- Nazwa przedmiotu:
- Biorafinerie
- Koordynator przedmiotu:
- Szczęsna-Antczak Mirosława, dr inż. Kolesińska Beata, dr hab. inż.
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biogospodarka
- Grupa przedmiotów:
- obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- 1110-BG000-ISP- 4003
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2019/2020
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wyk. Ćw. Lab. Proj. Sem. Inne Suma godzin w semestrze
15 0 30 0 0 0 45
Udział w konsultacjach 5
Udział w pisemnych i/lub praktycznych formach weryfikacji 4
Przygotowanie do zajęć i do sprawdzianów 16
Opracowanie pisemnych sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych 20
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,5
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1,5
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium30h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Znajomość podstaw chemii organicznej i nieorganicznej.
- Limit liczby studentów:
- 90
- Cel przedmiotu:
- 1. Zapoznanie z zasadami funkcjonowania biorafinerii różnych generacji i typów.
2. Zapoznanie z ogólnym składem chemicznym wykorzystywanej w biorafineriach biomasy i gamą produktów, które mozna otrzymać na drodze biorafinacji.
3. Zapoznanie z przykładami bezopdpadowych procesów biorafinacji.
- Treści kształcenia:
- Wykład: Zasada funkcjonowania biorafinerii. Rodzaje biorafinerii. Budowa podstawowych składników biomasy, takich jak polisacharydy, lignina, białka i lipidy oraz metody ich sepapracji przed dalszą konwersją. Wytwarzanie nowych chemikaliów w oparciu o zastosowanie biomasy oraz produktów odpadowych z przetwórstwa biomasy.
Laboratorium: (1) Wprowadzenie do pracy w laboratorium: program i organizacja zajęć oraz zasady bezpiecznej pracy. (2) Izolowanie frakcji białkowej z biomasy. (3) Izolowanie frakcji węglowodanowej z biomasy (algi). (4) Izolowanie ligniny z biomasy roslinnej. (5) Bezodpadowa biorafinacja wybranej biomasy roślinnej.
- Metody oceny:
- Zaliczenie wszystkich pisemnych sprawozdań z wykonanych ćwiczeń laboratoryjnych. Zaliczenie pisemnego testu, sprawdzajacego wiedzę uzyskaną podczas zajęć laboratoryjnych. Zaliczenie egzaminu końcowego. Ocena końcowa składa się w 75% z oceny z egzaminu i w 25% z oceny z testu z zajęć laboratoryjnych.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Biorafinerie przemysłowe i biała biotechnologia. Wyd. 1. Wydawcy: A. Pandey, R. Hofer, M. Taherzadeh, KM Namoothim, C Larroche, Elsevier, 2015, e-book ISBN: 9780446334641
1. Burczyk B. (2009) Biorafinerie: ile w nich chemii. Wiadomości Chemiczne, 63:739-776.
2. Szwach I., Kulesza R. 920140 Potencjał biomasy w aspekcie otrzymywania wybranych surowców i produktów chemicznych. Chemik, 68: 893-900.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się