Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem
Koordynator przedmiotu:
mgr inż. Iwona Głażewska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2017/2018
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
37h: 10h (wykład) + 15h(ćwiczenia) + 5h (przygotowanie do ćwiczeń) + 2h (udział w konsultacjach) + 5h (przygotowanie do kolokwium)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1 ECTS: 10h (wykład) + 15h(ćwiczenia) +2h (udział w konsultacjach) =27h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1 ECTS: 15h(ćwiczenia) + 5h (przygotowanie do ćwiczeń) + 5h (przygotowanie do kolokwium) + 2h (udział w konsultacjach) = 27h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wiedza podstawowa z zakresu przedsiębiorczości i zarządzania przedsiębiorstwem.
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał pogłębioną wiedzę z zakresu podstawowych procesów zarządzania, nowych koncepcji, rozwiązań , pomysłów, modeli biznesowych, które umożliwiają osiąganie sukcesu rynkowego małym i średnim przedsiębiorstwom, - potrafił zdobywać wiedzę korzystając z różnych źródeł z zakresu nowych narzędzi i metod zarządzania, które pozwolą małym i średnim przedsiębiorstwom integrować i zaspakajać ekonomiczne, społeczne środowiskowe i etyczne oczekiwania konsumentów we współpracy z interesariuszami, analizować, dokonywać interpretacji oraz wyciągać wnioski i formułować opinie, a także definiować i projektować nowe rozwiązania w zakresie zarządzania małym i średnim przedsiębiorstwem oraz potrafił ocenić przydatność wykorzystywanych narzędzi i metod zarządzania służących do rozwiązania prostych zadań menadżerskich oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia. - potrafił aktualizować wiedzę dotyczącą zarządzania małym i średnim przedsiębiorstwem, efektywnie pracować w zespole oraz potrafił wykazać się skutecznością w realizacji projektów w zakresie zarządzania małym i średnim przedsiębiorstwem.
Treści kształcenia:
Wykład: 1.Specyfika funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw. Istota i struktura otoczenia. Rola małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce w Polsce i na świecie. 2. Zarządzanie strategiczne w małych i średnich przedsiębiorstwach. Rentowność i specyfika przedsięwzięć. Finansowanie małych i średnich przedsiębiorstw. Działania marketingowe w małym i średnim przedsiębiorstwie. Zarządzanie zasobami ludzkimi w małym i średnim przedsiębiorstwie. Zarządzanie jako-ścią. 3. Zarządzanie operacyjne w małych i średnich przedsiębiorstwach, modele biznesowe. 4. Konkurencyjność i innowacyjność ma-łych i średnich przedsiębiorstw. Zarządzanie wiedzą i kapitałem intelektualnym. 5. Zarządzanie technologiami informacyjno-komunikacyjnymi w małych i średnich przedsiębiorstwach. Zarządza-nie ryzykiem firmach sektora MSP. Ćwiczenia: 1.Analiza strategiczna dla przedsiębiorstwa z sektora MŚP.2. Budowa modelu biznesowego dla przedsiębiorstwa z sektora MŚP. 3.Modelowanie i prognozowanie wybranych procesów w przedsiębiorstwie z sektora MŚP. 4.Zastosowanie wybranych metod zarządzania jakością i zarządzania ryzykiem w MŚP.
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: ocena poprawności wnioskowania dotyczącego zadawanych w trakcie wykładu pytań problemowych, częściowo interaktywna forma prowadzenia wykładu. 2. Ocena sumatywna: przeprowadzenie jednego kolokwium końcowego, zawierającego ta-kie elementy jak: pytania testowe, pytania otwarte; ocena z kolokwium w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3. B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: ocena poprawności ćwiczeń wykonanych przez studentów podczas kolejnych zajęć w ramach pracy grupowej; 2. Ocena sumatywna : ocena wykonywanych ćwiczeń w ska-li punktowej, ocena z ćwiczeń w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3; przeprowadzenie jednego kolokwium, zawierającego opracowanie zadania projektowego; ocena z kolokwium w za-kresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3 C. Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli zarówno ocena z kolokwium końcowego, zadania projektowego jak i z ćwiczeń >=3; ocena z przedmiotu obliczana jest zgodnie z formułą: 0,4 * ocena z ćwiczeń + 0,3* ocena z projektu + 0,3* ocena z kolokwium końcowego
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: 1.Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, wyd. II, red. Krzysztof Safin Wydawnictwo Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław 2012 2. Zarządzanie małymi i średnimi przedsiębiorstwami w warunkach zrównoważonego rozwoju, red. Anna Skowronek-Mielczarek, Wydaw-nictwo Difin Warszawa 2016 3. Szot-Gabryś Teresa, Modele biznesowe w działalności MMSP. Otwarcie i rozwój przedsiębiorstwa – studia przypadków. Wydawnictwo Difin Warszawa 2016 4. Wyzwania rozwojowe małych i średnich przedsiębiorstw, red. Agnieszka Zakrzewska-Bielawska, Wydawnictwo Difin 2013 Uzupełniająca: 1. Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, red. Jan Targalski, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2014; 2.Współczesne problemy zarządzania małym i średnim przedsiębiorstwem, red. Roksana Seroka-Stolka, Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa 2013
Witryna www przedmiotu:
www.electurer.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się