- Nazwa przedmiotu:
- Przedsiębiorczość
- Koordynator przedmiotu:
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Administracja
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- A22_P
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- ogółem 50 godzin
w tym uczestnictwo ćwiczeniach 15 godzin
praca własna 35 godzin
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,6 p. ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0,6 p. ECTS
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Brak.
- Limit liczby studentów:
- cały rok
- Cel przedmiotu:
- Przekazanie wiedzy z zakresu przedsiębiorczości oraz podstawowych informacji niezbędnych do podjęcia decyzji o rozpoczęciu i prowadzeniu własnej działalności gospodarczej. Przygotowanie studentów do pełnienia roli przedsiębiorcy i podejmowania funkcji menedżera w warunkach ryzyka i zmienności otoczenia.
- Treści kształcenia:
- 1. Pojęcie przedsiębiorczości, przedsiębiorcy, przedsiębiorstwa.
2. Formy organizacyjno- prawne przedsiębiorstw.
3. Koncepcje zarządzania przedsiębiorstwem.
4. Biznesplan.
5. Źródła finansowania działalności przedsiębiorstwa.
7. Przedsiębiorczość międzynarodowa
8. Polskie przedsiębiorstwa na rynkach zagranicznych.
- Metody oceny:
- Stosuje się następujące kryteria:
- praca pisemna 90%
- aktywność na zajęciach 10%
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Literatura podstawowa:
Lisowska R., Ropęga J., Przedsiębiorczość i zarządzanie w małej i średniej firmie: teoria i praktyka., Wydaw. Uniwersytetu Łódzkiego, 2016
Brzozowska A., Postuła I., Kłobukowski P. (red.): Przedsiębiorczość: studia przypadków. Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015
Literatura uzupełniająca:
Skrzypek J. T., Biznes plan w 10 krokach: przewodnik od pomysłu do wdrożenia, Wydaw. POLTEXT, Warszawa 2014
Horosz P., (red.), Antoniuk J., Prawne podstawy przedsiębiorczości, Wolters Kluwer, Warszawa 2009
- Witryna www przedmiotu:
- ---
- Uwagi:
- ---
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W_01
- Student posiada interdyscyplinarną wiedzę dotyczącą procesów zachodzących wewnątrz
przedsiębiorstwa. W szczególności dotyczy to źródeł przewag konkurencyjnych przedsiębiorstwa.
Weryfikacja: praca pisemna, udział w dyskusji.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG, II.S.P7S_WG.1
- Charakterystyka W_02
- Student posiada wiedzę na temat źródeł finansowania działalności gospodarczej.
Weryfikacja: praca pisemna,udział w dyskusji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG, II.X.P7S_WG.1.o, II.S.P7S_WG.1, II.H.P7S_WG.2
- Charakterystyka W_03
- Student posiada wiedzę dotyczącą wybranych uwarunkowań prawnych zachodzących w otoczeniu przedsiębiorstwa.
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W01, K_W03, K_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
II.H.P7S_WG.1.o, I.P7S_WK, II.X.P7S_WG.1.o, II.S.P7S_WG.1, II.S.P7S_WG.2, II.H.P7S_WG.2, I.P7S_WG
- Charakterystyka W_04
- Student ma wiedzę nt. wspierania i barier przedsiębiorczości w Polsce
Weryfikacja: praca pisemna, aktywność na zajęciach
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WK, II.X.P7S_WG.1.o, II.S.P7S_WG.1, II.S.P7S_WG.2, II.H.P7S_WG.1.o, II.H.P7S_WG.2
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U_01
- Student potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania prostych problemów spotykanych w przedsiębiorstwie
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_UW, II.X.P7S_UW.2, II.S.P7S_UW.1, II.S.P7S_UW.2.o, II.S.P7S_UW.3.o, II.H.P7S_UW.1, II.H.P7S_UW.2.o
- Charakterystyka U_02
- Student potrafi dobrać odpowiednią formę organizacyjno-prawną dla przedsiębiorstwa
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U04, K_U06, K_U03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_UW, II.X.P7S_UW.2, II.S.P7S_UW.1, II.S.P7S_UW.2.o, II.S.P7S_UW.3.o, II.H.P7S_UW.1, II.H.P7S_UW.2.o, I.P7S_UK, II.X.P7S_UW.3.o
- Charakterystyka U_03
- Student potrafi identyfikować dostępne źródła danych, korzystać z zawartej w nich wiedzy,
informacji oraz danych, a także - interpretować pozyskane dane z wykorzystaniem systemów
teleinformatycznych.
Weryfikacja: W trakcie zajęć studenci wykonują zadania sprawdzające opanowanie podstawowych umiejętności doboru źródeł danych
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U12
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.2, II.X.P7S_UW.2, II.S.P7S_UW.2.o
- Charakterystyka U_04
- Student potrafi samodzielnie lub w zespole podejmować decyzje dotyczące rozwiązań innowacyjnych
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja na zajęciach
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U02
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_UW, II.S.P7S_UW.1, II.S.P7S_UW.2.o, II.H.P7S_UW.1, II.H.P7S_UW.2.o
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K_01
- Student ćwiczy kompetencje komunikowania się, oraz pracy w zespole.
Weryfikacja: w trakcie pracy grupy, a także w toku dyskusji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KO
- Charakterystyka K_02
- Student nabywa kompetencje niezbędne do podjęcia decyzji o rozpoczęciu i prowadzeniu własnej działalności gospodarczej lub prowadzeniu działań przedsiębiorczych w
ramach przedsiębiorstwa.
Weryfikacja: praca pisemna, dyskusja
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KO, I.P7S_KR