Nazwa przedmiotu:
Funkcjonowanie ekosystemów 1
Koordynator przedmiotu:
dr Skala Agnieszka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Specjalność: Zarządzanie ekosystemem przedsiębiorczości
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
2 ECTS 15h wykład + 15h ćwiczeń + 10h przygotowanie prezentacji wybranych aspektów funkcjonowania ekosystemu + 10h przygotowanie i przeprowadzenie wywiadów w organizacjach edukujących + 5h przygotowanie prezentacji końcowej = 55h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,1 ECTS 15h wykład + 15h ćwiczeń = 30h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,5 ECTS 15h ćwiczenia + 10h przygotowanie prezentacji wybranych aspektów funkcjonowania ekosystemu + 10h przygotowanie i przeprowadzenie wywiadów w organizacjach edukujących + 5h przygotowanie prezentacji końcowej = 40h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Wiedza i umiejętności w zakresie tworzenia i funkcjonowania ekosystemów przedsiębiorczości w Polsce i na świecie.
Treści kształcenia:
A.Wykład: 1 Definicje i geneza ekosystemów przedsiębiorczości (EP), 2 Rodzaje i cele EP oraz ich poszczególnych elementów składowych, 3 Finansowe aspekty funkcjonowania EP, 4 Case studies: przykłady funkcjonowania ekosystemów w Polsce i na świecie. B.Ćwiczenia: 1 spotkania z twórcami i menedżerami ekosystemów przedsiębiorczości w Polsce, 2 Analiza funkcjonowania wybranych elementów ekosystemu przedsiębiorczości i analiza otoczenia ekosystemu. 3 Zaprojektowanie i przeprowadzenie wywiadów z interesariuszami EP 4 Udział w wydarzeniach lokalnego EP
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: zaliczenie pisemne lub ustne z elementów wiedzy przekazanej na zajęciach. 2. Ocena sumatywna : suma punktów zdobytych na zaliczeniu (minimum 60% na ocenę pozytywną). Ocena pozytywna warunkuje zaliczenie całego przedmiotu. B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: ocenie podlega aktywność na zajęciach (30% wagi), jakość, regularność i sumienność przekazywania zadań i pracy wykonywanej między zajęciami (50%), w tym także jakość pracy zbiorowej (w zespołach) (20%) 2. Ocena sumatywna: suma punktów zdobytych w ramach elementów wymienionych w pkt. 1. C. Końcowa ocena z przedmiotu: 40% wagi: wykład, 50% wagi: ćwiczenia, 10% prezentacja końcowa zadania (zadań)
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Isenberg, D., 2010. How to start an entrepreneurial revolution, w: „Harvard Business Review”, Vol. 88(6), ss. 40-50 2. Skala, A., 2018. Startupy. Wyzwanie dla zarządzania i edukacji przedsiębiorczości. Kraków: edu-Libri Uzupełniająca: 1. Senor, D., Singer, S., 2013. Naród startupów. Historia cudu gospodarczego Izraela, Warszawa: Studio Emka 2. Feld B., 2013. Społeczności startupowe, Warszawa: Fijorr Publishing
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt Z2_W09, Z2_W10
pogłębiona wiedza o innowacyjnej przedsiębiorczości i ekosystemach przedsiębiorczości w Polsce i na świecie
Weryfikacja: zaliczenia, aktywność na zajęciach i prace projektowe
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z2_W06, Z2_W09
Zna zasady i warunki funkcjonowania przedsiębiorstw i ekosystemów przedsiębiorczości w Polsce
Weryfikacja: zaliczenia, aktywność na zajęciach i prace projektowe
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Z2_U05
Potrafi analizować ekosystemy i oceniać typowe rozwiązania dla ekosystemów przedsiębiorczości
Weryfikacja: zaliczenia, aktywność na zajęciach i prace projektowe
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z2_U05, Z2_U06
Potrafi posługiwać się fachową terminologią w obszarze EP, wyszukiwać i weryfikować źródła informacji i wiedzy na ten temat, dobierać i samodzielnie tworzyć właściwe metody i narzędzia dla planowanych działań
Weryfikacja: zaliczenia, aktywność na zajęciach i prace projektowe
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Z2_K03, Z2_K04
zrozumienie misji tworzenia ekosystemów przedsiębiorczości, jest gotów być częścią tego procesu i aktywnie go współtworzyć oraz do współtworzenia filozofii współpracy i działania na rzecz jej rozpowszechnienia
Weryfikacja: Aktywność na zajęciach i prace projektowe
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z2_K05, Z2_K06
wykazywanie postawy pro-przedsiębiorczej i wrażliwej społecznie, jest gotów działać na rzecz rozpowszechnienia tych postaw
Weryfikacja: Aktywność na zajęciach i prace projektowe
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: