Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie wiedzą produkcyjną
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Olga Sobolewska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2017/2018
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1 ECTS: 15h (ćwiczenia) +2 h (konsultacje indywidualne)+ 10 h (przy-gotowanie do zajęć – literatura obowiązkowa) + 10h (praca własna) +3h (przygotowanie prezentacji studium przypadku oraz dyskusji) = 40h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,5 ECTS: 15h (ćwiczenia) +2 h (konsultacje indywidualne) = 17h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1 ECTS: 15h (ćwiczenia) +2 h (konsultacje indywidualne)+ 10h (praca własna) +3h (przygotowanie prezentacji studium przypadku oraz dyskusji) = 30h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Ukończenie studiów I stopnia na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji albo innych kierunków i specjalności o zbliżonym zakresie programowym, których programy studiów zawierały co najmniej 60% przedmiotów stanowiących minimum programowe studiów stopnia pierwszego kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji - po akceptacji przez kandydata propozycji uzupełnienia programu o dodatkowe przedmioty w wymiarze nie większym niż 30 punktów ECTS.
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest nabycie przez studentów wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie zagadnień związanych z pojęciem procesów zarządzania wiedzą produkcyjną we współczesnych organizacjach. W szczególności studenci powinni: • Posiadać gruntowną wiedzę o znaczeniu wiedzy produkcyjnej, jako wiedzy o produktach, systemach i procesach produkcyjnych oraz sposobach wytwarzania. • Posiadać gruntowną wiedzę o metodach i sposobach tworzenia, przetwarzania, przechowywania, wykorzystywania i upowszechniania wiedzy produkcyjnej. • Posiadać gruntowną wiedzę o znaczeniu wiedzy produkcyjnej jawnej i ukrytej. • Potrafić formułować, analizować i rozwiązywać problemy decyzyjne z zakresu procesów zarządzania wiedzą produkcyjną oraz narzędzi wspierających te procesy.
Treści kształcenia:
1. Wiedza produkcyjna, rodzaje znaczenie, zarządzanie wiedzą produkcyjną, procesy zarządzania wiedzą – studium przypadku, dyskusja 2. Zarządzanie wiedzą w ramach podstawowych procesów przedsiębiorstwa 3. Systemy wspomagające zarządzanie wiedzą produkcyjną 4. Przedsiębiorstwo produkcyjne jako organizacja ucząca się - analiza studium przypadku, dyskusja
Metody oceny:
Ocena formatywna: Ocena aktywności studenta w trakcie zajęć ćwiczeniowych, przygoto-wanie i dyskusja studiów przypadku, debata. Ocena sumatywna : Ocena poprawności studiów przypadku wykonanych przez studentów podczas zajęć (praca grupowa); oceniana jest wartość merytoryczna projektów, redakcja raportu projektowego oraz prezentacja projektu. (75% oceny końcowej); ocena w zakresie 2-5. Do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: [1] Gierszewska G., Zarządzanie wiedzą w przedsiębiorstwie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2011 Uzupełniająca: [2] Kobyłko G. i Morawski (red), Przedsiębiorstwo zorientowane na wiedzę, Difin, 2006 [3] Probst G., Raub S i Romhardt K., Zarządzanie wiedzą w organizacji, Oficyna Ekonomiczna, 2002
Witryna www przedmiotu:
www.electurer.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się