- Nazwa przedmiotu:
- Metody sterylizacji w procesach biotechnologicznych
- Koordynator przedmiotu:
- Ołtuszak-Walczak Elżbieta, dr Śmigielski Krzysztof, dr hab. Olejnik Alicja, dr Wach Radosław, dr inż.
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biogospodarka
- Grupa przedmiotów:
- Blok VII
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2018/2019
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wyk. Ćw. Lab. Proj. Sem. Inne Suma godzin w semestrze
15 0 30 0 0 0 45
Udział w konsultacjach 5
Udział w pisemnych i/lub praktycznych formach weryfikacji 1
Opracowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych 5
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,5
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0,5
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium30h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Znajomość podstawowych zagadnień z zakresu mikrobiologii ogólnej i biotechnologii
- Limit liczby studentów:
- 90
- Cel przedmiotu:
- 1. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnymi metodami sterylizacji stosowanymi w procesach biotechnologicznych.
- Treści kształcenia:
- WYKŁAD
Przedstawienie metod sterylizacji, ich zalet i ograniczeń, dla różnorodnych materiałów i wyrobów z nich wykonanych. Sterylizacja biomateriałów.
Normy dotyczące procesów sterylizacji, sterylizacja terminala a proces aseptyczny (m.in. PN-EN ISO 14937:2011 - Sterylizacja produktów stosowanych w ochronie zdrowia).
Wskaźniki biologiczne i chemiczne procesu sterylizacji.
Sterylizacja radiacyjna i walidacja sterylizacji radiacyjnej.
Wpływ sterylizacji na właściwości biomateriałów.
Termiczne metody wyjaławiania i sterylizacji. Systemy i urządzenia stosowane do sterylizacji pożywek w przemyśle biotechnologicznym.
Parametry obróbki termicznej surowców i produktów biotechnologicznych. Ciepłooporność drobnoustrojów. Wpływ warunków środowiskowych na szybkość inaktywacji cieplnej mikroorganizmów.
Wpływ procesu ozonowania na zamieranie poszczególnych grup mikroorganizmów. Sposoby oczyszczania surowców roślinnych w przemyśle biotechnologicznym. Czynniki skażające surowce roślinne. Możliwości aplikacyjne procesu ozonowania w przemyśle. Metody bioremediacji w przemyśle biotechnologicznym.
LABORATORIUM
Sterylizacja pożywek mikrobiologicznych. Ocena wpływu wysokich temperatur na przeżywalność różnych grup mikroorganizmów.
Określenie skuteczności termicznych metod sterylizacji.
Kinetyka destrukcji termicznej drobnoustrojów w wysokich temperaturach, wyznaczanie krzywej przeżycia i krzywej śmierci cieplnej. Określanie czasu dziesięciokrotnej redukcji i współczynnika ciepłooporności drobnoustrojów.
Określenie szybkości zamierania bakterii pod wpływem procesu ozonowania.
Określenie szybkości zamierania pleśni pod wpływem procesu ozonowania.
Porównanie zastosowania ozonu w formie gazowej i wodnej do sterylizacji surowców roślinnych. Bioremediacja zanieczyszczonej gleby.
Określenie szybkości zamierania drobnoustrojów (bakterie, pleśnie) pod wpływem promieniowania jonizującego.
Walidacja sterylizacji radiacyjnej.
Wpływ sterylizacji na właściwości biomateriałów.
- Metody oceny:
- Na ocenę końcową składają się:
wyniki kolokwium (wykład) - 50%,
wyniki kolokwium (laboratoria) - 35%,
sprawozdania z laboratorium - 10%,
obserwacja aktywności studentów na zajęciach ? 5%
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Ziemba Z.: Podstawy cieplnego utrwalania żywności. WNT, Warszawa, 1993
2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red): Mikrobiologia techniczna Wyd. PWN, Warszawa 2008
3. R.A. Wach, A.K. Olejnik ? Sterylizacja wyrobów medycznych. Część I: Sterylność, Wojskowa Farmacja i Medycyna, 2009; 2(1-2): 185-190 oraz normy ISO
1. Kudra T., Strumiłło Cz., i inni: Thermal processing of bio-materials, Gordon and Breach Science Publishers, Amsterdam, 1998
2. Brodowska A., Śmigielski K., Nowak A. Brodowska K., Catthoor R., Czyżowska A.: The impact of ozone treatment on changes in biologically active substances of cardamom seeds, Journal of Food Science, 2014, Vol. 79(9), 1649-1655.
3. Rogers W., Sterilisation of polymer healthcare products, Rapra Technology Ltd., Shrewsbury, UK, 2005
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się