Nazwa przedmiotu:
Encyklopedia materiałów
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Michał Sarnowski
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inżynieria Zarządzania
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
2 ECTS 12h wykład + 10h ćwiczenia + 5h zapoznanie się ze wskazaną literaturą + 10h przygotowanie do ćwiczeń +10h przygotowanie do zaliczenia przedmiotu +3h konsultacji = 50h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1 ECTS 12h wykład + 10h ćwiczenia +3h konsultacji= 25h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,52 ECTS 10h ćwiczenia + 5h zapoznanie się ze wskazaną literaturą + 10h przygotowanie do ćwiczeń +10h przygotowanie do zaliczenia przedmiotu +3h konsultacji = 38h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład12h
  • Ćwiczenia10h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał wiedzę z zakresu rodzajów i wykorzystania materiałów technicznych; - potrafił odpowiednio dobierać i stosować materiały techniczne - potrafił jasno i czytelnie przekazać wiedzę z zakresu materiałów technicznych
Treści kształcenia:
A. Wykład: 1. Wprowadzenie. Materia i jej składniki. Inżynieria materiałowa. Rola materiałów w tworzeniu infrastruktury krytycznej 2. Podstawowe właściwości materiałów technicznych 3. Materiały techniczne naturalne - drewno, minerały, skały 4. Materiały techniczne inżynierskie - metale i ich stopy 5. Materiały techniczne inżynierskie - spiekane i ceramiczne, szkło i ceramika szklana 6. Materiały techniczne inżynierskie - polimerowe, kompozytowe i nowoczesne materiały konstrukcyjne, funkcjonalne oraz spe-cjalne (w tym „inteligentne”) 7. Nowoczesne metody badań i oceny jakości materiałów B. Ćwiczenia: 1. Wprowadzenie, materiały techniczne naturalne i inżynierskie 2. Prezentacje studentów
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: Test teoretyczny 2. Ocena sumatywna: Ocena w skali 2-5 B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: Referat - prezentacja streszczająca wybrane zagadnienie z zakresu materiałów technicznych oraz aktywny udział w zajęciach. 2. Ocena sumatywna: Ocena w skali 2-5 E. Końcowa ocena z przedmiotu: : średnia ważona oceny z wykładu i ćwiczeń
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Ciszewski A., Radomski T., Szummer A., 2009, Materiałoznawstwo, Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej 2. Biernat J., 2016, Materiałoznawstwo, Gdańsk: Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej Uzupełniająca: 1. Trepczyńska-Łent M., 2013, Materiałoznawstwo, Bydgoszcz: Wydawnictwo Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy 2. Blicharski M., 2012, Warszawa: Inżynieria materiałowa, Wydawnictwo WNT 3. Osiecka E., 2002, Materiały budowlane: właściwości techniczne i zdrowotne, Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa Osiecka E., 2003, Materiały budowlane: kamień, ceramika, szkło, Warszawa: Oficyna Wydawnicza Poli-techniki Warszawskiej 4. Osiecka E., 2005, Materiały budowlane: spoiwa mineralne, kruszywa, Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej 5. Osiecka E., 2005, Materiały budowlane: tworzywa sztuczne, Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 6. Piłat, J.,Radziszewski P., Król J., 2015, Technologia materiałów i nawierzchni asfaltowych, Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt I1_W02
Absolwent zna i rozumie teorię oraz ogólną metodologię badań w zakresie inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań technologii produkcyjnych
Weryfikacja: Znajomość i zrozumienie teorii oraz metodologii przedstawionej na wykładzie zostanie zweryfikowana na podstawie testu sprawdzającego.
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt I1_U02
Absolwent potrafi identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań technologii produkcyjnych
Weryfikacja: Umiejętność wykorzystania wiedzy z zakresu technologii produkcyjnych, w kontekście podstawowych zjawisk i procesów społecznych zostanie zweryfikowana na podstawie testu sprawdzającego.
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_U19
Absolwent potrafi planować i organizować pracę – indywidualną oraz w zespole oraz współdziałać z innymi osobami w ramach prac zespołowych (także o charakterze interdyscyplinarnym)
Weryfikacja: Weryfikacja umiejętności planowania i organizowania pracy – indywidualnej oraz w zespole oraz współdziałania z innymi osobami w ramach prac zespołowych zostanie przeprowadzona na podstawie ćwiczenia polegającego na wykonaniu i zaprezentowaniu referatu - prezentacji
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_U17
Absolwent potrafi prezentować wyniki swojej pracy
Weryfikacja: Weryfikacja umiejętności prezentowania wyników swojej pracy zostanie przeprowadzona na podstawie ćwiczenia polegającego na wykonaniu i zaprezentowaniu referatu - prezentacji streszczającej wybrane zagadnienie z zakresu materiałów stosowanych w przemyśle
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt I1_K01
Krytycznej oceny posiadanej wiedzy
Weryfikacja: Ćwiczenie polegające na wykonaniu i przedstawieniu prezentacji podlegającej ocenie, będzie wymagało dokonania oceny i selekcji nabytej wiedzy uzyskanych informacji w zakresie omawianego zagadnienia w celu jego przedstawienia w sposób zwięzły i zgodny z zakresem tematu.
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: