Nazwa przedmiotu:
Technologia i biotechnologia surowców naturalnych
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Joanna Główczyk-Zubek
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 15h, w tym: a) obecność na wykładach – 15h, 2. przygotowanie do zaliczenia pisemnego – 20h Razem nakład pracy studenta: 15h + 20h = 35h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładzie - 15h, Razem: 15h, co odpowiada 1punktowi ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat rodzajów surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym • znać budowę chemiczną, właściwości fizykochemiczne i fizjologiczne ważnych grup związków pochodzenia naturalnego o znaczeniu praktycznym • znać metody pozyskiwania lub otrzymywania i przekształcania na skalę technologiczną niektórych surowców naturalnych.
Treści kształcenia:
Wykład wprowadza słuchaczy w problematykę surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych, z naciskiem na właściwości fizykochemiczne, właściwości fizjologiczne w przypadku związków biologicznie czynnych, funkcję w produktach użytkowych, bezpieczeństwo stosowania, źródła pozyskiwania i metody przetwarzania. Zostaną omówione następujące grupy surowców: węglowodany i ich pochodne, aminokwasy, peptydy i białka i ich pochodne, lipidy naturalne i związki z nich otrzymywane, pigmenty i barwniki naturalne, feromony. Przy omawianiu poszczególnych grup surowców studenci zapoznają się ze źródłami ich pochodzenia i metodami wytwarzania, ze szczególnym uwzględnieniem metod biotechnologicznych i fermentacyjnych stosowanych np. w przetwórstwie polimerów naturalnych, produkcji biosurfaktantów, produkcji niektórych leków.
Metody oceny:
sprawdzian pisemny
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Kołodziejczyk A., Naturalne związki organiczne, WN PWN, Warszawa 2013 2. Bhat, Sujata V. Chemistry of natural products, Springer, 2005
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
zna budowę chemiczną i właściwości podstawowych grup surowców naturalnych
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
zna metody pozyskiwania ze źródeł naturalnych lub metody syntezy niektórych surowców naturalnych
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W03
zna zastosowanie i ograniczenia stosowania surowców naturalnych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W02, K_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą z zakresu chemii, biochemii i biologii
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U03
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Ma świadomość potrzeby przestrzegania zasad etyki zawodowej, bioetyki i poszanowania prawa.
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01
Powiązane charakterystyki obszarowe: