Nazwa przedmiotu:
Działalność gospodarcza i zarządzania jakością
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Stanisław KOWALCZYK
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
obowiązkowe
Kod przedmiotu:
1110-BG000-ISP- 6305
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
W 20/+ ; Ć 20/+ ; S 5/ ; Razem: 45 aktywność / obciążenie studenta w godz. 1. Udział w wykładach / 20 2. Samodzielne studiowanie tematyki wykładów / 16 3. Udział w ćwiczeniach / 20 4. Samodzielne przygotowanie się do ćwiczeń / 16 5. Udział w seminariach / 5 6. Samodzielne przygotowanie się do seminariów / 4 7. Udział w konsultacjach / 6,75 8. Przygotowanie do zaliczenia / 13,5 Sumaryczne obciążenie pracą studenta: 101,25 / 3 ECTS Zajęcia z udziałem nauczycieli: 1.+3.+5.+7=51.75 / 1,5 ECTS Zajęcia o charakterze praktycznym: 3.+4.+5.+6.=45 / 1.5 ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,5
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,5
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawy zarządzania / bez wymagań wstępnych; Infotechnologie / bez wymagań wstępnych; Podstawy ekonomii / bez wymagań wstępnych; Podstawy biogospodarki / bez wymagań wstępnych;
Limit liczby studentów:
90
Cel przedmiotu:
Podstawowe pojęcia, klasyfikacja i zakres prowadzenia działalności gospodarczej. Podstawy prawne prowadzenia działalności gospodarczej. Zakładanie działalności gospodarczej w biogospodarce. Organizowanie i prowadzenie działalności gospodarczej. Analiza ekonomiczna w działalności gospodarczej. Kontrola i controling w działalności gospodarczej. Zawieszanie, wznawianie i zamykanie działalności gospodarczej. Podstawy zarządzania jakością w przedsiębiorstwie. Kompleksowe zarządzanie jakością. Podstawy przedsiębiorczości.
Treści kształcenia:
Wykład /metody dydaktyczne 1. Podstawowe pojęcia, klasyfikacja i zakres prowadzenia działalności gospodarczej / 2 godz.. Wprowadzenie. Pojęcia podstawowe. Klasyfikacja i zakres działalności. Klasyfikacja i charakterystyka przedsiębiorstw w obszarze biogospodarki. 2. Podstawy prawne prowadzenia działalności gospodarczej / 2 godz.. Uregulowania prawne. Formy organizacyjno-prawne. Charakterystyka form organizacyjno-prawnych, zalety i wad. 3. Zakładanie działalności gospodarczej w biogospodarce / 2 godz.. Zasady podejmowania działalności gospodarczej. Indywidualna działalność gospodarcza. Działalność regulowana i koncesjonowana. Formy rejestrowania działalności. Dokumentacja. Finansowanie działalności gospodarczej. 4. Organizowanie i prowadzenie działalności gospodarczej / 4 godz.. Formy administracyjno-produkcyjne i struktury organizacyjne. Charakterystyka struktur organizacyjnych. Obowiązki przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą. Proces planowania i organizowania. Budowanie relacji z klientem. Planowanie zapotrzebowania i dobór pracowników. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.. Wynagradzanie pracowników. Marketing i kreowanie wizerunku firmy. Nadzór nad wyposażeniem. 5. Analiza ekonomiczna w działalności gospodarczej / 2 godz.. Podstawowe wiadomości na temat budżetu firmy. Przychody. Rodzaje kosztów. Podstawowe wskaźniki kosztów. Cykl operacyjny. Należności i zobowiązania pieniężne. Zarządzanie długiem. Opodatkowanie działalności gospodarczej. 6. Kontrola i controling w działalności gospodarczej / 1 godz.. Zasady prowadzenia kontroli w przedsiębiorstwie. Urzędy upoważnione do kontroli. Uprawnienia urzędów przeprowadzających kontrolę. Controling i jego znaczenie. 7. Zawieszanie, wznawianie i zamykanie działalności gospodarczej. / 1godz. Przepisy prawa regulujące zawieszaniem, wznawianiem i zamykaniem działalności. Warunki, czynności i wymagane dokumenty. 8. Podstawy zarządzania jakością w przedsiębiorstwie / 3 godz. Wprowadzenie. Podstawowe pojęcia. Modele systemu zarządzania jakością. Polityka w dziedzinie jakości i jej cele. Integracja systemów zarządzania jakością. Wdrożenie, utrzymanie i doskonalenie systemu. Zasady, metody i narzędzia zarządzania jakością. Koszty jakości. 9. Kompleksowe zarządzanie jakością / 1 godz.. Geneza koncepcji TQM. Filozofia jakości wg E. Deminga. Podstawowe założenia TQM. Łańcuchy jakości.. 10. Podstawy przedsiębiorczości / 1 godz.. Podstawowe pojęcia. Znaczenie i istota przedsiębiorczości. Zasady, czynniki i funkcje indywidualnej przedsiębiorczości. Bariery, przedsiębiorczość a ryzyko. 11. Kolokwium / 1 godz.. Metody dydaktyczne – wykłady w systemie audiowizualnym, Ćwiczenia /metody dydaktyczne 1. Zakładanie indywidualnej działalności gospodarczej / 4 godz. Opracowanie algorytmu niezbędnych działań i czynności powiązanych oraz niezbędnych dokumentów na podstawie obowiązującego prawa.. 2. Zakładanie działalności gospodarczej w formie spółki prawa cywilnego (handlowego) / 4 godz. Opracowanie algorytmu niezbędnych działań i czynności powiązanych oraz niezbędnych dokumentów na podstawie obowiązującego prawa. 3. Prowadzenie działalności gospodarczej / 4 godz. Opracowanie niezbędnych założeń i danych w zakresie prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej (działalności gospodarczej w formie spółki) . 4. Zawieszanie, wznawianie i zamykanie działalności gospodarczej / 4 godz. Opracowanie algorytmu niezbędnych działań i czynności powiązanych oraz niezbędnych dokumentów na podstawie obowiązującego prawa. 5. Wdrażanie systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie / 4 godz. Opracowanie mapy przebiegu procesów i projektu wybranych dokumentów zarządzania jakością (polityka jakości, procedura itp.), Metody dydaktyczne – ćwiczenia audytoryjne grupowe, sprawdzian pisemny, krótka prezentacja własnych opracowań. Seminarium /metody dydaktyczne 1. Przedsiębiorczość a sukces przedsiębiorcy / 3 godz. 2. Uwarunkowania i bariery przedsiębiorczości / 2 godz. Metody dydaktyczne – prezentacja własnych opracowań.
Metody oceny:
Przedmiot zaliczany jest na podstawie: zaliczenia Ćwiczenia zaliczane są na podstawie uzyskania pozytywnych ocen ze wszystkich ćwiczeń oraz opracowanych sprawozdań; Seminaria zaliczane są na podstawie uzyskania pozytywnych ocen z przygotowanych prezentacji; Zaliczenie z przedmiotu jest prowadzone w formie sprawdzianu pisemnego; Warunkiem koniecznym do zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny ze sprawdzianu pisemnego, który obejmuje całość treści programowych przedmiotu oraz uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń i seminarium. efekty W1, W2,W3 sprawdzane są podczas zaliczenia ćwiczeń i seminarium oraz kolokwium; efekt U1 sprawdzany jest podczas zaliczenia, ćwiczeń i seminarium; efekt K1, K2 – sprawdzany jest w czasie realizacji ćwiczeń i seminarium.
Egzamin:
tak
Literatura:
podstawowa: • Kowalczyk S., Korwin-Szymanowska A., Działalność gospodarcza w branży mechanicznej. WSiP, Warszawa 2016. Hamrol A; W. Mantura W.; Zarządzanie jakością. Wyd. Inst. Tech. Ekspl. Radom 2007. Zieliński K., Formy i przejawy współczesnej przedsiębiorczości w Polsce. Difin, Warszawa 2014. uzupełniająca: Juran J., Gryna F.; Jakość, projektowanie, analiza. Warszawa 1974. Bank J.: Zarządzanie przez jakość. Warszawa 1997. Polska Klasyfikacja Działalności - PKD - 2007 Ustawa prawo o swobodzie działalności gospodarczej. Kodeks spółek handlowych. Normy – ISO 9001:2015, ISO 14001:2015. PN EN ISO 9001:2009; PN EN ISO 14001:2005; PN-N 18001:2004; TC 16 949:2002
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W_01
Student ma podstawową wiedzę w zakresie wybranych problemów działalności gospodarczej: klasyfikacji działalności, regulacji prawnych, form, zakładania, prowadzenia, zawieszania i likwidacji działalności gospodarcze
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W18
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W_02
Student zna pojęcia, zasady, metody i narzędzia zarządzania jakością
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W18
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W_03
Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W20
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U_01
przedsiębiorczości / K_W20++, U1 – Student ma przygotowanie niezbędne do pracy w przedsiębiorstwach przemysłowych w obszarze biogospodarki, potrafi założyć indywidualną działalność gospodarczą
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U11, K_U16
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K_01
Student nabywa umiejętności pracy w grupie, odpowiedzialności za własną pracę; ma świadomość wpływu skutków działalności gospodarczej na pozatechniczne aspekty działalności inżyniera
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02, K_K03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka K_02
student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: