Nazwa przedmiotu:
Biotechnologia I
Koordynator przedmiotu:
dr hab inż Małgorzata Jaworska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 45h, w tym: a) obecność na wykładach – 30h, b) konsultacje dotyczące rozwiązywania problemów projektowych – 15h, 2. samodzielne rozwiązywanie zagadnień projektowych – 30h, 3. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 25h Razem nakład pracy studenta: 30h + 15h + 30h + 25h = 100h, co odpowiada 4 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. wykład – 30h, 2. projekt – 15h Razem: 30h + 15h = 45h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1. projekt – 15h, 2. samodzielne rozwiązywanie zagadnień projektowych – 30h Razem: 15h + 30h = 45h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt15h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Inżynieria bioprocesowa
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną dotyczącą prowadzenia hodowli mikroorganizmów oraz prowadzenia reakcji enzymatycznych, • posiada wiedzę teoretyczną dotyczącą przygotowania pożywek, inoculum, • posiadać umiejętność bilansowania procesów biotechnologicznych (bilans masowy, energetyczny, równania kinetyczne), • posiada wiedzę teoretyczną dotyczącą doboru bioreaktora, powiększania skali, oczyszczania produktów fermentacji.
Treści kształcenia:
Celem wykładu jest przedstawienie podstawowych technik stosowanych w technologii biochemicznej. Rozwój biotechnologii. Etapy rozwoju biotechnologii i ich charakte-rystyka. Procesy biotechnologiczne. Specyfika i podstawowe elementy procesu biotechnologicznego. Typowe schematy procesów biotechnologicznych. Podstawowe zagadnienia ekonomiki procesów technologicznych, zasady technologiczne. Selekcja, doskonalenie szczepów przemysłowych. Główne grupy mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym. Kryteria i metody selekcji szczepów. Metody zwiększania produkcyjności szczepów. Inżynieria metabolizmu. Przechowywanie szczepów przemysłowych. Przygotowywanie inokulum. Schematy przygotowywania inokulum dla hodowli wgłębnych. Inokulum dla hodowli w podłożach stałych. Media hodowlane. Potrzeby pokarmowe mikroorganizmów. Charakterystyka typowych składników mediów hodowlanych. Sterylizacja pożywek. Praca w warunkach jałowych. Bilansowanie procesów biotechnologicznych. Masowy bilans elementarny. Bilans energetyczny. Ograniczenia termodynamiczne. Kinetyka wzrostu drobnoustrojów. Niestrukturalne modele wzrostu. Strukturalne modele wzrostu. Statystyczne modele populacji drobnoustrojów. Hodowle mikroorganizmów. Hodowle okresowe. Hodowle okresowe z ciągłym dozowaniem pożywki. Hodowle ciągłe. Unieruchomianie komórek i enzymów. Hodowle w podłożach stałych. Bioreaktory. Klasyfikacja bioreaktorów. Typowe rozwiązania konstrukcyjne. Wydzielanie i oczyszczanie produktów procesów biochemicznych. Typowe i specyficzne techniki wydzielania i oczyszczania produktów.
Metody oceny:
egzamin
Egzamin:
nie
Literatura:
1. K.W. Szewczyk, Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza PW 1997. 2. K.W. Szewczyk, Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych, Oficyna Wydawnicza PW 2000.
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Posiada podstawową wiedzę z inżynierii bioprocesowej, aparatury procesowej w tym bioreaktorów
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W10
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
Posiada podstawową wiedzę z zakresu enzymologii
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W13
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Potrafi wykorzystać proste metody obliczeniowe i statystyczne, eksperymentalne i analityczne do formułowania i rozwiązywania problemów w zakresie biotechnologii
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
Potrafi posługiwać się podstawowymi technikami informacyjno-komunikacyjnymi, w tym programami komputerowymi wspomagającymi realizację zadań inżynierskich z zakresu biotechnologii
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U08
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Potrafi pracować samodzielnie mając świadomość konieczności stałego pogłębiania i aktualizowania wiedzy.
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: