- Nazwa przedmiotu:
- Laboratorium bioprocesów
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab inż Paweł Sobieszuk
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2018/2019
- Liczba punktów ECTS:
- 6
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 75h, w tym:
a) obecność na zajęciach laboratoryjnych – 75h
2. zapoznanie się ze wskazaną literaturą i konsultacje – 25h
3. przygotowanie sprawozdań oraz nauka do kolokwium – 80h
Razem nakład pracy studenta: 75h + 25h + 80h = 180h, co odpowiada 6 punktom ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na zajęciach laboratoryjnych i konsultacjach – 80h
co odpowiada 3 punktom ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Zajęcia laboratoryjne o raz wykonanie sprawozdania mają charakter praktyczny (110h) co daje (4 punkt ECTS).
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium60h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• znać metody sterylizacji materiału biologicznego
• potrafić prowadzić pracę z wykorzystaniem materiałów biologicznych
• znać metody bilansowania oraz modelowania bioprocesów.
- Treści kształcenia:
- Metody analizy ilościowej i jakościowej grzybów i bakterii
Przeprowadzenie hodowli półokresowej wgłębnej drożdży
Wyznaczenie kinetyki wzrostu i współczynników wydajności drożdży
Prowadzenie reakcji enzymatycznych z wykorzystaniem enzymów natywnych i immobilizowanych
Modelowanie reakcji enzymatycznych w reaktorze okresowym i reaktorze rurowym
Oczyszczanie enzymów
Badania aktywności enzymów
- Metody oceny:
- kolokwium
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Paca zbiorowa (red. W. Bednarski, j. Fiedurka), „Podstawy Biotechnologii Przemysłowej, WNT, Warszawa, 2012
2. K.W. Szewczyk, Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa, 2005
3. K.W. Szewczyk, Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa, 2003
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W01
- Posiada szczegółową wiedzę z zakresu proteomiki i enzymologii
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- Posiada szczegółową wiedzę z zakresu modelowania bioprocesów z wykorzystaniem danych doświadczalnych
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdani
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W09
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01
- Posiada umiejętność interpretacji i krytycznej dyskusji wyników prowadzonych badań, a także jest zdolny do wyciągania wniosków w celu modyfikacji wcześniej przyjętych założeń
Weryfikacja: opracowanie sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U09
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U02
- Potrafi wykorzystać proste metody obliczeniowe i statystyczne, eksperymentalne i analityczne do formułowania i rozwiązywania problemów w zakresie biotechnologii o charakterze specjalistycznym
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U10
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U03
- Posiada umiejętność samodzielnego projektowania prostych procesów i operacji jednostkowych stosowanych w technologii i biotechnologii
Weryfikacja: wykonanie zadania projektowego sterylizacji przemysłowej
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U19
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K01
- Potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: