Nazwa przedmiotu:
Biotechnologia w przemyśle fermentacyjnym
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Waldemar Wiechecki
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
-
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
brak
Treści kształcenia:
Przedstawienie ogólnych uwarunkowań oraz technicznych zastoso-wań procesów biotechnologicznych w przemyśle fermentacyjnym oraz w oczyszczaniu ścieków.
Metody oceny:
brak
Egzamin:
tak
Literatura:
1. H-J. Rehm, G.Reed (eds), Biotechnology, VCH, Weinheim 1985. 2. S. Aiba, A. E. Humphrey, N. F. Millis, Inżynieria biochemiczna, WNT, Warszawa 1977. 3. K. W. Szewczyk, Technologia biochemiczna, OWPW, Warszawa 2003. 4. P. Praeve, U. Faust, W. Sittig, D. A. Sukatsch, Fundamentals of Biotechnology, VCH, Weinheim 1987. 5. U. E. Vierstur, A. M. Kuzniecow, W. W. Sawienkow, Bioreaktory. Zasady obliczeń i doboru, WNT, Warszawa 1990. 6. B. Atkinson, F. Mavituma, Biochemical Engineering and Biotechnology Handbook, Mcmillan, Londyn 1983. 7. J. F. Bailey, D. F. Ollis, Biochemical Engineering Fundamentals, McGraw-Hill, Nowy Jork 1977. 8. A. Chmiel, Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa 1991. 9. D. I. C. Wang, C. L. Cooney, A. L. Demani, P. Dunnill, A. E. Humphrey, M. D. Lilly, Fermentation and Enzyme Technology, J. Willey, Nowy Jork 1979. 10. G. M. Walker, Yeast Physiology and Biotechnology, J. Willey, Chichester 1998. 11. W. Kunicki-Goldfinger, Życie bakterii, PWN, Warszawa 1994. 12. J. Bever, A. Stein, H. Reichmann, Zaawansowane metody oczyszczania ścieków, Oficyna wydawnicza Projprzem-EKO, Bydgoszcz 1997. 13. J. Ganczarczyk, Oczyszczanie ścieków metodą osadu czynnego, Arkady, Warszawa, 1969. 14. G. Buraczewski, B. Bartoszek, Biogaz. Wytwarzanie i wykorzystanie, PWN, Warszawa 1990.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się