Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie produkcją
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Rostek Michaela
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
3 ECTS: 10h wykłady + 10h ćwiczenia + 20h opracowanie ćwiczeń + 12h studiowanie literatury + 20h przygotowanie się do egzaminu + 3h konsultacje = 75h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,92 ECTS: 10h wykłady + 10h ćwiczenia + 3h konsultacje = 23h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2,6 ECTS: 10h ćwiczenia + 20h opracowanie ćwiczeń + 12h studiowanie literatury + 20h przygotowanie się do egzaminu + 3h konsultacje = 65h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład10h
  • Ćwiczenia10h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Pojęcie organizacji, funkcje organizacji, funkcje zarządzania
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał podstawową wiedzę z zakresu pojęć, problemów i metod organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie - potrafił analizować i rozwiązywać wybrane problemy związane z organizacją i zarządzaniem procesami produkcyjnymi w przedsiębiorstwie z wykorzystaniem odpowiednich metod - uznawał znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w obszarze zarządzania produkcją oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie.
Treści kształcenia:
Wykład: 1. Wprowadzenie do zarządzania produkcją. Produkt – wyrób lub usługa, System produkcyjny, proces produkcyjny (2h) 2. Struktura produkcyjna; typy, formy i odmiany organizacji produkcji (2h) 3. Cykl produkcyjny, zapasy produkcyjne (2h) 4. Istota planowania i sterowania produkcją, hierarchia i zakres planów, produkcja na zapas i na zamówienie, (2h) 5. Istota podejścia procesowego w zarządzaniu produkcją. Współczesne koncepcje zarządzania produkcją (2h) 6. Systemy MRP. Teoria ograniczeń (2h). 7. JIT i Lean Management (2h) 8. Współczesne trendy w zarządzaniu produkcją. Podsumowanie. (1h) Ćwiczenia: 1. Wprowadzenie do ćwiczeń. Metody prognozowania popytu (2h) 2. Rozmieszczenie stanowisk w komórce produkcyjnej I stopnia (metoda Schmigalli) (2h) 3. Projektowanie harmonogramów (układy: szeregowy, szeregowo-równoległy, równoległy) (2h) 4. Planowanie wg cyklu produkcyjnego (2h.) 5. Planowanie potrzeb materiałowych (MRP) (2h) 6. Wąskie gardło w procesie produkcyjnym (2h) 7. Podsumowanie. Zaliczenie ćwiczeń.
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: ocena aktywności studentów podczas zajęć wykładowych prowadzonych w formie interaktywnej, 2. Ocena sumatywna : wynik egzaminu pisemnego oraz w szczególnych przypadkach dodatkowo ustnego; ocena z egzaminu w zakresie 2-5; do zdania egzaminu wymagane jest uzyskanie oceny >=3. B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonywanie zadań ćwiczeniowych; elementy zadań są dyskutowane i weryfikowane jest ich zrozumienie. 2. Ocena sumatywna oceniana jest wartość merytoryczna zadań ćwiczeniowych samodzielnie rozwiązanych przez studentów na indywidualnych zestawach danych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania ćwiczeniowego oceny >=3: D. Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli oceny z wykładu i ćwiczeń są >=3; ocena z przedmiotu jest obliczana zgodnie z formułą: 1/2 * ocena z ćwiczeń + 1/2 * ocena z wykładu (egzaminu).
Egzamin:
tak
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Pająk E. Klimkiewicz M. Kosieradzka A. 2014, Zarządzanie produkcją i usługami, Warszawa: PWE 2. Bałuk J. 2015, Podstawy organizacji produkcji, Warszawa: OWPW 3. Kosieradzka A. (red.) 2016, Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia. Warszawa: OWPW, 4. Banaszak Z., Kłos S., Mleczko J. 2016, Zintegrowane systemy zarządzania, Warszawa: PWE 5. Szatkowski K. (red.) 2014, Nowoczesne zarządzanie produkcją. Warszawa: PWN Uzupełniająca: 1. Brzeziński M. (red),2002, Organizacja i sterowanie produkcją, Warszawa: Placet 2. Durlik I. 2004, Inżynieria zarządzania, cz. I i II, Warszawa: Placet 3.Waters D. 2001, Zarządzanie operacyjne. Warszawa: PWN
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt Z1_W01
Absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem zarządzania przedsiębiorstwem/organizacją
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z1_W07
Absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie identyfikacji, tworzenia i optymalizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów zarządzania
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Z1_U01
Absolwent potrafi identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań zarządzania przedsiębiorstwem/ organizacją
Weryfikacja: Rozwiązania ćwiczeń i egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z1_U06
Absolwent potrafi identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu identyfikacji, tworzenia i optymalizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów zarządzania
Weryfikacja: Rozwiązania ćwiczeń i egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Z1_K01
Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z1_K02
Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: