Nazwa przedmiotu:
Biochemia - laboratorium
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Monika Wielechowska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
75 h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 75h. Razem: 75h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 75h; 2. przygotowanie do zajęć laboratoryjnych – 30h; Razem: 90h + 30h = 120h, co odpowiada 3 punktom ECTS.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium75h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Celem laboratorium jest zapoznanie studentów z podstawowymi technikami stosowanymi w badaniach biochemicznych (chromatografia, elektroforeza, spektroforometria): 1. Skład i struktura białek i enzymy - podstawowe pojęcia, reakcje aminokwasów i białek; określanie masy cząsteczkowej; techniki oczyszczania; wyznaczanie parametrów kinetycznych i specyficzności substratowej enzymów 2. Skład i budowa DNA, RNA i przepływ informacji genetycznej – izolacja i oczyszczanie DNA, enzymy restrykcyjne 3. Budowa i właściwości cukrów – oznaczanie cukrów w materiałach biologicznych 4. Budowa i właściwości lipidów – charakterystyka i oznaczanie lipidów w materiale biologicznym 5. Obliczenia biochemiczne
Treści kształcenia:
Plan przedmiotu: 1. Ćwiczenie 1 – Budowa i właściwości aminokwasów i białek 2. Ćwiczenie 2 – Elektroforeza 3. Ćwiczenie 3 – Ilościowe oznaczanie białka metodą Lowery’ego 4. Ćwiczenie 4 – Kinetyka reakcji enzymatycznych 5. Ćwiczenie 5 – Specyficzność substratowe enzymów trawiennych 6. Ćwiczenie 6 – Oksydoreduktazy 7. Ćwiczenie 7 – Budowa i właściwości cukrów 8. Ćwiczenie 8 – Oznaczanie cukrów redukujących w produktach spożywczych 9. Ćwiczenie 9 – Właściwości biochemiczne kwasów nukleinowych 10. Ćwiczenie 10 – Enzymy restrykcyjne i wektory 11. Ćwiczenie 11 - Budowa i właściwości lipidów 12. Ćwiczenie 12 – Oznaczanie lipidów prenylowych w materiale roślinnym
Metody oceny:
opracowanie pisemne wyników, kolokwia sprawdzające
Egzamin:
nie
Literatura:
Literatura podstawowa: 1. Hames B. D., Hooper N. M., Krótkie wykłady: Biochemia; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012. 2. Stryer L. Biochemia; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011. 3. Tuner P. C., McLennan A. G., Bates A. D., White M. R. H. Krótkie wykłady: Biologia molekularna; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016. 4. Winter P. C., Hickley G.I., Fletcher H. L. Krótkie wykłady: Genetyka; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013. 5. Kłyszejko - Stefanowicz L. Ćwiczenia z biochemii; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016. Literatura uzupełniająca: Materiały przygotowane przez prowadzących
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu biochemii.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W06, K_W09, K_W13, K_W16
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
Zna zastosowanie podstawowych biochemicznych technik badawczych
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W03, K_W07, K_W13
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Potrafi, nadzorowany przez opiekuna, zastosować techniki laboratoryjne wykorzystywane w badaniach biochemicznych, takie jak np. chromatografia, elektroforeza, oznaczanie stężenia białka, cukru, oznaczanie parametrów kinetycznych enzymu, itp.
Weryfikacja: Kolokwium; sprawozdanie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U03 , K_U05, K_U17
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
Potrafi rozwiązywać zadania polegające na przeliczaniu stężeń i ilości reagentów wykorzystując proste metody obliczeniowe
Weryfikacja: Kolokwium; sprawozdanie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Potrafi samodzielnie przyswoić wymagany zasób wiedzy
Weryfikacja: Kolokwium; sprawozdanie
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01, K_K02, K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: