Nazwa przedmiotu:
Przedsiębiorczość innowacyjna
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Marek Marcinek
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
HES
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenów z najważniejszymi aspektami prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Treści kształcenia:
Student posiądzie wiedzę o najważniejszych aspektach prowadzenia własnej działalności gospodarczej oraz nauczy się posługiwać narzędziami służącymi ocenie pomysłu biznesowego. Zajęcia kształtują też umiejętność pracy w grupie oraz prezentacji publicznych. Część wykładowo-konwersatoryjna będzie obejmowała następujące zagadnienia: 1. Przedsiębiorczość a skutki globalizacji i konkurencji międzynarodowej. 2. Źródła finansowania. 3. Wybór formy prawnej dla nowego przedsięwzięcia. 4. System finansowo-księgowy. 5. Marketing w firmie, nawiązanie podstawowych kontaktów biznesowych, promocja nowego biznesu. 6. Zespół założycielski, kadry, kultura organizacyjna firmy. 7. Franchising. Część warsztatowa (praca studentów w grupach 3-5-osobowych): 1. Praca z narzędziem (tzw. Ewaluatorem) pozwalającym na wyłonienie najlepiej rokującego pomysłu biznesowego w każdej z grup. 2. Stworzenie Wstępnej Koncepcji Biznesu (WKB) dla wybranego pomysłu. 3. Praca nad prezentacją wyników prac każdej z grup (stworzenie prezentacji Power Point) i jej publiczne wygłoszenie i ocena na zajęciach końcowych. Część dodatkowa: 1. Zajęcia ze specjalistą w zakresie Prawa własności przemysłowej; 2. Zajęcia – spotkanie z przedsiębiorcą; 3. Warsztaty wyjazdowe – gra symulacyjna kształtująca umiejętności w zakresie podejmowania decyzji (we współpracy z Wydziałem Zarządzania PW).
Metody oceny:
test, projekt
Egzamin:
Literatura:
Jerzy Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Student posiądzie wiedzę dotyczącą najważniejszych aspektów związanych z zakładaniem oraz prowadzeniem własnej działalności gospodarczej
Weryfikacja: zaliczeniepisemne - test
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W14
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
Student uzyska dostęp i nauczy się posługiwać narzędziami, dzięki którym będzie mógł dokonać rzetelnej oceny pomysłu biznesowego oraz wykonać wstępny biznes-plan. Zajęcia kształtują również umiejętność pracy w grupie.
Weryfikacja: zaliczeniepisemne - test
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W16
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W03
Publiczna prezentacja wyników prac grup ma umożliwić studentom sprawdzenie swoich umiejętności w zakresie tworzenia prezentacji multimedialnych i ich prezentacji na szerszym forum.
Weryfikacja: zaliczeniepisemne - test
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W13
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Student będzie potrafił przeprowadzić analizę Wstępnej Koncepcji Biznesu
Weryfikacja: zaliczeniepisemne - test
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
potrafi współpracować i pracować w grupie
Weryfikacja: zaliczenie pisemne - test
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: