Nazwa przedmiotu:
Organizacja i zarządzanie produkcją
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Kosieradzka Anna prof. PW
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inżynieria Zarządzania
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
4 ECTS: 30h wykłady + 30h ćwiczenia projektowe i studia przypadku + 30h opracowanie projektów i rozwiązań studiów przypadku + 9h studiowanie literatury i przygotowanie się do egzaminu + 1h konsultacje = 100h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
2,44 ECTS: 30h wykłady + 30h ćwiczenia projektowe i studia przypadku + 1h konsultacje = 61h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2,44 ECTS: 30h ćwiczenia projektowe i studia przypadku + 30h opracowanie projektów i rozwiązań studiów przypadku + 1h konsultacje = 61h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt30h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wiedza w zakresie podstawowych materiałów i technologii produkcji. Znajomość podstaw projektowania wyrobów i usług.
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (projekt)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał rozszerzoną wiedzę z zakresu pojęć, problemów i metod organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie - potrafił analizować i rozwiązywać problemy związane z organizacją i zarządzaniem procesami produkcyjnymi w przedsiębiorstwie oraz dobierać adekwatne metody i stosować je - uznawał znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w obszarze organizacji i zarządzania produkcją oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie.
Treści kształcenia:
A. Wykład: 1. Wprowadzenie do organizacji i zarządzania produkcją 2. Produkt – wyrób lub usługa, 3. System produkcyjny, proces produkcyjny 4. Struktura produkcyjna; typy, formy i odmiany organizacji produkcji 5. Cykl produkcyjny, zapasy produkcyjne 6. Techniczne przygotowanie produkcji, 7. Istota planowania i sterowania produkcją, hierarchia i zakres planów, 8. Planowanie zagregowane – produkcja na zapas i na zamówienie, możliwości produkcyjne, metody prognozowania popytu, 9. Planowanie i sterowanie międzykomórkowe, klasyczne i współczesne metody sterowania międzykomórkowego 10. Planowanie i sterowanie wewnątrzkomórkowe, klasyczne i współczesne metody sterowania wewnątrzkomórkowego 11. Zarządzanie zapasami 12. Analiza i modelowanie procesów, 13. Współczesne koncepcje organizacji i zarządzania produkcją 14. Aspekty humanizacyjne w organizacji i zarządzaniu produkcją 15. Komputerowe wspomaganie organizacji i zarządzania produkcją. D. Projekt: 1. Wprowadzenie. Metody prognozowania popytu (2 godz.) 2. Wydzielanie komórek produkcyjnych (wskaźnik WPT) (2 godz.) 3. Rozmieszczenie stanowisk w komórce produkcyjnej I stopnia (4 godz.) - produkcja jednostkowa (gniazda technologiczne) - produkcja seryjna - gniazda przedmiotowe (np. metoda Schmigalli) - produkcja masowa (linia produkcyjna,) 4. Projektowanie harmonogramów (układy: szeregowy, szeregowo-równoległy, równoległy). Planowanie wg cyklu produkcyjnego (4 godz.) 5. Zapasy obrotowe (2 godz.) 6. Planowanie potrzeb materiałowych (MRP) (2 godz.) 7. Planowanie z wykorzystaniem metod sieciowych (2 godz.) 8. Całkowita efektywność maszyn i urządzeń produkcyjnych (OEE) (2 godz.) 9. Studium przypadku „Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie” (2 godz.), 10. Studium przypadku „Usprawnianie procesów” (kaizen i reinżynieria) (2 godz.), 11. Studium przypadku „Produktywność vs. jakość” (2 godz.) 12. Studium przypadku „Identyfikacja wąskiego gardła” (2 godz.) 13. Zaliczenie (2 godz.)
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: ocena aktywności studentów podczas zajęć wykładowych prowadzonych w formie interaktywnej 2. Ocena sumatywna : wynik egzaminu pisemnego oraz w szczególnych przypadkach dodatkowo ustnego; ocena z egzaminu w zakresie 2-5; do zdania egzaminu wymagane jest uzyskanie oceny >=3 D. Projekt: 1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonywanie zadań projektowych; elementy zadań są dyskutowane i weryfikowane jest ich zrozumienie 2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna zadań projektowych samodzielnie rozwiązanych przez studentów na indywidualnych zestawach danych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania projektowego oceny >=3 E. Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli oceny z wykładu i ćwiczeń projektowych są >=3; ocena z przed-miotu jest obliczana zgodnie z formułą: 1/2 * ocena z ćwiczeń projektowych + 1/2 * ocena z wykładu (egzaminu)
Egzamin:
tak
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Pająk E. Klimkiewicz M. Kosieradzka A. 2014, Zarządzanie produkcją i usługami, Warszawa: PWE 2. Bałuk J. 2015, Podstawy organizacji produkcji, Warszawa: OWPW 3. Kosieradzka A. (red.) 2016, Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia. Warszawa: OWPW 4. Banaszak Z., Kłos S., Mleczko J. 2016, Zintegrowane systemy zarządzania, Warszawa: PWE 5. Szatkowski K. (red.) 2014, Nowoczesne zarządzanie produkcją. Warszawa: PWN Uzupełniająca: 1. Brzeziński M. (red),2002, Organizacja i sterowanie produkcją, Warszawa: Placet 2. Durlik I. 2004, Inżynieria zarządzania, cz. I i II, Warszawa: Placet 3.Waters D. 2001, Zarządzanie operacyjne. Warszawa: PWN
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt I1_W06
Absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie identyfikacji, budowy i reorganizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów produkcyjnych
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_W11
Absolwent zna i rozumie podstawowe procesy zachodzące w cyklu życia systemów zarządzania oraz szczegółowo procesy związane z cyklem produkcyjnym
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt I1_U11
Absolwent potrafi prawidłowo posługiwać się systemami normatywnymi w celu rozwiązywania zadań z zakresu nauk o zarządzaniu, ze szczególnym uwzględnieniem różnych systemów zarządzania oraz procesów produkcyjnych
Weryfikacja: Zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_U13
Absolwent potrafi przy identyfikacji i formułowaniu specyfikacji zadań oraz ich rozwiązywaniu: dobierać i wykorzystywać właściwe metody i narzędzia wspomagające oraz dokonywać oceny opłacalności ekonomicznej wdrożenia tych rozwiązań
Weryfikacja: Zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt I1_K01
Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_K02
Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Weryfikacja: Zaliczenie projektów i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: