Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie technologiami w przedsiębiorstwie
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Radosław Okulski
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inżynieria Zarządzania
Grupa przedmiotów:
Specjalność: Przedsiębiorczość technologiczna
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
2 ECTS 20h ćwiczenia + 10h zapoznanie się ze wskazaną literaturą + 10h przy-gotowanie do ćwiczeń +10h przygotowanie prezentacji = 50h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,8 ECTS 20h ćwiczenia = 20h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2 ECTS 20h ćwiczenia + 10h zapoznanie się ze wskazaną literaturą + 10h przy-gotowanie do ćwiczeń +10h przygotowanie prezentacji = 50h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia20h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wiedza w zakresie: zarządzania strategicznego nowoczesnego przedsiębiorstwa, nowych technologii i podstaw zarządzania innowacjami oraz transferu technologii
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał podstawową wiedzę z zakresu implementacji nowych technologii wybranych systemów w danym przedsiębiorstwie, - potrafił dobierać technologie sztucznej inteligencji odpowiednio do potrzeb w zakresie wspomagania zarządzania przedsiębiorstwem, - potrafił zrozumiale przekazywać wiedzę dotyczącą wdrażania innowacyjnych systemów w danej firmie.
Treści kształcenia:
B. Ćwiczenia: 1. Perspektywy rozwoju inteligentnych systemów zarządzania. 2. Historia Myśli gospodarczej „Od Adama Smitha do współcze-sności – NBIC” 3. Przesłanki rewolucji przemysłowej 4. Czynniki postępu i bariery rozwoju przemysłu od 1990r. 5. Industry 4.0 6. Internet Rzeczy 7. Big Data 8. Cloud Computing 9. Innowacyjne metody zarządzania technologiami 10. Hype Innovation dla przedsiębiorstw zawarte w dostarcza-nych towarach i usługach.
Metody oceny:
B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: zgodna z pomiarem sprawdzającym w toku wy-kładów i treściami programu nauczania. 2. Ocena sumatywna: przeprowadzana na podstawie bardziej skomplikowanych projektów samodzielnie wykonanych przez studentów w czasie ćwiczeń.
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Hejduk I., Grudzewski W. 2018 Zarządzanie technologiami, Warszawa: Difin 2. Flasiński M. 2011 Wstęp do sztucznej inteligencji, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN 3. Banaszak Z., Bocewicz G. 2011 Decision support driven models and al-gorithms of artificial intelligence, Warsaw University of Technology, Faculty of Management Uzupełniająca: 1. Grzeszczyk T. A. 2011 Artificial Intelligence Warszawa: Ap-plied Book 2. Rutkowski L. 2011 Metody i techniki sztucznej inteligencji, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt I1_W08
Absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem kreowania postaw przedsiębiorczych i podejmowania wyzwań związanych z rozwojem przedsiębiorczości
Weryfikacja: Esej tematyczny w formie rozprawy
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_W02
Absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań technologii produkcyjnych
Weryfikacja: Esej tematyczny w formie rozprawy
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt I1_U02
Absolwent potrafi identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań technologii produkcyjnych.
Weryfikacja: Prace sprawdzające i egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_U07
Absolwent potrafi analizować i prognozować procesy i zjawiska społeczne z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi wykorzystywanych w inżynierii produkcji, w tym również narzędzi IT.
Weryfikacja: Przygotowanie eseju
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt I1_K04
Absolwent jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
Weryfikacja: Uzyskana, pozytywna ocena z prezentacji
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_K05
Absolwent jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, w tym przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu.
Weryfikacja: Esej zaliczeniowy oceniony na ocenę 3.0 i powyżej
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: