- Nazwa przedmiotu:
- Działalność gospodarcza i zarządzania jakością
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Stanisław KOWALCZYK
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biogospodarka
- Grupa przedmiotów:
- obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- 1110-BG000-ISP- 6305
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2019/2020
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- W 20/+ ; Ć 20/+ ; S 5/ ; Razem: 45
aktywność / obciążenie studenta w godz.
1. Udział w wykładach / 20
2. Samodzielne studiowanie tematyki wykładów / 16
3. Udział w ćwiczeniach / 20
4. Samodzielne przygotowanie się do ćwiczeń / 16
5. Udział w seminariach / 5
6. Samodzielne przygotowanie się do seminariów / 4
7. Udział w konsultacjach / 6,75
8. Przygotowanie do zaliczenia / 13,5
Sumaryczne obciążenie pracą studenta: 101,25 / 3 ECTS
Zajęcia z udziałem nauczycieli: 1.+3.+5.+7=51.75 / 1,5 ECTS
Zajęcia o charakterze praktycznym: 3.+4.+5.+6.=45 / 1.5 ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,5
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1,5
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Podstawy zarządzania / bez wymagań wstępnych;
Infotechnologie / bez wymagań wstępnych;
Podstawy ekonomii / bez wymagań wstępnych;
Podstawy biogospodarki / bez wymagań wstępnych;
- Limit liczby studentów:
- 90
- Cel przedmiotu:
- Podstawowe pojęcia, klasyfikacja i zakres prowadzenia działalności gospodarczej. Podstawy prawne prowadzenia działalności gospodarczej. Zakładanie działalności gospodarczej w biogospodarce. Organizowanie i prowadzenie działalności gospodarczej. Analiza ekonomiczna w działalności gospodarczej. Kontrola i controling w działalności gospodarczej. Zawieszanie, wznawianie i zamykanie działalności gospodarczej. Podstawy zarządzania jakością w przedsiębiorstwie. Kompleksowe zarządzanie jakością. Podstawy przedsiębiorczości.
- Treści kształcenia:
- Wykład /metody dydaktyczne
1. Podstawowe pojęcia, klasyfikacja i zakres prowadzenia działalności gospodarczej / 2 godz.. Wprowadzenie. Pojęcia podstawowe. Klasyfikacja i zakres działalności. Klasyfikacja i charakterystyka przedsiębiorstw w obszarze biogospodarki.
2. Podstawy prawne prowadzenia działalności gospodarczej / 2 godz.. Uregulowania prawne. Formy organizacyjno-prawne. Charakterystyka form organizacyjno-prawnych, zalety i wad.
3. Zakładanie działalności gospodarczej w biogospodarce / 2 godz.. Zasady podejmowania działalności gospodarczej. Indywidualna działalność gospodarcza. Działalność regulowana i koncesjonowana. Formy rejestrowania działalności. Dokumentacja. Finansowanie działalności gospodarczej.
4. Organizowanie i prowadzenie działalności gospodarczej / 4 godz.. Formy administracyjno-produkcyjne i struktury organizacyjne. Charakterystyka struktur organizacyjnych. Obowiązki przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą. Proces planowania i organizowania. Budowanie relacji z klientem. Planowanie zapotrzebowania i dobór pracowników. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.. Wynagradzanie pracowników. Marketing i kreowanie wizerunku firmy. Nadzór nad wyposażeniem.
5. Analiza ekonomiczna w działalności gospodarczej / 2 godz.. Podstawowe wiadomości na temat budżetu firmy. Przychody. Rodzaje kosztów. Podstawowe wskaźniki kosztów. Cykl operacyjny. Należności i zobowiązania pieniężne. Zarządzanie długiem. Opodatkowanie działalności gospodarczej.
6. Kontrola i controling w działalności gospodarczej / 1 godz.. Zasady prowadzenia kontroli w przedsiębiorstwie. Urzędy upoważnione do kontroli. Uprawnienia urzędów przeprowadzających kontrolę. Controling i jego znaczenie.
7. Zawieszanie, wznawianie i zamykanie działalności gospodarczej. / 1godz. Przepisy prawa regulujące zawieszaniem, wznawianiem i zamykaniem działalności. Warunki, czynności i wymagane dokumenty.
8. Podstawy zarządzania jakością w przedsiębiorstwie / 3 godz. Wprowadzenie. Podstawowe pojęcia. Modele systemu zarządzania jakością. Polityka w dziedzinie jakości i jej cele. Integracja systemów zarządzania jakością. Wdrożenie, utrzymanie i doskonalenie systemu. Zasady, metody i narzędzia zarządzania jakością. Koszty jakości.
9. Kompleksowe zarządzanie jakością / 1 godz.. Geneza koncepcji TQM. Filozofia jakości wg E. Deminga. Podstawowe założenia TQM. Łańcuchy jakości..
10. Podstawy przedsiębiorczości / 1 godz.. Podstawowe pojęcia. Znaczenie i istota przedsiębiorczości. Zasady, czynniki i funkcje indywidualnej przedsiębiorczości. Bariery, przedsiębiorczość a ryzyko.
11. Kolokwium / 1 godz..
Metody dydaktyczne – wykłady w systemie audiowizualnym,
Ćwiczenia /metody dydaktyczne
1. Zakładanie indywidualnej działalności gospodarczej / 4 godz. Opracowanie algorytmu niezbędnych działań i czynności powiązanych oraz niezbędnych dokumentów na podstawie obowiązującego prawa..
2. Zakładanie działalności gospodarczej w formie spółki prawa cywilnego (handlowego) / 4 godz. Opracowanie algorytmu niezbędnych działań i czynności powiązanych oraz niezbędnych dokumentów na podstawie obowiązującego prawa.
3. Prowadzenie działalności gospodarczej / 4 godz. Opracowanie niezbędnych założeń i danych w zakresie prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej (działalności gospodarczej w formie spółki) .
4. Zawieszanie, wznawianie i zamykanie działalności gospodarczej / 4 godz. Opracowanie algorytmu niezbędnych działań i czynności powiązanych oraz niezbędnych dokumentów na podstawie obowiązującego prawa.
5. Wdrażanie systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie / 4 godz. Opracowanie mapy przebiegu procesów i projektu wybranych dokumentów zarządzania jakością (polityka jakości, procedura itp.),
Metody dydaktyczne – ćwiczenia audytoryjne grupowe, sprawdzian pisemny, krótka prezentacja własnych opracowań.
Seminarium /metody dydaktyczne
1. Przedsiębiorczość a sukces przedsiębiorcy / 3 godz.
2. Uwarunkowania i bariery przedsiębiorczości / 2 godz.
Metody dydaktyczne – prezentacja własnych opracowań.
- Metody oceny:
- Przedmiot zaliczany jest na podstawie: zaliczenia
Ćwiczenia zaliczane są na podstawie uzyskania pozytywnych ocen ze wszystkich ćwiczeń oraz opracowanych sprawozdań;
Seminaria zaliczane są na podstawie uzyskania pozytywnych ocen z przygotowanych prezentacji;
Zaliczenie z przedmiotu jest prowadzone w formie sprawdzianu pisemnego;
Warunkiem koniecznym do zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny ze sprawdzianu pisemnego, który obejmuje całość treści programowych przedmiotu oraz uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń i seminarium.
efekty W1, W2,W3 sprawdzane są podczas zaliczenia ćwiczeń i seminarium oraz kolokwium;
efekt U1 sprawdzany jest podczas zaliczenia, ćwiczeń i seminarium;
efekt K1, K2 – sprawdzany jest w czasie realizacji ćwiczeń i seminarium.
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- podstawowa:
• Kowalczyk S., Korwin-Szymanowska A., Działalność gospodarcza w branży mechanicznej. WSiP, Warszawa 2016.
Hamrol A; W. Mantura W.; Zarządzanie jakością. Wyd. Inst. Tech. Ekspl. Radom 2007.
Zieliński K., Formy i przejawy współczesnej przedsiębiorczości w Polsce. Difin, Warszawa 2014.
uzupełniająca:
Juran J., Gryna F.; Jakość, projektowanie, analiza. Warszawa 1974.
Bank J.: Zarządzanie przez jakość. Warszawa 1997.
Polska Klasyfikacja Działalności - PKD - 2007
Ustawa prawo o swobodzie działalności gospodarczej.
Kodeks spółek handlowych.
Normy – ISO 9001:2015, ISO 14001:2015. PN EN ISO 9001:2009; PN EN ISO 14001:2005; PN-N 18001:2004; TC 16 949:2002
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W_01
- Student ma podstawową wiedzę w zakresie wybranych problemów działalności gospodarczej: klasyfikacji działalności, regulacji prawnych, form, zakładania, prowadzenia, zawieszania i likwidacji działalności gospodarcze
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W18
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W_02
- Student zna pojęcia, zasady, metody i narzędzia zarządzania jakością
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W18
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W_03
- Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W20
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U_01
- przedsiębiorczości / K_W20++,
U1 – Student ma przygotowanie niezbędne do pracy w przedsiębiorstwach przemysłowych w obszarze biogospodarki, potrafi założyć indywidualną działalność gospodarczą
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U11, K_U16
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K_01
- Student nabywa umiejętności pracy w grupie, odpowiedzialności za własną pracę; ma świadomość wpływu skutków działalności gospodarczej na pozatechniczne aspekty działalności inżyniera
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K02, K_K03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka K_02
- student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: