Nazwa przedmiotu:
Metody sterylizacji w procesach biotechnologicznych
Koordynator przedmiotu:
Ołtuszak-Walczak Elżbieta, dr Śmigielski Krzysztof, dr hab. Olejnik Alicja, dr Wach Radosław, dr inż.
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
Blok VII
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wyk. Ćw. Lab. Proj. Sem. Inne Suma godzin w semestrze 15 0 30 0 0 0 45 Udział w konsultacjach 5 Udział w pisemnych i/lub praktycznych formach weryfikacji 1 Opracowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych 5
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,5
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0,5
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium30h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Znajomość podstawowych zagadnień z zakresu mikrobiologii ogólnej i biotechnologii
Limit liczby studentów:
90
Cel przedmiotu:
1. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnymi metodami sterylizacji stosowanymi w procesach biotechnologicznych.
Treści kształcenia:
WYKŁAD Przedstawienie metod sterylizacji, ich zalet i ograniczeń, dla różnorodnych materiałów i wyrobów z nich wykonanych. Sterylizacja biomateriałów. Normy dotyczące procesów sterylizacji, sterylizacja terminala a proces aseptyczny (m.in. PN-EN ISO 14937:2011 - Sterylizacja produktów stosowanych w ochronie zdrowia). Wskaźniki biologiczne i chemiczne procesu sterylizacji. Sterylizacja radiacyjna i walidacja sterylizacji radiacyjnej. Wpływ sterylizacji na właściwości biomateriałów. Termiczne metody wyjaławiania i sterylizacji. Systemy i urządzenia stosowane do sterylizacji pożywek w przemyśle biotechnologicznym. Parametry obróbki termicznej surowców i produktów biotechnologicznych. Ciepłooporność drobnoustrojów. Wpływ warunków środowiskowych na szybkość inaktywacji cieplnej mikroorganizmów. Wpływ procesu ozonowania na zamieranie poszczególnych grup mikroorganizmów. Sposoby oczyszczania surowców roślinnych w przemyśle biotechnologicznym. Czynniki skażające surowce roślinne. Możliwości aplikacyjne procesu ozonowania w przemyśle. Metody bioremediacji w przemyśle biotechnologicznym. LABORATORIUM Sterylizacja pożywek mikrobiologicznych. Ocena wpływu wysokich temperatur na przeżywalność różnych grup mikroorganizmów. Określenie skuteczności termicznych metod sterylizacji. Kinetyka destrukcji termicznej drobnoustrojów w wysokich temperaturach, wyznaczanie krzywej przeżycia i krzywej śmierci cieplnej. Określanie czasu dziesięciokrotnej redukcji i współczynnika ciepłooporności drobnoustrojów. Określenie szybkości zamierania bakterii pod wpływem procesu ozonowania. Określenie szybkości zamierania pleśni pod wpływem procesu ozonowania. Porównanie zastosowania ozonu w formie gazowej i wodnej do sterylizacji surowców roślinnych. Bioremediacja zanieczyszczonej gleby. Określenie szybkości zamierania drobnoustrojów (bakterie, pleśnie) pod wpływem promieniowania jonizującego. Walidacja sterylizacji radiacyjnej. Wpływ sterylizacji na właściwości biomateriałów.
Metody oceny:
Na ocenę końcową składają się: wyniki kolokwium (wykład) - 50%, wyniki kolokwium (laboratoria) - 35%, sprawozdania z laboratorium - 10%, obserwacja aktywności studentów na zajęciach ? 5%
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Ziemba Z.: Podstawy cieplnego utrwalania żywności. WNT, Warszawa, 1993 2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red): Mikrobiologia techniczna Wyd. PWN, Warszawa 2008 3. R.A. Wach, A.K. Olejnik ? Sterylizacja wyrobów medycznych. Część I: Sterylność, Wojskowa Farmacja i Medycyna, 2009; 2(1-2): 185-190 oraz normy ISO 1. Kudra T., Strumiłło Cz., i inni: Thermal processing of bio-materials, Gordon and Breach Science Publishers, Amsterdam, 1998 2. Brodowska A., Śmigielski K., Nowak A. Brodowska K., Catthoor R., Czyżowska A.: The impact of ozone treatment on changes in biologically active substances of cardamom seeds, Journal of Food Science, 2014, Vol. 79(9), 1649-1655. 3. Rogers W., Sterilisation of polymer healthcare products, Rapra Technology Ltd., Shrewsbury, UK, 2005
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się