Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie produkcją, usługami i personelem/ Process, Service and Human Resources Management
Koordynator przedmiotu:
dr Agnieszka Tomczak
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Inżynieria Materiałowa
Grupa przedmiotów:
Podstawowe
Kod przedmiotu:
ZPUIP
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
50, w tym obecność na wykładach - 30 godz. , samodzielna praca studenta - 20 godz.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,2 punktu ECTS - prowadzenie wykładów 30 godzin.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
bez limitu
Cel przedmiotu:
Zaznajomienie studentów z metodami zarządzania procesami produkcyjnymi i realizacją usług, Poznanie przez studentów procedur, metod i narzędzi zarządzania personelem oraz zaznajomienie studentów z rolą kultury organizacyjnej. Przygotowanie do pracy w przedsiębiorstwach, ośrodkach badawczo-rozwojowych i biurach projektowych.
Treści kształcenia:
1.Pojęcie i funkcje zarządzania, zasady, sposoby i metody prowadzenia działalności produkcyjnej i usługowej. Polityka i strategia przedsiębiorstwa w warunkach konkurencji. Orientacja marketingowa. 2. Role menedżerskie. Podejmowanie decyzji, procesy komunikacji, kontrola i koordynacja jako główne elementy pracy zarządczej. Metody planowania działalności produkcyjnej i usługowej. 3. Modele organizacji, projektowanie organizacji. Stanowiska pracy, komórki organizacyjne i powiązania między nimi. Problemy koordynacji działań. 4. Strategie zarządzania personelem i kultura organizacyjna. Organizacja służb personalnych, planowanie zapotrzebowania na pracowników, rekrutacja, metody oceny pracowników. 5. Systemy motywacyjne w działalności produkcyjnej i usługowej. Ustalanie wynagrodzeń i motywacyjne czynniki pozapłacowe. 6. Kontrola - cel, obszary, znaczenie, odpowiedzialność za kontrolę, etapy kontroli, zaangażowanie pracowników w procesy kontroli, kontrola operacyjna. 7. Planowanie produktu; cechy produktu, które należy uwzględnić w projektowaniu procesów w przedsiębiorstwie. Sterowanie różnorodnością. Ryzyko operacyjne i czynniki wpływające na jego poziom. 8. Przygotowanie produkcji – aspekty konstrukcyjne, technologiczne i organizacyjne. 9. Formy organizacji produkcji i czynniki wpływające ich wybór. Rozmieszczenie obiektów – wybór lokalizacji. 10. Zasady projektowania pomieszczeń produkcyjnych: rozmieszczenie maszyn i urządzeń, dostęp, uzbrojenie, wymagania specjalne, bezpieczeństwo, transport wewnętrzny. 11. Zaopatrzenie i planowanie zapasów. Gospodarka magazynowa i obieg dokumentów. Łańcuch dostaw. Organizacja sprzedaży. Formy współpracy z klientem. 12. Zdolność produkcyjna. Elementy zlecenia produkcyjnego. Bilansowanie zleceń ze zdolnościami produkcyjnymi. Bieżące planowanie potrzeb w zakresie personelu i zaopatrzenia materiałowego. Harmonogramy produkcji. Jakość i wydajność. 13. Specyfika przedsiębiorstwa usługowego. Obszary funkcjonalne zarządzania w usługach. Szczególna rola personelu w firmie usługowej. Przedsiębiorstwo usługowe jako organizacja ucząca się.
Metody oceny:
Kolokwium – test i pytania otwarte
Egzamin:
nie
Literatura:
1. M. Klimkiewicz, A. Kosieradzka, E. Pająk Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, Warszawa 2014. 2. E. Pająk, Zarządzanie produkcją. Produkt, technologia, organizacja. PWN, Warszawa 2006. 3. D.Waters, Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi. PWN, Warszawa 2007. 4. M. Kostera, Zarządzanie personelem, PWE, Warszawa 2010. 5. Z. Pawlak, A. Smoleń, Organizacja firmy. Projektowanie, budowa, usprawnianie, Poltext Warszawa 2008. 6. R.W.Griffin, Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa 2010 7. Zarządzanie organizacjami usługowymi, Zeszyty Naukowe 145, red. K. Rogoziński, A. Panasiuk, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2010
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt ZP_W1
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania, w tym: zna podstawowe pojęcia związane z zarządzaniem, zagadnienia związane z pełnieniem funkcji kierowniczych, w tym: roli menadżera, planowanie działalności organizacji, zarządzania zasobami ludzkimi. Student posiada wiedzę na temat nowoczesnych metod zarządzania, w szczególności w środowisku przemysłowym i przedsiębiorstwach usługowych.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe: IM2_W12, IM2_W13
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W08, T2A_W09
Efekt ZP_W2
Student posiada podstawową wiedzę nt. zasad planowania i prowadzenia działalności produkcyjnej i usługowej.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe: IM2_W15
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W11

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt ZP_U3
Student na podstawie wiedzy z wykładu i w oparciu o zlecaną literaturę lub inne źródła fachowej wiedzy rozwija swoją wiedzę dot. zarządzania organizacją.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe: IM2_U01, IM2_U05
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U01, T2A_U05
Efekt ZP_U1
Potrafi zastosować podstawowe instrumenty zarządzania przedsiębiorstwem w obszarach poszczególnych jego funkcji
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe: IM2_U11, IM2_U16
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U10, T2A_U15
Efekt ZP_U2
Student ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym i w przedsiębiorstwach usługowych.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe: IM2_U14
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U13

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt ZP_K1
Potrafi stosować instrumenty zarządzania kapitałem ludzkim
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe: IM2_K04, IM2_K05, IM2_K06
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K04, T2A_K05, T2A_K06