieka jako twórcy i uczestnika kultury organizacyjnej
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków, zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt I1_U12
Absolwent umie planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków, zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_U19
Absolwent umie planować i organizować pracę – indywidualną oraz w zespole
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków, zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt I1_K02
Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Weryfikacja: raporty z ćwiczeń i studiów przypadków, prezentacje wyników i wniosków, zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: