Nazwa przedmiotu:
Laboratorium specjalistyczne
Koordynator przedmiotu:
dr Patrycja Wińska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2017/2018
Liczba punktów ECTS:
7
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 75 h, w tym: a) obecność na laboratorium 75 h, 2. przygotowanie do laboratorium i przygotowanie sprawozdań 75 h Razem nakład pracy studenta: 75 h, co odpowiada 7 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na laboratorium 55 h, 2. omawiane planu pracy i wyników 20 h Razem:105 h, co odpowiada 7 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1. przygotowanie do laboratorium 35 h, 2. opracowanie wyników, przygotowanie sprawozdań 40 h Razem: 75 h, co odpowiada 7 punktom ECTS.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium75h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Biochemia, Enzymologia, Chemia Organiczna, Mikrobiologia
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
1. Cel przedmiotu / modułu Po ukończeniu kursu student powinien: • Znać metody ekspresji, izolacji, oczyszczania i analizy białek, • Znać zaawansowane metody pracy z mikroorganizmami, • Znać zastosowanie biokatalizatorów w stereoselektywnej syntezie związków o aktywności biologicznej , • Znać metody wytwarzania i analizy sensorycznej oraz mikrobiologicznej form kosmetycznych .
Treści kształcenia:
Ćwiczenia wymagają szerokiego wykorzystania metod spektrofotometrycznych (UV, IR, NMR) i chromatograficznych (GC, HPLC z zastosowaniem kolumn chiralnych) do analizy otrzymywanych produktów. Tematyka ćwiczeń może być powiązana z tematem przyszłej pracy magisterskiej
Metody oceny:
opracowania zawierające informacje literaturowe i opis wykonanych zadań
Egzamin:
nie
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
Posiada szczegółową wiedzę z zakresu biotransformacji i enzymologii
Weryfikacja: sprawozdanie
Powiązane efekty kierunkowe: K_W07
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W04, T2A_W05
Efekt W02
Posiada szczegółową wiedzę z zakresu modelowania bioprocesów, technik hodowli kultur komórkowych, technik rozdzielania oraz sterowania i regulacji procesów biotechnologicznych
Weryfikacja: sprawozdanie
Powiązane efekty kierunkowe: K_W09
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W06

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
Potrafi pozyskiwać i rozumie informacje z literatury, baz danych i innych źródeł także w języku angielskim lub innym języku obcym; potrafi interpretować uzyskane informacje, oraz oceniać ich rzetelność i wyciągać z nich wnioski, formułować i wyczerpująco uzasadniać opinie
Weryfikacja: sprawozdanie
Powiązane efekty kierunkowe: K_U01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U01, T2A_U05, T2A_U10
Efekt U02
Posiada umiejętność samodzielnego planowania i wykonywania badań eksperymentalnych, realizacji prostych zdań badawczych i przeprowadzenia ekspertyz pod opieką opiekuna naukowego
Weryfikacja: sprawozdanie
Powiązane efekty kierunkowe: K_U08
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U05, T2A_U08
Efekt U03
Posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w zakresie biologii komórki, mikrobiologii, biochemii, enzymologii
Weryfikacja: sprawozdanie
Powiązane efekty kierunkowe: K_U12
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U10, T2A_U11

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
Ma świadomość potrzeby przestrzegania zasad etyki zawodowej, bioetyki i poszanowania prawa, w tym praw autorskich.
Weryfikacja: sprawozdanie
Powiązane efekty kierunkowe: K_K01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K02, T2A_K05