Nazwa przedmiotu:
Wybrane działy rolnictwa
Koordynator przedmiotu:
dr hab.inż Antoni Szafranek prof. PW
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Geodezja i Kartografia
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
GK.SIOB506
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
udział w wykładach -15 razy 2 godz. = 30 godz. studiowanie literatury do przedmiotu, w tym aktów prawnych - 5 godz. przygotowanie do zaliczenia - 15 Konsultacje - 3 godz. Łączny nakład pracy - 53 godz. Odpowiada 2 pkt ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
udział w wykładach -15 razy 2 godz. = 30 godz. Konsultacje - 3 Łączny nakład pracy - 33 godz. Odpowiada 1,5 pkt ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza z przedmiotów przyrodniczych i ekonomicznych – kurs podstawowy,
Limit liczby studentów:
90
Cel przedmiotu:
Umiejętność oceny części składowych nieruchomości rolnych na potrzeby ich wyceny, planowania przestrzennego oraz planowania i realizacji prac urządzeniowo-rolnych.
Treści kształcenia:
Struktura agrarna polskiego rolnictwa, specyfika produkcji rolniczej, kierunki produkcji. Wyposażenie rolnictwa w podstawowe środki produkcji. Zasady zagospodarowania przestrzeni rolniczej. Obciążenia podatkowe podmiotów w rolnictwie. Agroekologiczne podstawy uprawy roślin. Organizacja gospodarstwa rolnego - krótka charakterystyka działów. Organizacja terytorium gospodarstwa – elementy oceny. Ekonomika i organizacja czynników produkcji: siła robocza, środki trwałe, środki obrotowe, amortyzacja, inwestycje, efektywność inwestycji, elementy bilansów rolniczych. Rachunek ekonomiczny i jego elementy : produkcja, nakłady, koszty. Dochody gospodarstw rolnych. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Metody oceny:
Zaliczenie wykładów
Egzamin:
nie
Literatura:
1. BEREŻNICKA J. 1997. Plan roczny przedsiębiorstwa ( gospodarstwa rolniczego). Wyd. SGGW. 2. BUD –GUSAIM J.1997.Wycena gospodarstw rolniczych oraz ich zasobów majątkowych. Wyd. SGGW. 3. HOPFER i inn. Szacowanie nieruchomości niezurbanizowanych. Wyd.Twigger.2000. 4. KLEPACKI B. 1989. Produkcyjno-ekonomiczne podstawy organizacji gospodarstw rolnych. Wyd. SGGW-AR. 5. ŁAGUNA T.1999. Wycen nieruchomości i gospodarstw rolnych. Wyd.II, ZCO – Zielona Góra. 6. Podstawy rolnictwa dla meliorantów........ Nazaruk. Wyd.SGGW 7. Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 10 grudnia 2001 r. w sprawie zaliczenia gmin oraz miast do jednego z czterech okręgów podatkowych 8. STANDARDY ZAWODOWE RZECZOZNAWCÓW MAJĄTKOWYCH. 9. Ustawa o lasach z dnia 28 września 1991 r 10. Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 o rolnictwie ekologicznym 11. Ustawa z dnia 30 października 2002 r. o podatku leśnym. 12. Ustawa z dnia 11 kwietnia 2003 r o kształtowaniu ustroju rolnego 13. Ustawa z dnia 15 listopada 1984 r o podatku rolnym . 14. Ustawa z dnia 16 marca 2001 r o rolnictwie ekologicznym 15. Ustawa z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym 16. Ustawa z dnia 3 lutego 1995 r.o ochronie gruntów rolnych i leśnych (tekst jednolity) 17. www.funduszestrukturalne.gov.pl/informator/npr2/po/rolnik.pdf Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Program Operacyjny 18. ZAWADZKI S. Gleboznawstwo. Praca zbiorowa PWRiL. Warszawa. Wyd. IV
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt K_W10;K_W11
1. Zna uwarunkowania przyrodnicze oraz społeczno-gospodarcze polskiego rolnictwa, w tym jego strukturę agrarną, specyfikę produkcji rolniczej, zasady organizacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej, obciążenia podatkowe podmiotów w rolnictwie, agroekologiczne podstawy produkcji rolniczej, podstawowe pojęcia związane z rachunkiem ekonomicznym. 2. Zna podstawowe środki produkcji występujące w rolnictwie oraz sposoby ich oceny . 3. Umie wskazać materiały geodezyjne i kartograficzne oraz inne źródła danych do oceny części składowych gospodarstwa rolnego. 4. Zna ogólne zasady korzystania ze środków unijnych skierowanych na tereny wiejskie
Weryfikacja: Pisemne zaliczenie wykładów
Powiązane efekty kierunkowe: K_W10, K_W11
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W03, T1A_W08, T1A_W03, T1A_W04

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt K_U01;K_U13;K_U15
1. Potrafi na podstawie literatury, raportów GUS dokonać oceny rolnictwa, jego rolniczej przestrzeni produkcyjnej, bazy materialnej, kierunków rozwoju, 2. Potrafi odnieść się w podstawowym zakresie do oceny opłacalności produkcji rolniczej. 3. Potrafi na podstawie warunków glebowych wydzielić kompleksy glebowo-uprawowe w gospodarstwie rolnym. 4. Potrafi wskazać obszary wymagające prac scaleniowych oraz omówić skutki wykonania tych zabiegów. 5. Potrafi ocenić rolniczą przestrzeń produkcyjną gospodarstwa rolnego o danym kierunku produkcji na podstawie dostępnej dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej oraz innych danych fakultatywnych. 6. Potrafi wskazać główne działania, jakie mogą być podejmowane na trenach wiejskich współfinansowane ze środków unijnych.
Weryfikacja: Sprawdzian pisemny
Powiązane efekty kierunkowe: K_U01, K_U13, K_U15
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U01, T1A_U12, T1A_U14, T1A_U10, T1A_U15

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K_K01;K_K02
Ma świadomość podnoszenia kwalifikacji w przypadku prowadzenia scaleń, rozumiejąc pozatechniczne aspekty scaleń gruntów, a więc uwarunkowania przyrodnicze, społeczno-gospodarcze oraz wynikające z zasad ochrony środowiska przyrodniczego
Weryfikacja:
Powiązane efekty kierunkowe: K_K01, K_K02
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K01, T1A_K02