Nazwa przedmiotu:
Funkcjonowanie ekosystemów
Koordynator przedmiotu:
dr hab. Skala Agnieszka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Specjalność: Zarządzanie ekosystemem przedsiębiorczości
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
2 ECTS: 15h wykład + 15h projekt + 15h przygotowanie projektu + 5h konsultacji= 50h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,4 ECTS: 15h wykład + 15h ćwiczenia +5h konsultacji = 35h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,4 ECTS: 15h projekt + 15h przygotowanie projektu + 5h konsultacji= 35h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt15h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Zarządzanie Ekosystemem Przedsiębiorczości 1
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (projekt)
Cel przedmiotu:
Pogłębiona wiedza o tworzeniu, roli i funkcjonowaniu ekosystemów przedsiębiorczości w Polsce i na świecie.
Treści kształcenia:
A. Wykład: 1. Pogłębiona wiedza o funkcjonowaniu ekosystemów przedsiębiorczości w Polsce i na świecie (2,5h) 2. Pogłębiona wiedza o metrykach i wynikach badań ekosystemów w Polsce i na świecie (2,5h) 3. Case studies (3h) 4. Wizyty szefów ekosystemów przedsiębiorczości (2h) D. Projekt: 1. Praca projektowa w grupach – projekt ekosystemu przedsiębiorczości (10h) 2. Przygotowanie i prezentacje końcowe projektów (5h)
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: egzamin pisemny lub ustny z wiedzy 2. Ocena sumatywna : wynik egzaminu i aktywność na wykładach D. Projekt: 1. Ocena formatywna: praca projektowa w grupach 2. Ocena sumatywna: ocena projektu wraz z ocena aktywności na zajęciach E. Końcowa ocena z przedmiotu: ocena sumaryczna 30% wagi wykład 70% projekt
Egzamin:
tak
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Senor D., Singer S. 2013 Naród startupów. Historia cudu gospodarczego Izraela, Warszawa: Studio Emka 2. Feld B. 2013 Społeczności startupowe. Warszawa: Fijor Publishing Uzupełniająca: -
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt Z2_W06
Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu teorie naukowe właściwe dla nauki o przedsiębiorczości oraz kierunki jej rozwoju, a także zaawansowaną metodologię badań
Weryfikacja: Egzamin
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z2_W10
Student zna i rozumie główne trendy rozwojowe w zakresie innowacyjności i przedsiębiorczości
Weryfikacja: Egzamin i praca projektowa
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Z2_U06
Student potrafi identyfikować, interpretować i wyjaśniać złożone zjawiska i procesy społeczne oraz relacje między nimi z wykorzystaniem wiedzy z zakresu przedsiębiorczości
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z2_U11
Student potrafi analizować, prognozować i modelować złożone procesy społeczne z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi z zakresu przedsiębiorczości, w tym narzędzi IT
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Z2_K03
Student wypełniania zobowiązań wobec organizacji oraz inspirowania i organizowania działalności na rzecz organizacji
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Z2_K05
Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: