Nazwa przedmiotu:
Przedmiot kierunkowy do wyboru A: Analiza termiczna w badaniach właściwości substancji
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Iwona Wilińska
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
Wspólne dla kierunku
Kod przedmiotu:
CS2A_04/01
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 30, przygotowanie do zaliczenia - 20, razem - 50 h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Wykłady - 30 h; Razem - 30 h = 1,2 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
Wykład: min. 15
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta wiedzy i umiejętności w zakresie możliwości wykorzystania szeroko pojętej analizy termicznej, praktycznych i naukowych kierunków jej zastosowań, wyznaczania różnych parametrów i oceny właściwości substancji na podstawie uzyskanych wyników.
Treści kształcenia:
Sposoby prowadzenia badań metodami analizy termicznej, typowe kształty krzywych TG, DTG i DTA / DSC, wpływ warunków eksperymentalnych na kształt rejestrowanych krzywych, aparatura, interpretacja wyników Inne metody analizy termicznej, aparatura, interpretacja wyników. Pokazanie możliwości wykorzystania metod analizy termicznej w badaniach odporności termicznej substancji, przebiegu reakcji chemicznych, badania przemian fazowych, określania składu jakościowego i ilościowego badanych związków itp. Pokazanie możliwości wykorzystania analizy termicznej w połączeniu z innymi metodami, takimi jak: dylatometria, rentgenografia, absorpcja w podczerwieni, mikroskopia skaningowa. Wykorzystanie analizy termicznej w badaniach różnych materiałów, takich jak: materiały farmakologiczne, polimery i tworzywa sztuczne, produkty spożywcze, wybrane materiały nieorganiczne i inne. Wykorzystanie analizy termicznej na różnych etapach powstawania danego materiału. Określanie charakterystycznych właściwości materiałów, wskazujących na możliwości ich zastosowania.
Metody oceny:
Dwa kolokwia pisemne. Ocena końcowa - średnia ocen z dwóch kolokwiów.
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Schultze D., Termiczna analiza różnicowa, PWN, Warszawa, 1974 2. Materiały reklamowe i informacyjne firm zajmuących się dystrybucją aparatury do analizy termicznej 3. Czasopisma: Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, Thermochimica Acta
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
Program studiów opracowany na podstawie programu nauczania zmodyfikowanego w ramach Zadania 8 Programu NERW.

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W03
Ma rozszerzoną i pogłębioną wiedzę dotyczącą przydatności różnych metod analizy termicznej do rozwiązywania niektórych zagadnień związanych z technologią chemiczną.
Weryfikacja: Kolokwia / egzamin.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C2A_W03
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG.o
Charakterystyka W15
Zna podstawowe metody i techniki związane z wyznaczaniem niektórych parametrów i oceną właściwości substancji za pomocą metod analizy termicznej
Weryfikacja: Kolokwia / egzamin.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C2A_W15
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG.o

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U08
Potrafi interpretować wyniki badań materiałów uzyskane za pomocą analizy termicznej i wyciągać wnioski.
Weryfikacja: Kolokwia / egzamin.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C2A_U08
Powiązane charakterystyki obszarowe: III.P7S_UW.o
Charakterystyka U09
Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę z zakresu analizy termicznej do rozwiązywania niektórych zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych.
Weryfikacja: Kolokwia / egzamin.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C2A_U09
Powiązane charakterystyki obszarowe: III.P7S_UW.o
Charakterystyka U15
Potrafi dokonać oceny właściwości produktów polimerowych i innych wybranych materiałów organicznych i nieorganicznych, interpretując wyniki uzyskane za pomocą metod analizy termicznej.
Weryfikacja: Kolokwia / egzamin.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C2A_U15
Powiązane charakterystyki obszarowe: III.P7S_UW.o