Nazwa przedmiotu:
Podstawy nauki o przedsiębiorstwie
Koordynator przedmiotu:
dr Marlena Piekut
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Ekonomia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
FP 17
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2016/2017
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady i ćwiczenia 30h, przygotowanie do zajęć w tym zapoznanie z literaturą 13h, przygotowanie do egzaminu 15h, przygotowanie do kolokwium 13h, przygotowanie pracy 9h, konsultacje 8h, inne (egzaminy poprawkowe 4h, zaliczenie ćwiczeń w dodatkowym terminie 2h, cząstkowe sprawdzenie przygotowania do zajęć 6h) - 12 h. Razem 100h = 4 ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,2 ECTS - wykłady i ćwiczenia 0,8 ECTS w tym: konsultacje 0,32 ECTS, egzaminy poprawkowe 0,16 ECTS, zaliczenie ćwiczeń w dodatkowym terminie 0,16 ECTS, cząstkowe sprawdzenie przygotowania do zajęć 0,16 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2 ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Mikroekonomia, Podstawy zarządzania
Limit liczby studentów:
Wykład: min. 15; Ćwiczenia: 20 - 30
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest przedstawienie podstaw funkcjonowania przedsiębiorstwa, jego systemu ekonomiczno -finansowego oraz najważniejszych zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem. Celem jest zapoznanie studentów z: genezą przedsiębiorstwa, rolą przedsiębiorcy i przedsiębiorczości, elementami otoczenia przedsiębiorstwa, formami i rodzajami przedsiębiorstw, cyklem życia przedsiębiorstwa oraz sposobami analizy ekonomicznej wyników prowadzonej działalności.
Treści kształcenia:
Wykłady: 1.Przedmiot i ewolucja nauki o przedsiębiorstwie. 2. Otoczenie przedsiębiorstwa. Cele i misja przedsiębiorstwa. 3. Cykl życia przedsiębiorstwa. 4. Potencjał i działalność gospodarcza przedsiębiorstwa. 5. Kapitał przedsiębiorstwa i jego zmiany. 6. Kapitał intelektualny przedsiębiorstwa. 7. Zarządzanie, planowanie i motywowanie w przedsiębiorstwie. 8. Ocena działalności gospodarczej przedsiębiorstwa. 9. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa i jej kształtowanie.10. Upadłość i uzdrawianie przedsiębiorstwa. Przyczyny upadłości i przeciwdziałanie stanom krytycznym. Postępowanie naprawcze. 11. Przedsiębiorstwo a rynek. Struktury i rodzaje rynków. Marketing w działalności przedsiębiorstwa. 12. Polityka cenowa przedsiębiorstwa. Polityka antymonopolowa. 13. Współpraca przedsiębiorstwa z innymi podmiotami gospodarczymi. 14. Przedsiębiorstwo a państwo. Zakres i formy regulacji działalności przedsiębiorstwa przez państwo. Stosunki przedsiębiorstwa z samorządem terytorialnym. 15. Globalizacja przedsiębiorstwa. Wybór sposobu wejścia na rynek zagraniczny. Ćwiczenia: 1.Geneza i istota przedsiębiorstwa. 2. Rodzaje przedsiębiorstw wyróżnione ze względu na kryterium własności, pozycji rynkowej, wielkości przedsiębiorstwa, rodzaju działalności. 3. Porównanie ważniejszych cech spółek prawa polskiego. 4. Problemy wyboru formy prawno-organizacyjnej przedsiębiorstwa. 5. Przekształcenia własnościowe przedsiębiorstw – cele i formy. Prywatyzacja pośrednia i bezpośrednia. 6. Przekrojowe koncepcje zarządzania przedsiębiorstwem. Logistyka w przedsiębiorstwie. Kompleksowe zarządzanie jakością. Controlling. 7. Uruchamianie działalności gospodarczej. Warunki formalne związane z tworzeniem przedsiębiorstwa. 8. Gospodarowanie majątkiem trwałym przedsiębiorstwa. Skład majątku trwałego. 9. Podział środków trwałych. Miary wykorzystania środków trwałych. 10. Gospodarowanie majątkiem obrotowym przedsiębiorstwa. Skład majątku obrotowego. Miary efektywności wykorzystania majątku obrotowego. 11.Główne czynniki obniżające materiałochłonność. Czynniki kształtujące zapasy produkcyjne. 12. Potencjał ludzki. Funkcja personalna i jej uwarunkowania. Zatrudnienie i jego racjonalizacja. 13. Organizacja i sterowanie produkcją. System i proces produkcyjny. Zasady racjonalnej organizacji procesu produkcyjnego. 14. Typy i formy produkcji
Metody oceny:
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest: • przygotowanie prezentacji. Za poprawne przygotowanie i przedstawienie wybranego zagadnienia można otrzymać maksymalnie 2 punkty; • uzyskanie przez studenta pozytywnej oceny z jednego pisemnego kolokwium oraz z pisemnego egzaminu. Kolokwium będzie zawierało 5 pytań otwartych. Za każde pytanie można zdobyć maksymalnie 1 pkt. Warunkiem zaliczenia kolokwium jest uzyskanie minimum 2,5 pkt. Pisemny egzamin będzie zawierał 7 pytań otwartych. Za każde pytanie można zdobyć 1 pkt. Warunkiem zaliczenia egzaminu jest uzyskanie minimum 3,5 pkt. • Ocena zintegrowana z przedmiotu 5,0 - 13-14pkt; 4,5 - 12 pkt; 4,0 - 10-11 pkt; 3,5 - 9 pkt; 3,0 – 7-8 pkt.
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Lichtarski J. (red.), Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 2005 2. Sudoł S., Przedsiębiorstwo. Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Zarządzanie przedsiębiorstwem, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2006 3. Duraj J., Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2004 4. Gruszecki T, Współczesne teorie przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002 5. Engelhardt J. Współczesne przedsiebirostwo. CeDeWu, 2016 6. Kasiewicz S., Możaryna H., Teoria przedsiębiorstwa. Wybrane zagadnienia, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa 2004. 7. Mączyńska E. Upadłość przedsiębiorstwa. Zaprzestanie działalności. Nauka o przedsiębiorstwie. Wybrane zagadnienia. Warszawa: Oficyna Wydawnicza SGH, 4(2) 2016. 8. Publikacje na stronach internetowych PARP
Witryna www przedmiotu:
www.knes.pw.plock.pl
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W12
Zna zakres i formy regulacji działalności przedsiębiorstw przez państwo oraz relacje przedsiębiorstwa z samorządem terytorialnym.
Weryfikacja: Pisemny egzamin opisowy (W14)
Powiązane efekty kierunkowe: K_W12
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W09
Efekt W14
Ma podstawową wiedzę w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstwa we wszystkich jego sferach.
Weryfikacja: Pisemny egzamin opisowy (W1-W15); pisemne kolokwium opisowe (C1-C13)
Powiązane efekty kierunkowe: K_W14
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W11

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U06
Potrafi, w przypadku tworzenia działalności na własny rachunek, dokonać wyboru formy prawno-organizacyjnej przedsiębiorstwa.
Weryfikacja: Pisemny egzamin opisowy (W2-W15); analiza studium przypadku (C4); pisemne kolokwia opisowe (C2-C13)
Powiązane efekty kierunkowe: K_U06
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U02
Efekt U14
Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do wskazania przyczyn upadłości i sposobów przeciwdziałania sytuacjom kryzysowym.
Weryfikacja: Pisemny egzamin opisowy (W1-W15), pisemne kolokwium opisowe (C6)
Powiązane efekty kierunkowe: K_U14
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U06
Efekt U19
Wykorzytuje zdobytą wiedzę i inne materiały źródłowe do przygotowania w języku polskim prezentacji multimedialnej dotyczącej przekrojowych koncepcji w zarządzaniu.
Weryfikacja: Przygotowanie prezentacji multimedialnej
Powiązane efekty kierunkowe: K_U19
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U09

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K02
Potrafi współdziałać w grupie przygotowując prezentację dotyczącą przekrojowych koncepcji zarządzania.
Weryfikacja: Przygotowanie prezentacji multimedialnej
Powiązane efekty kierunkowe: K_K02
Powiązane efekty obszarowe: S1A_K02