- Nazwa przedmiotu:
- Przedsiębiorczość innowacyjna
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż. Marek Marcinek
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- HES
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2018/2019
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest zapoznanie studenów z najważniejszymi aspektami prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
- Treści kształcenia:
- Student posiądzie wiedzę o najważniejszych aspektach prowadzenia własnej działalności gospodarczej oraz nauczy się posługiwać narzędziami służącymi ocenie pomysłu biznesowego. Zajęcia kształtują też umiejętność pracy w grupie oraz prezentacji publicznych.
Część wykładowo-konwersatoryjna będzie obejmowała następujące zagadnienia:
1. Przedsiębiorczość a skutki globalizacji i konkurencji międzynarodowej.
2. Źródła finansowania.
3. Wybór formy prawnej dla nowego przedsięwzięcia.
4. System finansowo-księgowy.
5. Marketing w firmie, nawiązanie podstawowych kontaktów biznesowych, promocja nowego biznesu.
6. Zespół założycielski, kadry, kultura organizacyjna firmy.
7. Franchising.
Część warsztatowa (praca studentów w grupach 3-5-osobowych):
1. Praca z narzędziem (tzw. Ewaluatorem) pozwalającym na wyłonienie najlepiej rokującego pomysłu biznesowego w każdej z grup.
2. Stworzenie Wstępnej Koncepcji Biznesu (WKB) dla wybranego pomysłu.
3. Praca nad prezentacją wyników prac każdej z grup (stworzenie prezentacji Power Point) i jej publiczne wygłoszenie i ocena na zajęciach końcowych.
Część dodatkowa:
1. Zajęcia ze specjalistą w zakresie Prawa własności przemysłowej;
2. Zajęcia – spotkanie z przedsiębiorcą;
3. Warsztaty wyjazdowe – gra symulacyjna kształtująca umiejętności w zakresie podejmowania decyzji (we współpracy z Wydziałem Zarządzania PW).
- Metody oceny:
- test, projekt
- Egzamin:
- Literatura:
- Jerzy Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W01
- Student posiądzie wiedzę dotyczącą najważniejszych aspektów związanych z zakładaniem oraz prowadzeniem własnej działalności gospodarczej
Weryfikacja: zaliczeniepisemne - test
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W14
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- Student uzyska dostęp i nauczy się posługiwać narzędziami, dzięki którym będzie mógł dokonać rzetelnej oceny pomysłu biznesowego oraz wykonać wstępny biznes-plan. Zajęcia kształtują również umiejętność pracy w grupie.
Weryfikacja: zaliczeniepisemne - test
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W16
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W03
- Publiczna prezentacja wyników prac grup ma umożliwić studentom sprawdzenie swoich umiejętności w zakresie tworzenia prezentacji multimedialnych i ich prezentacji na szerszym forum.
Weryfikacja: zaliczeniepisemne - test
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W13
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01
- Student będzie potrafił przeprowadzić analizę Wstępnej Koncepcji Biznesu
Weryfikacja: zaliczeniepisemne - test
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K01
- potrafi współpracować i pracować w grupie
Weryfikacja: zaliczenie pisemne - test
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: