Nazwa przedmiotu:
Robotyzacja procesów przemysłowych
Koordynator przedmiotu:
dr inż. K. Kukiełka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Automatyka Robotyka i Informatyka Przemysłowa
Grupa przedmiotów:
Wariantowe
Kod przedmiotu:
RPP
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium15h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Automatyka procesów dyskretnych i podstawy robotyki. Robotronika. Metrologia i robotyka pomiarowa.
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Nabycie umiejętności analizy procesów produkcyjnych pod kątem możliwości robotyzacji, doboru robotów i urządzeń współpracujących na stanowiska zrobotyzowane.
Treści kształcenia:
Podstawowe pojęcia automatyzacji i robotyzacji; klasyfikacja procesów przemysłowych. Zasady i cele automatyzacji i robotyzacji procesów przemysłowych; potrzeby i bariery automatyzacji i robotyzacji. Podatność procesu na automatyzację i robotyzację. Aspekty techniczno-organizacyjne zastosowań robotów; przedsięwzięcie robotyzacyjne. Techniczno-organizacyjne przygotowanie automatyzacji i robotyzacji; sterowanie czynnościami transportowymi. Krajowy rynek techniki robotyzacyjnej; integratorzy automatyki i robotyki. Systemy automatycznej wymiany chwytaków i narzędzi. Zastosowanie systemów wizyjnych w systemach automatyki i robotach przemysłowych. Aspekty ekonomiczne automatyzacji i robotyzacji. Bezpieczeństwo pracy z maszynami manipulacyjnymi. Zastosowanie robotów przemysłowych do realizacji zdań transportowych i technologicznych. Automatyzacja i robotyzacja wybranych gałęzi przemysłu: samochodowego, zgrzewania punktowego i spawania. Robotyzacja wybranych gałęzi przemysłu: spożywczego, elektrycznego/elektronicznego. Robotyzacja wybranych procesów technologicznych: montażu, pomiarów i kontroli, pakowania i paletyzacji. Robotyzacja wybranych procesów technologicznych: nanoszenia warstw ochronnych i malowania natryskowego.
Metody oceny:
Zaliczenie wykładu poprzez ocenę prezentacji projektu. ocena wykonania laboratorium. ocena wykonania projektu.
Egzamin:
Literatura:
Olszewski M. (red): Manipulatory i roboty przemysłowe. Automatyczne maszyny manipulacyjne. WNT, Warszawa 1992. Morecki A., Knapczyk J. (red.): Podstawy robotyki. Teoria i elementy manipulatorów i robotów. WNT, Warszawa 1999. Honczarenko J.: Roboty przemysłowe. Budowa i zastosowanie. WNT, Warszawa 2004. Barczyk J., Igielski J., Łunarski J.: Układy podawania w systemach automatycznego montażu. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1996. Barczyk J.: Laboratorium podstaw robotyki. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1994.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka RPP_IIst_W01
Zna elementy wchodzące w skład zrobotyzowanych stanowisk produkcyjnych z szczególnym uwzględnieniem najnowszych tendencji panujących na runku.
Weryfikacja: Ocena prezentacji na wykładzie zrealizowanego indywidualnego projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W03, K_W12
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG.o
Charakterystyka RPP_IIst_W02
Zna czynniki wpływające na podatność procesu na robotyzację.
Weryfikacja: Ocena prezentacji na wykładzie zrealizowanego indywidualnego projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W11, K_W12
Powiązane charakterystyki obszarowe: III.P7S_WG, I.P7S_WG.o

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka RPP_IIst_U01
Potrafi dobrać właściwe urządzenia współpracujące z robotem w tym urządzenia automatyki, systemy wizyjne oraz połączyć je w jedną linię produkcyjną.
Weryfikacja: Ocena realizacja ćwiczeń laboratoryjnych i projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U14
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_UW.o, I.P7S_UK, P7U_U, III.P7S_UW.o
Charakterystyka RPP_IIst_U02
Potrafi poprawnie przeprowadzić proces projektowania zrobotyzowanej linii produkcyjnej, dokonać podziału zakresu prac na wśród osób zaangażowanych w projekt.
Weryfikacja: Ocena realizacji projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U05, K_U02
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_UW.o, III.P7S_UW.o, I.P7S_UK, P7U_U

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka RPP_IIst_K01
Posiada świadomość kosztów związanych z wdrożeniem robotyzacji oraz jej wpływu na rynek pracy.
Weryfikacja: Ocena prezentacji na wykładzie zrealizowanego indywidualnego projektu, ocena realizacji projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: P7U_K, I.P7S_KO, I.P7S_KR