Nazwa przedmiotu:
Ekonometria
Koordynator przedmiotu:
dr hab. Rządkowski Grzegorz prof. PW
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
3 ECTS: 15h wykład + 15h ćwiczenia + 15h przygotowanie projektu zespołowego + 15h studiowanie literatury + 10h praca domowa + 10h przygotowanie do egzaminu + 10h konsultacje przedmiotowe = 90h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,33 ECTS 15h ćwiczenia + 15h wykład + 10h konsultacje przedmiotowe = 40h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2,5 ECTS: 15h ćwiczenia + 15h przygotowanie projektu zespołowego + 15h studiowanie literatury + 10h praca domowa + 10h przygotowanie do egzaminu + 10h konsultacje przedmiotowe = 75h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Umiejętności matematyczne, wiedza i umiejętności z zakresu staty-styki opisowej i matematycznej. Znajomość arkusza kalkulacyjnego np. Excel.
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem zajęć jest omówienie zagadnień związanych z budową, szacowaniem i weryfikacją modeli ekonometrycznych. Nacisk zostanie położony na praktyczne zastosowanie ekonometrii do badań przy użyciu danych empirycznych.
Treści kształcenia:
A. Wykład: 1. Ekonometria jako dyscyplina naukowa i jej miejsce w gospo-darce 2. Kowariancja, wariancja i korelacja 3. Prosta regresja liniowa, metoda najmniejszych kwadratów 4. Klasyczny model regresji liniowej 5. Zmienne sztuczne 6. Weryfikacja modelu 7. Modele nieliniowe 8. Zastosowanie ekonometrii 9. Szeregi czasowe B. Ćwiczenia (rozwiązywanie zadań z wykorzystaniem arkusza kalkulacyjnego i programu GRETL): 1. Prosta regresja liniowa, metoda najmniejszych kwadratów 2. Klasyczny model regresji liniowej 3. Zmienne sztuczne 4. Weryfikacja modelu 5. Modele nieliniowe 6. Zastosowanie ekonometrii 7. Szeregi czasowe
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: aktywność studentów 2. Ocena sumatywna : ocena rezultatów pracy na egzaminie B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: ocena rezultatów pracy zespołowej wykony-wanej przez studentów podczas przygotowania projektu 2. Ocena sumatywna: ocena rezultatów pracy zespołowej podczas prezentacji projektu E. Końcowa ocena z przedmiotu: 40% egzamin, 30% projekt, 30% praca na ćwiczeniach
Egzamin:
tak
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Nowak, E., 2007. Zarys metod ekonometrii. Warszawa: PWN. 2. Dougherty, Ch., 2013. Introduction to Econometrics (3rd eds). Oxford: Oxford University Press (5th eds, 2017) Uzupełniająca: 1. Witkowska, D., 2012. Podstawy Ekonometrii i Teorii Progno-zowania. Warszawa: Oficyna Ekonomiczna. 2. Kukuła, K., 2009. Wprowadzenie do Ekonometrii. Warszawa: PWN.
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil praktyczny - wiedza

Efekt Z2_K01
Student posiada zdolność porządkowania wykonywanych zadań według stopnia ich ważności z punktu widzenia realizacji celu
Weryfikacja: Przygotowanie projektu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt Z2_W06
Student posiada elementarną wiedzę z zakresu badań statystycznych, analizy: struktury, współzależności, dynamiki; celu i metod ekonometrii, klasyfikacji modeli, etapów modelowania ekonometrycznego.
Weryfikacja: Egzamin, rozwiązywanie zadań w czasie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Z2_U07
Student potrafi pozyskiwać dane statystyczne, konstruować i weryfikować modele ekonometryczne oraz interpretować wyniki.
Weryfikacja: Przygotowanie projektu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: