Nazwa przedmiotu:
Ergonomia i bezpieczeństwo pracy
Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. n. med. Leszek Kryst
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Elektronika i Telekomunikacja
Grupa przedmiotów:
Przedmioty ekonomiczno-społeczne
Kod przedmiotu:
EBPZ
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 70 godz. - praca z multimedialnym materiałem w którego skład wchodzą: informacje tekstowe z 7 modułów: 1. Ergonomia, 2. Prawna ochrona pracy, 3. Czynniki antropometryczne i biomechaniczne, 4. Czynniki fizjologiczne, 5. Czynniki psychologiczne i społeczne, 6. Zagrożenia czynnikami niebezpiecznymi i szkodliwymi w środowisku pracy, 7. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy. W skład modułów wchodzą także prezentacje komputerowe oraz testy sprawdzające wiedzę z opanowanego materiału. - 4 godz. - udział w zajęciach stacjonarnych, - 2 godz. - egzamin
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- kilkanaście godzin - zajęcia stacjonarne, konsultacje: telefoniczne, za pomocą poczty elektronicznej, bezpośrednie spotkania z wykładowcami.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
- obowiązek wyboru przedmiotu
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest wyposażenie studentów w interdyscyplinarną wiedzę dotyczącą uwarunkowań funkcjonowania człowieka w środowisku pracy, rozpoznawania, oceniania i kontrolowania występujących zagrożeń w środowisku pracy, doradzania w projektowaniu i wyposażaniu stanowisk pracy, zarządzania bezpieczeństwem pracy, ograniczania negatywnych skutków dla człowieka i środowiska naturalnego związanych z procesami pracy.
Treści kształcenia:
Na przedmiot składają się następujące zagadnienia: 1. Ergonomia. 2. Prawna ochrona pracy. 3. Czynniki antropometryczne i biomechaniczne. 4. Czynniki fizjologiczne. 5. Czynniki psychologiczne i społeczne. 6. Zagrożenia czynnikami niebezpiecznymi i szkodliwymi w środowisku pracy. 7. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy.
Metody oceny:
Na zakończenie przedmiotu egzamin pisemny w formie testu.
Egzamin:
tak
Literatura:
- "Nauka o pracy - bezpieczeństwo, higiena i ergonomia" http://www.nauka.gov.pl/pakiet-edukacyjny-dla-uczelni-nauka-o-pracy/ - "Bezpieczeństwo i higiena pracy" - redaktor naukowy: prof. dr hab. med. Danuta Koradecka, CIOP-PIB, Warszawa 2008
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka ERG_W01
- zna regulacje prawne związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, - zna ogólną charakterystykę zagrożeń w środowisku pracy i wie jak je minimalizować, - posiada wiedzę na temat zasad ergonomicznego projektowania środowiska pracy z uwzględnieniem psychofizjologicznych możliwości człowieka.
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W08
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WK

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka ERG_U01
- potrafi sformułować główne zadania w zakresie bhp dla zakładu pracy i ocenić jak są realizowane, - potrafi rozwiązywać proste zadania związane z ergonomicznym kształtowaniem środowiska pracy,
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U05, K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_UU, I.P6S_UO, III.P6S_UW.2.o

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka ERG_K01
- ma świadomość znaczenia bezpiecznych, higienicznych i ergonomicznych warunków pracy dla jakości i efektywności pracy człowieka,
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_KO