- Nazwa przedmiotu:
- Systemy zapewnienia jakości (HES)
- Koordynator przedmiotu:
- - dr hab. inż. Małgorzata Jaworska, prof. PW
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biogospodarka
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- -W celu osiągnięcia przewidzianych efektów kształcenia student powinien:
1. wysłuchać wykładu (15 godz.)
2. czynnie brać udział w ćwiczeniach (15 godz.).
3. przygotowywać się do ćwiczeń, praca własna (10 godz)
4. przygotować się do kolokwium zaliczeniowego (10 godz.)
Razem nakład pracy studenta: 50h, co odpowiada 2 punktom ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- - wykład (15 godz.)
- ćwiczenia (15 godz.)
Razem 30 godz. co odpowiada 1 pkt ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- - ćwiczenia (15 godz.)
- przygotowanie się do ćwiczeń, praca własna (10 godz)
- przygotowanie się do kolokwium zaliczeniowego (10 godz.)
Razem 35 godz. co odpowiada 1,5 pkt ECTS
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -Przedmiot nie wymaga wiedzy z zakresu Systemów Zapewniania Jakości.
- Limit liczby studentów:
- 30
- Cel przedmiotu:
- -Celem wykładu jest zapoznanie studentów oraz omówienie podstawowych zasad zapewniania jakości w trakcie procesu produkcyjnego (ISO 9001, ISO 14000, GMP) jak i pracy w laboratorium (EN/ISO IEC 17025).
- Treści kształcenia:
- -Wykład rozpoczyna się od przedstawienia podstawowych funkcji zarządzania i miejsca zarządzania jakością w funkcjonowaniu organizacji. Następnie omawiane są zasady zarządzania jakością wg. ISO 9001:200, dokumentacja systemu i obowiązkowe procedury. Dodatkowo omawiane są zasady GMP oraz wymagania związane z zarządzaniem środowiskiem (ISO 14000). Szczegółowo omawiane jest systemem zapewniania jakości badań w laboratorium pomiarowym (EN ISO/IEC 17025), nadzór nad wyposażeniem badawczym i pomiarowym, odczynnikami, wzorcami oraz materiałami pomocniczymi, metody kontroli jakości badań, kontrola statystyczna wyników.
Wykład obejmuje także omówienie systemów certyfikacji i akredytacji w Polsce i Unii Europejskiej, procedury uzyskiwania akredytacji i certyfikacji, utrzymywanie systemów jakości.
- Metody oceny:
- - kolokwium zaliczeniowe kończące zajęcia (wspólne dla wykładu i ćwiczeń)
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. A. Hamrol, „Zarządzanie jakością z przykładami”, PWN, 2008
2. A.Hamrol , W.Mantura „Zarządzanie Jakością. Teoria i praktyka”, PWN, 2008
3. D.Lock „Podręcznik zarządzania jakością”, PWN, 2002
4. S. Wawak „Zarządzanie jakością: teoria i praktyka”, Helion, 2006
5. „Zarządzanie Jakośćią”, pr. zb. J.Bagiński (red), OWPW, 2005-
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W01
- W trakcie zajęć student zdobędzie wiedzę dotyczącą zapewniania jakości w produkcji, ochronie środowiska a także w trakcie wykonywania badań laboratoryjnych. Student zapozna się z dokumentacją systemu zapewniania jakości (Księga jakości, Procedury ogólne, procedury badawcze, Instrukcje badawcze). Uzyska także wiedzę dotyczącą systemów certyfikacji i akredytacji w Polsce i Unii Europejskiej, procedur uzyskiwania akredytacji i certyfikacji, oraz oznaczenia CE na produktach.
Weryfikacja: Na podstawie kolokwium zaliczeniowego
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_W11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WK, II.T.P7S_WK, III.P7S_WK.o
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01
- Student będzie rozumiał zasady zapewniania jakości w produkcji, ochronie środowiska oraz w trakcie wykonywania badań laboratoryjnych. Będzie potrafił napisać Procedurę ogółną, procedurę badawczą oraz instrukcję stanowiskową. Student będzie znał sposób uzyskiwania cerytyfikatu jakości, akredytacji systemu jakości oraz uzyskiwania znaku CE.
Weryfikacja: Na podstawie kolokwium zaliczeniowego
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_U07, B2_U08, B2_U10 , B2_U14 , B2_U02 , B2_U03 , B2_U06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
II.T.P7S_UW.2, III.P7S_UW.2.o, I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.3, III.P7S_UW.3.o, I.P7S_UK, I.P7S_UU, II.T.P7S_UW.1, III.P7S_UW.1.o
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K01
- Absolwent jest gotów do krytycznej oceny odbieranych treści.
Weryfikacja: Na podstawie kolokwium zaliczeniowego
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_K01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KK
- Charakterystyka K02
- Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemu
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KK
- Charakterystyka K03
- Absolwent jest gotów do inspirowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_K03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KO
- Charakterystyka K04
- Absolwent jest gotów do inicjowania działania na rzecz dobra społecznego.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_K04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KO
- Charakterystyka K05
- Absolwent jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, w tym: rozwijania dorobku zawodowego, podtrzymywania etosu zawodu, przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej oraz działania na rzecz przestrzegania tych zasad.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
B2_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KR