Nazwa przedmiotu:
Substancje zapachowe i aromaty spożywcze
Koordynator przedmiotu:
mgr Monika Kaleta
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
-
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
-
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Wykład ma na celu zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z rozmaitymi aspektami percepcji zapachu, ich klasyfikacją, pochodzeniem substancji zapachowych i tworzeniem kompozycji. Omawia szeroko aspekty praktyczne perfumerii – przemysłowe metody wytwarzania substancji zapachowych i stosowania kompozycji zapachowych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym. Zwraca uwagę na działanie biologiczne substancji zapachowych i możliwości ich terapeutycznego wykorzystania.
Treści kształcenia:
XI. Zmysł węchu XII. Psychologia zapachu XIII. Zapach w wyrobach perfumeryjnych, kosmetycznych, toaletowych i chemii gospodarczej XIV. Historia perfumerii – od starożytności po współczesność XV. Różne klasyfikacje zapachów podstawowych i wyrobów perfumeryjnych XVI. Substancje zapachowe pochodzenia naturalnego XVII. Substancje zapachowe pochodzenia syntetycznego, XVIII Kompozycje zapachowe – elementy składowe XIX. Regulacje prawne w branży substancji zapachowych XX. Tworzenie kompozycji zapachowych XXI. Aplikacja kompozycji zapachowych w różnych typach wyrobów XXII. Podstawy aromaterapii oraz zastosowanie olejków eterycznych w kosmetyce XXIII. Olejki eteryczne wykorzystywane w produktach do pielęgnacji zwierząt XXIV Substancje smakowo-zapachowe w wyrobach kosmetycznych XXV Zajęcia praktyczne – zapachowe i smakowe degustacje w trakcie wykładów, wirtualna wycieczka do firmy produkującej kompozycje zapachowe.
Metody oceny:
sprawdzian pisemny
Egzamin:
nie
Literatura:
Literatura podstawowa: Władyslaw Brud, I. Konopka-Brud, „Podstawy perfumerii”, Oficyna wydawnicza Łódż 2009 Literatura uzupełniająca: Wiliams D. F., Schmidt W. H. Chemistry and Technology of The Cosmetics and Toiletries Industry; Blackie Academic & Professional, Londyn 1996 "Pachnąca Apteka - Tajemnice Aromaterapii" Autorzy: Dr Władysław S. Brud, Dr Iwona Konopacka. Oficyna Wydawnicza MA, Łódź 2008.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się