- Nazwa przedmiotu:
- Organizacja i zarządzanie produkcją
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż. Kosieradzka Anna prof. PW
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inżynieria Zarządzania
- Grupa przedmiotów:
- kierunkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 3 / rok ak. 2018/2019
- Liczba punktów ECTS:
- 4
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 4 ECTS:
18h wykłady + 18h ćwiczenia projektowe i studia przypadku + 42h opracowanie projektów i rozwiązań studiów przypadku + 21h studiowanie literatury i przygotowanie się do egzaminu + 1h konsultacje = 100h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,5 ECTS:
18h wykłady + 18h ćwiczenia projektowe i studia przypadku + 1h konsultacje = 37h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 3,3 ECTS:
18h ćwiczenia projektowe i studia przypadku + 42h opracowanie projektów i rozwiązań studiów przypadku + 21h studiowanie literatury i przygotowanie się do egzaminu + 1h konsultacje = 82h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład18h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt18h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Wiedza w zakresie podstawowych materiałów i technologii produkcji. Znajomość podstaw projektowania wyrobów i usług.
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (projekt)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- posiadał rozszerzoną wiedzę z zakresu pojęć, problemów i metod organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie
- potrafił analizować i rozwiązywać problemy związane z organizacją i zarządzaniem procesami produkcyjnymi w przedsiębiorstwie oraz dobierać adekwatne metody i stosować je
- uznawał znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w obszarze organizacji i zarządzania produkcją oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie.
- Treści kształcenia:
- A. Wykład:
1. Wprowadzenie do organizacji i zarządzania produkcją
2. Produkt – wyrób lub usługa,
3. System produkcyjny, proces produkcyjny
4. Struktura produkcyjna; typy, formy i odmiany organizacji produkcji
5. Cykl produkcyjny, zapasy produkcyjne
6. Techniczne przygotowanie produkcji,
7. Istota planowania i sterowania produkcją, hierarchia i zakres planów,
8. Planowanie zagregowane – produkcja na zapas i na zamówienie, możliwości produkcyjne, metody prognozowania popytu,
9. Planowanie i sterowanie międzykomórkowe, klasyczne i współczesne metody sterowania międzykomórkowego
10. Planowanie i sterowanie wewnątrzkomórkowe, klasyczne i współczesne metody sterowania wewnątrzkomórkowego
11. Zarządzanie zapasami
12. Analiza i modelowanie procesów,
13. Współczesne koncepcje organizacji i zarządzania produkcją
14. Aspekty humanizacyjne w organizacji i zarządzaniu produkcją
15. Komputerowe wspomaganie organizacji i zarządzania produkcją.
D. Projekt:
1. Wprowadzenie. Metody prognozowania popytu (2 godz.)
2. Wydzielanie komórek produkcyjnych (wskaźnik WPT) (2 godz.)
3. Rozmieszczenie stanowisk w komórce produkcyjnej I stopnia (4 godz.)
- produkcja jednostkowa (gniazda technologiczne)
- produkcja seryjna - gniazda przedmiotowe (np. metoda Schmigalli)
- produkcja masowa (linia produkcyjna,)
4. Projektowanie harmonogramów (układy: szeregowy, szeregowo-równoległy, równoległy). Planowanie wg cyklu produkcyjnego (4 godz.)
5. Zapasy obrotowe (2 godz.)
6. Planowanie potrzeb materiałowych (MRP) (2 godz.)
7. Planowanie z wykorzystaniem metod sieciowych (2 godz.)
8. Całkowita efektywność maszyn i urządzeń produkcyjnych (OEE) (2 godz.)
9. Studium przypadku „Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie” (2 godz.),
10. Studium przypadku „Usprawnianie procesów” (kaizen i reinżynieria) (2 godz.),
11. Studium przypadku „Produktywność vs. jakość” (2 godz.)
12. Studium przypadku „Identyfikacja wąskiego gardła” (2 godz.)
13. Zaliczenie (2 godz.)
- Metody oceny:
- A. Wykład:
1. Ocena formatywna: ocena aktywności studentów podczas zajęć wykładowych prowadzonych w formie interaktywnej
2. Ocena sumatywna : wynik egzaminu pisemnego oraz w szczególnych przypadkach dodatkowo ustnego; ocena z egzaminu w zakresie 2-5; do zdania egzaminu wymagane jest uzyskanie oceny >=3
D. Projekt:
1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonywanie zadań projektowych; elementy zadań są dyskutowane i weryfikowane jest ich zrozumienie
2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna zadań projektowych samodzielnie rozwiązanych przez studentów na indywidualnych zestawach danych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania projektowego oceny >=3
E. Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony
jeśli oceny z wykładu i ćwiczeń projektowych są >=3; ocena z przed-miotu jest obliczana zgodnie z formułą: 1/2 * ocena z ćwiczeń projektowych + 1/2 * ocena z wykładu (egzaminu)
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Pająk E. Klimkiewicz M. Kosieradzka A. 2014, Zarządzanie produkcją i usługami, Warszawa: PWE
2. Bałuk J. 2015, Podstawy organizacji produkcji, Warszawa: OWPW
3. Kosieradzka A. (red.) 2016, Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia. Warszawa: OWPW
4. Banaszak Z., Kłos S., Mleczko J. 2016, Zintegrowane systemy zarządzania, Warszawa: PWE
5. Szatkowski K. (red.) 2014, Nowoczesne zarządzanie produkcją. Warszawa: PWN
Uzupełniająca:
1. Brzeziński M. (red),2002, Organizacja i sterowanie produkcją, Warszawa: Placet
2. Durlik I. 2004, Inżynieria zarządzania, cz. I i II, Warszawa: Placet
3.Waters D. 2001, Zarządzanie operacyjne. Warszawa: PWN
- Witryna www przedmiotu:
- www.olaf.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt I1_W06
- Absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie identyfikacji, budowy i reorganizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów produkcyjnych
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt I1_W11
- Absolwent zna i rozumie podstawowe procesy zachodzące w cyklu życia systemów zarządzania oraz szczegółowo procesy związane z cyklem produkcyjnym
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt I1_U11
- Absolwent potrafi prawidłowo posługiwać się systemami normatywnymi w celu rozwiązywania zadań z zakresu nauk o zarządzaniu, ze szczególnym uwzględnieniem różnych systemów zarządzania oraz procesów produkcyjnych
Weryfikacja: Zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt I1_U13
- Absolwent potrafi przy identyfikacji i formułowaniu specyfikacji zadań oraz ich rozwiązywaniu: dobierać i wykorzystywać właściwe metody i narzędzia wspomagające oraz dokonywać oceny opłacalności ekonomicznej wdrożenia tych rozwiązań
Weryfikacja: Zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt I1_K01
- Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt I1_K02
- Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Weryfikacja: Zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: