Nazwa przedmiotu:
Systemy zapewnienia jakości (HES)
Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż. Małgorzata Jaworska, prof. PW
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
-W celu osiągnięcia przewidzianych efektów kształcenia student powinien: 1. wysłuchać wykładu (15 godz.) 2. czynnie brać udział w ćwiczeniach (15 godz.). 3. przygotowywać się do ćwiczeń, praca własna (10 godz) 4. przygotować się do kolokwium zaliczeniowego (10 godz.) Razem nakład pracy studenta: 50h, co odpowiada 2 punktom ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- wykład (15 godz.) - ćwiczenia (15 godz.) Razem 30 godz. co odpowiada 1 pkt ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- ćwiczenia (15 godz.) - przygotowanie się do ćwiczeń, praca własna (10 godz) - przygotowanie się do kolokwium zaliczeniowego (10 godz.) Razem 35 godz. co odpowiada 1,5 pkt ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-Przedmiot nie wymaga wiedzy z zakresu Systemów Zapewniania Jakości.
Limit liczby studentów:
30
Cel przedmiotu:
-Celem wykładu jest zapoznanie studentów oraz omówienie podstawowych zasad zapewniania jakości w trakcie procesu produkcyjnego (ISO 9001, ISO 14000, GMP) jak i pracy w laboratorium (EN/ISO IEC 17025).
Treści kształcenia:
-Wykład rozpoczyna się od przedstawienia podstawowych funkcji zarządzania i miejsca zarządzania jakością w funkcjonowaniu organizacji. Następnie omawiane są zasady zarządzania jakością wg. ISO 9001:200, dokumentacja systemu i obowiązkowe procedury. Dodatkowo omawiane są zasady GMP oraz wymagania związane z zarządzaniem środowiskiem (ISO 14000). Szczegółowo omawiane jest systemem zapewniania jakości badań w laboratorium pomiarowym (EN ISO/IEC 17025), nadzór nad wyposażeniem badawczym i pomiarowym, odczynnikami, wzorcami oraz materiałami pomocniczymi, metody kontroli jakości badań, kontrola statystyczna wyników. Wykład obejmuje także omówienie systemów certyfikacji i akredytacji w Polsce i Unii Europejskiej, procedury uzyskiwania akredytacji i certyfikacji, utrzymywanie systemów jakości.
Metody oceny:
- kolokwium zaliczeniowe kończące zajęcia (wspólne dla wykładu i ćwiczeń)
Egzamin:
nie
Literatura:
1. A. Hamrol, „Zarządzanie jakością z przykładami”, PWN, 2008 2. A.Hamrol , W.Mantura „Zarządzanie Jakością. Teoria i praktyka”, PWN, 2008 3. D.Lock „Podręcznik zarządzania jakością”, PWN, 2002 4. S. Wawak „Zarządzanie jakością: teoria i praktyka”, Helion, 2006 5. „Zarządzanie Jakośćią”, pr. zb. J.Bagiński (red), OWPW, 2005-
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
W trakcie zajęć student zdobędzie wiedzę dotyczącą zapewniania jakości w produkcji, ochronie środowiska a także w trakcie wykonywania badań laboratoryjnych. Student zapozna się z dokumentacją systemu zapewniania jakości (Księga jakości, Procedury ogólne, procedury badawcze, Instrukcje badawcze). Uzyska także wiedzę dotyczącą systemów certyfikacji i akredytacji w Polsce i Unii Europejskiej, procedur uzyskiwania akredytacji i certyfikacji, oraz oznaczenia CE na produktach.
Weryfikacja: Na podstawie kolokwium zaliczeniowego
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_W11
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WK, II.T.P7S_WK, III.P7S_WK.o

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Student będzie rozumiał zasady zapewniania jakości w produkcji, ochronie środowiska oraz w trakcie wykonywania badań laboratoryjnych. Będzie potrafił napisać Procedurę ogółną, procedurę badawczą oraz instrukcję stanowiskową. Student będzie znał sposób uzyskiwania cerytyfikatu jakości, akredytacji systemu jakości oraz uzyskiwania znaku CE.
Weryfikacja: Na podstawie kolokwium zaliczeniowego
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_U07, B2_U08, B2_U10 , B2_U14 , B2_U02 , B2_U03 , B2_U06
Powiązane charakterystyki obszarowe: II.T.P7S_UW.2, III.P7S_UW.2.o, I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.3, III.P7S_UW.3.o, I.P7S_UK, I.P7S_UU, II.T.P7S_UW.1, III.P7S_UW.1.o

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Absolwent jest gotów do krytycznej oceny odbieranych treści.
Weryfikacja: Na podstawie kolokwium zaliczeniowego
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K01
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KK
Charakterystyka K02
Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemu
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KK
Charakterystyka K03
Absolwent jest gotów do inspirowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K03
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KO
Charakterystyka K04
Absolwent jest gotów do inicjowania działania na rzecz dobra społecznego.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K04
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KO
Charakterystyka K05
Absolwent jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, w tym: rozwijania dorobku zawodowego, podtrzymywania etosu zawodu, przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej oraz działania na rzecz przestrzegania tych zasad.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KR