Nazwa przedmiotu:
Mikrobiologia
Koordynator przedmiotu:
dr Elżbieta Pajor,dr Ewa Miaśkiewicz-Pęska, dr Katarzyna Affek, dr Nina Doskocz , mgr Pola Łomża
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
obowiązkowe
Kod przedmiotu:
1110-BG000-ISP-2204
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
5
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady - 30 Zajęcia laboratoryjne -30 Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych -15 Zapoznanie się z literaturą -15 Przygotowanie raportu - 25 Przygotowanie do egzaminu, obecność na egzaminie - 20 Przygotowanie do kolokwiów -15 Suma godzin w semestrze -150
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
3
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium30h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
W: 15-150, L: 8-12
Cel przedmiotu:
Wykształcenie umiejętności prowadzenia podstawowych badań mikrobiologicznych. Przekazanie wiedzy na temat podstawowych grup mikroorganizmów występujących w środowiskach naturalnych oraz stosowanych w biogospodarce.
Treści kształcenia:
Mikrobiologia ogólna i jej zadania w procesach biotechnologicznych, ochronie środowiska i produkcji żywności. Występowanie i znaczenie mikroorganizmów w przyrodzie i gospodarce człowieka. Charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna mikroorganizmów. Mikroorganizmy a czynniki środowiskowe. Wpływ parametrów fizycznych i chemicznych na wzrost oraz metabolizm mikroorganizmów. Klasyfikacja mikroorganizmów, przegląd systematyczny mikroorganizmów. Skrining szczepów mających zastosowanie w bioinżynierii, metody ich identyfikacji i przechowywania. Mikroflora środowisk naturalnych (gleba, woda, powietrze).Metody hodowli drobnoustrojów. Wykorzystanie mikroorganizmów w procesach fermentacyjnych (fermentacja alkoholowa i mlekowa). Genetyka drobnoustrojów - przyczyny zmienności genetycznej (mutacje, rekombinacje). Rola nauk genetycznych w uzyskiwaniu wysoko aktywnych szczepów przemysłowych. Mikroflora produktów biotechnologicznych, źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych, mikroorganizmy chorobotwórcze, zatrucia pokarmowe. Organizacja i wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego oraz zasady bezpiecznej pracy w pracowni mikrobiologicznej. Bezpośrednie metody pomiaru liczby drobnoustrojów. Pośrednie metody pomiaru liczby drobnoustrojów. Morfologia bakterii. Morfologia drożdży. Morfologia grzybów strzępkowych. Oznaczanie przynależności systematycznej drobnoustrojów. Postępowanie diagnostyczne. Analiza mikrobiologiczna wody. Analiza mikrobiologiczna powietrza. Analiza mikrobiologiczna gleby - grupy fizjologiczne mikroorganizmów biorące udział w obiegu pierwiastków (węgla, azotu, siarki i fosforu). Procesy fermentacji i ich zastosowanie w biotechnologii (fermentacja alkoholowa lub mlekowa). Metody kontroli stanu higienicznego warunków produkcji.
Metody oceny:
-zaliczenie egzaminu (60%) -zaliczenie laboratorium (40%)
Egzamin:
tak
Literatura:
Libudzisz Z., Żakowska Z., Kowal K. Mikrobiologia techniczna t. I-II, PWN, Warszawa, 2007. Grabińska – Łoniewska, A. i wsp.: Ćwiczenia laboratoryjne z mikrobiologii ogólnej. Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa, 1999. Grabińska – Łoniewska, A. i wsp: Biologia środowiska. Wydawnictwo Seidel- Przywecki Sp. z o.o., Warszawa, 2011 Kunicki-Goldfinger Wł. Życie bakterii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005 Zaremba M. L., Baranowski J., Mikrobiologia lekarska. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa, 2001 Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2000 Ratledge C., Kristiansen B. Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa, 2011 Schlegel H.G. Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa, 1998, 2004.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W_01
Ma wiedzę z zakresu klasyfikacji, morfologii i fizjologii mikroorganizmów, w tym również chorobotwórczych
Weryfikacja: test otwarty, dyskusja podczas zajęć, egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W_02
Ma wiedzę na temat mikroflory środowisk naturalnych oraz podstawowych czynników abiotycznych wpływających na wzrost i metabolizm mikroorganizmów
Weryfikacja: test otwarty, dyskusja podczas zajęć, egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W_03
Zna metody hodowli mikroorganizmów oraz możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
Weryfikacja: test otwarty, dyskusja podczas zajęć, egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W_04
Zna podstawy genetyki oraz przyczyny zmienności genetycznej mikroorganizmów
Weryfikacja: test otwarty, dyskusja podczas zajęć, egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W05
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka obserwacja, wykonanie zadania praktycznego, prowadzenie dziennika laboratoryjnego
Student potrafi ocenić wpływ mikroorganizmów na jakość produktów biotechnologicznych.
Weryfikacja: U_04
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U09, K_U10, K_U05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U_01
Student stosuje zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium mikrobiologicznym.
Weryfikacja: obserwacja
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U08, K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U_02
Student potrafi stosować różne techniki mikroskopowe (preparaty przyżyciowe, preparaty trwałe) z użyciem obiektywu imersyjnego i suchego.
Weryfikacja: obserwacja, wykonanie zadania praktycznego, prowadzenie dziennika laboratoryjnego
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U05, K_U08
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U_03
Student wymienia, charakteryzuje oraz rozumie rolę drobnoustrojów występujących w środowiskach naturalnych i w produktach przemysłowych.
Weryfikacja: obserwacja, wykonanie zadania praktycznego, prowadzenie dziennika laboratoryjnego
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U05, K_U09
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K_01
Student potrafi pracować w zespole.
Weryfikacja: obserwacja
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka K_02
Student uczy się samodzielnie, w sposób ukierunkowany.
Weryfikacja: test otwarty, dyskusja podczas zajęć, egzamin pisemny
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01
Powiązane charakterystyki obszarowe: