- Nazwa przedmiotu:
- Ergonomia i bezpieczeństwo pracy
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. n. med. Leszek KRYST
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Elektronika i Telekomunikacja
- Grupa przedmiotów:
- Przedmioty ekonomiczno-społeczne
- Kod przedmiotu:
- EBPZ
- Semestr nominalny:
- 8 / rok ak. 2017/2018
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 30 h - uczestnictwo w wykładach
15 h - uczestnictwo w ćwiczeniach
2 h - uczestnictwo w egzaminie
30 h - przygotowanie do wykładu i ćwiczeń
ŁĄCZNIE 77 h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 3
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- 80
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest wyposażenie studentów w interdyscyplinarną wiedzę dotyczącą uwarunkowań funkcjonowania człowieka w środowisku pracy, rozpoznawania, oceniania i kontrolowania występujących zagrożeń w środowisku pracy, doradzania w projektowaniu i wyposażaniu stanowisk pracy, zarządzania bezpieczeństwem pracy, ograniczania negatywnych skutków dla człowieka i środowiska naturalnego związanych z procesami pracy.
- Treści kształcenia:
- Na przedmiot składają się następujące zagadnienia:
1. Ergonomia.
2. Prawna ochrona pracy.
3. Czynniki antropometryczne i biomechaniczne.
4. Czynniki fizjologiczne.
5. Czynniki psychologiczne i społeczne.
6. Zagrożenia czynnikami niebezpiecznymi i szkodliwymi w środowisku pracy.
7. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy.
- Metody oceny:
- Egzamin pisemny w formie testu.
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- "Nauka o pracy - bezpieczeństwo, higiena i ergonomia" http://www.nauka.gov.pl/pakietedukacyjny-dla-uczelni-nauka-o-pracy/
"Bezpieczeństwo i higiena pracy" - redaktor naukowy: prof. dr hab. med. Danuta Koradecka, CIOP-PIB, Warszawa 2008
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka EBPZ_W01
- zna regulacje prawne związane z bezpieczeństwem i higieną pracy
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W08
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka EBPZ_W02
- zna ogólną charakterystykę zagrożeń w środowisku pracy i wie jak je minimalizować
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W08
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka EBPZ_W03
- posiada wiedzę na temat zasad ergonomicznego projektowania środowiska pracy z uwzględnieniem psychofizjologicznych możliwości człowieka
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W08
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka EBPZ_U01
- potrafi sformułować główne zadania w zakresie bhp dla zakładu pracy i ocenić jak są
realizowane
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka EBPZ_U01
- potrafi sformułować główne zadania w zakresie bhp dla zakładu pracy i ocenić jak są
realizowane
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka EBPZ_U02
- potrafi rozwiązywać proste zadania związane z ergonomicznym kształtowaniem środowiska pracy
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka EBPZ_U02
- potrafi rozwiązywać proste zadania związane z ergonomicznym kształtowaniem środowiska pracy
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka EBPZ_K01
- ma świadomość znaczenia bezpiecznych, higienicznych i ergonomicznych warunków pracy dla jakości i efektywności pracy człowieka
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: