Nazwa przedmiotu:
Biotechnologia II
Koordynator przedmiotu:
dr hab inż. Maciej Pilarek
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 45h, w tym: a) obecność na wykładach – 30h, b) konsultacje dotyczące rozwiązywania problemów projektowych – 15h, 2. samodzielne rozwiązywanie zagadnień projektowych – 40h,
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. wykład – 30h, 2. projekt – 15h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1. projekt – 15h, 2. samodzielne rozwiązywanie zagadnień projektowych – 30h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt15h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Inżynieria bioprocesowa
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną dotyczącą technologii biochemicznych (wytwarzania produktów z wykorzystaniem enzymów, mikroorganizmów, komórek roślinnych, komórek zwierzęcych), • posiada wiedzę teoretyczną dotyczącą oczyszczania bioproduktów, • posiadać umiejętność bilansowania instalacji biotechnologicznych (bilans masowy).
Treści kształcenia:
Otrzymywanie biomasy mikroorganizmów. Wykorzystanie biomasy mikroorganizmów. Fermentacja etanolowa. Produkcja kwasów organicznych. Kwas mlekowy. Produkcja octu. Produkcja kwasu cytrynowego. Inne kwasy organiczne otrzymywane biotechno-logicznie. Biotechnologie przemysłu mleczarskiego. Kiszenie pasz i warzyw. Orientalne produkty fermentacyjne. Produkcja polisacharydów. Charakterystyka polisacharydów, źródła, zastoso-wania. Mikrobiologiczne otrzymywanie polisacharydów. Zagadnienia techniczne prowadzenia hodowli w płynach wysokolepkich. Produkcja aminokwasów. Znaczenie i zastosowanie aminokwasów. Produkcja preparatów enzymatycznych. Przegląd preparatów enzymatycznych i ich zastosowań. Technologie produkcji amylaz, proteaz, pektynaz, celulaz. Produkcja antybiotyków. Charakterystyka antybiotyków. Produkcja witamin. Witamina B12, witamina C. Biotransformacje. Ogólne techniki biotransformacji. Zastosowania biotransformacji w biotechnologiach farmaceutycznych – produkcja sterydów. Surowice i szczepionki. Działanie surowic i szczepionek. Metody produkcji. Preparaty krwiopochodne. Hodowle komórek roślinnych i zwierzęcych. Produkcja przeciwciał monoklonalnych. Zastosowania przeciwciał monoklonalnych. Hodowle komórek roślinnych – techniki, specyfika, zastosowania. Hydrobiometalurgia. Charakterystyka organizmów chemolitoroficznych. Mechanizmy biologicznego ługowania metali. Techniki przemysłowe, zastosowania. Oczyszczanie ścieków. Charakterystyka ścieków. Tlenowe metody utylizacji ścieków. Biologiczne metody usuwania związków azotu i fosforu. Metody beztlenowe – biogaz. Utylizacja odpadów stałych.
Metody oceny:
egzamin (wykład), zaliczenie (projekt)
Egzamin:
tak
Literatura:
1. K.W. Szewczyk, Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2003.
Witryna www przedmiotu:
pw.edu.pl
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Posiada podstawową wiedzę z inżynierii bioprocesowej, aparatury procesowej w tym bioreaktorów
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W10
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
Posiada ogólną orientację w aktualnych kierunkach rozwoju biotechnologii i przemysłu biotechnologicznego
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W08
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Potrafi sformułować specyfikację prostych procesów biotechnologicznych w odniesieniu do surowców, operacji jednostkowych i aparatury
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U22
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
Potrafi dokonać analizy sposobu funkcjonowania i ocenić istniejące rozwiązania technologiczne, aparaturowe i procesowe w zakresie biotechnologii
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U21
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Potrafi pracować w zespole, pełnić w nim różne funkcje (w tym kierownicze) i ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową
Weryfikacja: wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: