- Nazwa przedmiotu:
- Zarządzanie technologiami w przedsiębiorstwie
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Radosław Okulski
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inżynieria Zarządzania
- Grupa przedmiotów:
- Specjalność: Przedsiębiorczość technologiczna
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2019/2020
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 2 ECTS
20h ćwiczenia + 10h zapoznanie się ze wskazaną literaturą + 10h przy-gotowanie do ćwiczeń +10h przygotowanie prezentacji = 50h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,8 ECTS
20h ćwiczenia = 20h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2 ECTS
20h ćwiczenia + 10h zapoznanie się ze wskazaną literaturą + 10h przy-gotowanie do ćwiczeń +10h przygotowanie prezentacji = 50h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia20h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Wiedza w zakresie: zarządzania strategicznego nowoczesnego przedsiębiorstwa, nowych technologii i podstaw zarządzania innowacjami oraz transferu technologii
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- posiadał podstawową wiedzę z zakresu implementacji nowych technologii wybranych systemów w danym przedsiębiorstwie,
- potrafił dobierać technologie sztucznej inteligencji odpowiednio do potrzeb w zakresie wspomagania zarządzania przedsiębiorstwem,
- potrafił zrozumiale przekazywać wiedzę dotyczącą wdrażania innowacyjnych systemów w danej firmie.
- Treści kształcenia:
- B. Ćwiczenia:
1. Perspektywy rozwoju inteligentnych systemów zarządzania.
2. Historia Myśli gospodarczej „Od Adama Smitha do współcze-sności – NBIC”
3. Przesłanki rewolucji przemysłowej
4. Czynniki postępu i bariery rozwoju przemysłu od 1990r.
5. Industry 4.0
6. Internet Rzeczy
7. Big Data
8. Cloud Computing
9. Innowacyjne metody zarządzania technologiami
10. Hype Innovation dla przedsiębiorstw zawarte w dostarcza-nych towarach i usługach.
- Metody oceny:
- B. Ćwiczenia:
1. Ocena formatywna: zgodna z pomiarem sprawdzającym w toku wy-kładów i treściami programu nauczania.
2. Ocena sumatywna: przeprowadzana na podstawie bardziej skomplikowanych projektów samodzielnie wykonanych przez studentów w czasie ćwiczeń.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Hejduk I., Grudzewski W. 2018 Zarządzanie technologiami, Warszawa: Difin
2. Flasiński M. 2011 Wstęp do sztucznej inteligencji, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN
3. Banaszak Z., Bocewicz G. 2011 Decision support driven models and al-gorithms of artificial intelligence, Warsaw University of Technology, Faculty of Management
Uzupełniająca:
1. Grzeszczyk T. A. 2011 Artificial Intelligence Warszawa: Ap-plied Book
2. Rutkowski L. 2011 Metody i techniki sztucznej inteligencji, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Witryna www przedmiotu:
- www.olaf.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt I1_W08
- Absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem kreowania postaw przedsiębiorczych i podejmowania wyzwań związanych z rozwojem przedsiębiorczości
Weryfikacja: Esej tematyczny w formie rozprawy
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt I1_W02
- Absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań technologii produkcyjnych
Weryfikacja: Esej tematyczny w formie rozprawy
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt I1_U02
- Absolwent potrafi identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań technologii produkcyjnych.
Weryfikacja: Prace sprawdzające i egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt I1_U07
- Absolwent potrafi analizować i prognozować procesy i zjawiska społeczne z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi wykorzystywanych w inżynierii produkcji, w tym również narzędzi IT.
Weryfikacja: Przygotowanie eseju
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt I1_K04
- Absolwent jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
Weryfikacja: Uzyskana, pozytywna ocena z prezentacji
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt I1_K05
- Absolwent jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, w tym przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu.
Weryfikacja: Esej zaliczeniowy oceniony na ocenę 3.0 i powyżej
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: