Nazwa przedmiotu:
Teoria Chłodnictwa
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Adam Ruciński
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Energetyka
Grupa przedmiotów:
Specjalnościowe
Kod przedmiotu:
ML.NS711
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1) Liczba godzin kontaktowych: 30, w tym: a) udział w wykładach - 15 godz., b) udział w ćwiczeniach - 15 godz. 2) Praca własna studenta - 30 godz., w tym: a) przygotowywanie się do ćwiczeń, samodzielne rozwiązywanie zadań - 10 godz., b) przygotowywanie się do 2 kolokwiów - 10 godz., c) przygotowanie się do egzaminu - 10 godz. Razem - 60 godz.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1 punkt ECTS - liczba godzin kontaktowych: 30, w tym: a) udział w wykładach - 15 godz., b) udział w ćwiczeniach - 15 godz.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wiadomości z zakresu nauk podstawowych: matematyka, fizyka, wymiana ciepła, podstawy konstrukcji maszyn, podstawy automatyki i sterowania, podstawy elektrotechniki, materiałoznawstwo, mechanika płynów. Prerekwizyt: "Wymiana ciepła I".
Limit liczby studentów:
bd
Cel przedmiotu:
Przekazanie wiedzy o podstawowych zjawiskach fizycznych, wykorzystywanych modelach matematycznych, zależnościach i zagadnieniach teoretycznych, które występują w technologii chłodniczej; ich opis fizyczny i matematyczny wraz z odniesieniem do zastosowań teorii w praktyce, czyli realizacji technicznej poznawanych prawideł działania i użytkowania urządzeń chłodniczych w ich podstawowej postaci.
Treści kształcenia:
Wykład i ćwiczenia: 1. Wstęp – zagadnienia ogólne, historia chłodnictwa. 2. Obiegi jednostopniowe porównawcze – począwszy od obiegu Carnot’a do najnowszych modyfikacji obiegu jednostopniowego (bilansowanie, obliczenia, porównanie efektywności i energochłonności). 3. Układy dwustopniowe – liczne rozwiązania, bilansowanie, obliczenia, porównanie. 4. Obiegi kaskadowe – w tym teoria obiegów z dwutlenkiem węgla. 5. Obieg chłodniczy absorpcyjny – proste bilanse dla układów jednostopniowych. Informacja o układach dwu- i trzystopniowych. 6. Chłodzenie termoelektryczne – bilanse, zagadnienia materiałowe, efektywność, dobór. 7. Teoria chłodzenia i zamrażania żywności – zjawiska, uwarunkowania, modele obliczeniowe, krzywa zamrażania. 8. Parowanie i skraplanie czynników jedno- i wieloskładnikowych w rurach poziomych i pionowych – obliczanie współczynników wnikania, straty ciśnienia przy przepływie przez rurę płynu dwufazowego.
Metody oceny:
Metody oceny: dwa pozytywnie zaliczone kolokwia, na zakończenie semestru egzamin. Praca własna: ćwiczenia tablicowe w trakcie zajęć, zadania do samodzielnego rozwiązania, studiowanie źródeł własnych w zakresie chłodnictwa.
Egzamin:
tak
Literatura:
Zalecana literatura: 1. Bohdal T. Charun H. Czapp M.: Urządzenia chłodnicze sprężarkowe parowe. Podstawy teoretyczne i obliczenia. WNT. 2. Bohdal T. Charun H. Czapp M. Dutkowski K.: Wrzenie perspektywicznych czynników w parownikach chłodniczych. Politechnika Koszalińska. 3. Gutkowski K. M.: Chłodnictwo i klimatyzacja. WNT. 4. Grzebielec A.,Pluta Z., Ruciński A., Rusowicz A.: Czynniki chłodnicze i nośniki ciepła. OW P.W., Warszawa 2009. 5. Rubik M.: Chłodnictwo. PWN. 6. Filin A.: Termoelektryczne urządzenia chłodnicze. IPPU Masta. 7. Czapp M., Charun H.: Bilans cieplny pomieszczeń chłodni. Zasady opracowania. Politechnika Koszalińska, Koszalin 1997. 8. Gruda Z., Postolski J.: Zamrażanie żywności”. WNT, Warszawa 1999. Dodatkowa literatura: - czasopisma branżowe: „Chłodnictwo”, „Chłodnictwo i klimatyzacja”, International Journal of Refrigeration, - zasoby internetowe, - materiały dostarczone przez wykładowcę.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt ML.NS711-W1
Ma podstawową wiedzę na temat teorii jednostopniowych sprężarkowych obiegów chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W02, E1_W05, E1_W06, E1_W10, E1_W11, E1_W20, E1_W24
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W01, T1A_W02, T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W02, T1A_W03, T1A_W03, T1A_W03, T1A_W04, T1A_W07, T1A_W04, T1A_W05
Efekt ML.NS711-W2
Zna podstawowe pojęcia w zakresie szeroko pojętego chłodnictwa dotyczące czynników chłodniczych i innych nośników energii.
Weryfikacja: Kolokwium.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W05, E1_W13, E1_W24
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W05
Efekt ML.NS711-W3
Zna opis fizyczny i matematyczny podstawowych jednostopniowych obiegów chłodniczych wraz z odniesieniem do zastosowań teorii w praktyce.
Weryfikacja: Kolokwium.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W05, E1_W11, E1_W13
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W03, T1A_W04, T1A_W07, T1A_W03, T1A_W07
Efekt ML.NS711-W4
Ma wiedzę na temat różnych sposobów technicznej realizacji dwustopniowych urządzeń chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W11, E1_W13
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W03, T1A_W04, T1A_W07, T1A_W03, T1A_W07
Efekt ML.NS711-W5
Ma elementarną wiedzę dotyczącą obiegów kaskadowych chłodniczych i obiegów nadkrytycznych pracujących z czynnikiem chłodniczym dwutlenkiem węgla.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W11, E1_W13
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W03, T1A_W04, T1A_W07, T1A_W03, T1A_W07
Efekt ML.NS711-W6
Ma podstawową wiedzę dotyczącą podstaw teoretycznych zamrażania żywności i podstawowych założeń technologicznych różnych metod zamrażania.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_W13, E1_W24
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W03, T1A_W07, T1A_W05

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt ML.NS711-U1
Potrafi obliczyć podstawowy obieg chłodniczy jednostopniowy sprężarkowy i porównać liczne jego warianty.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_U01, E1_U07
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U01, T1A_U06
Efekt ML.NS711-U2
Umie korzystać z tablic i wykresów parametrów termodynamicznych charakterystycznych dla chłodnictwa wraz z komercyjnym oprogramowaniem typu freeware.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_U05, E1_U12
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U05, T1A_U09
Efekt ML.NS711-U3
Potrafi dokonać obliczeń współczynników wnikania ciepła wykorzystywanych na kolejnych przedmiotach w obliczeniach rzeczywistych urządzeń służących do zamrażania żywności.
Weryfikacja: Kolokwium, egzamin.
Powiązane efekty kierunkowe: E1_U21, E1_U22, E1_U23
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U14, T1A_U09, T1A_U14, T1A_U09, T1A_U14